به گزارش فارس، سردار غلامرضا جلالی امروز در همایش نقش پدافند غیرعامل در اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه مبنای پدافند غیرعامل این است که دفاع در برابر تهدیدها شکل بگیرد اظهار داشت: با توجه به اینکه این تهدید در چارچوبهای علمی و فناورانه است کار را پیچیدهتر و سختتر میکند.
وی با اشاره به شرایط جهان بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی افزود: با بروز این پدیده فضا به هم خورد و کیفیت تهدیدات تغییر کرد،تهدیدات سخت به سمت ترکیبی از مؤلفهها حرکت کرده است که از جمله آن میتوان به ابزار دانش و فناوری اشاره کرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل تصریح کرد: دانش و فناوری اطلاعات حوزهها را توسعه میدهد که این مسئله هم میتواند به فرصت تبدیل شود و هم تهدید ایجاد کند؛ کشورهای دارنده این فناوریها از فرصتهای آن استفاده کرده و کشورهای دریافتکننده آن تهدیدها را میگیرند.
وی با بیان اینکه طبق فرمایش مقام معظم رهبری پدافند غیرعامل مصونسازی کشور در برابر تهدیدات است، گفت: برای تحقق این هدف اقدامات پدافند غیرعامل باید بر کل پیکره کشور، جامعه و دستگاههای اجرایی عملیاتی شود. باید کارهایی انجام شود تا اثر تهدید به سمت صفر حرکت کند.
سردار جلالی با اشاره به سه تعریف از جنگ اقتصادی افزود: در دهههای گذشته در جنگها زیرساختهای اقتصادی مورد حمله قرار میگرفت تا این آسیبهای اقتصادی به کشورها صدمه وارد کند؛ جنگهای دیگری شکل گرفتهاند که هدف اصلی آنها منافع اقتصادی بود که مثال آن جنگ آمریکا و عراق است.
وی ادامه داد: نوع سوم جنگها که از طریق حمله با ابزارهای اقتصادی به مؤلفههای اقتصادی کشور طرف مقابل به وجود میآید در واقع جنگ اقتصادی با ابزار و اهداف اقتصادی است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با بیان اینکه دانش، فناوری و اقتصاد از مؤلفههای اصلی این جنگ است گفت: از اثرات این تحریمها میتوان به تضعیف پول ملی و تحریم سیستم بانکی اشاره کرد؛ بُعد دیگر آن اثر روانی است که از طریق رسانهها الگوی مصرف کالای وارداتی شکل میگیرد و سطح رضایتمندی و توقع در بین افراد مختلف جامعه بر اثر این تبلیغات رشد میکند.
وی افزود: این مسئله که کشور در شرایط تحریم امکان ادامه فعالیت ندارد بارها از طریق رسانههای مختلف برای مردم مطرح و در نتیجه ابعاد جنگ را به سمت امنیتی میکشاند، در واقع چالشهای اقتصادی به چالشهای امنیتی تبدیل میشود.
سردار جلالی با بیان اینکه بخش زیادی از سیستمهای اقتصادی با زیرساختها سایبری شکل گرفته است،گفت: همه عملیات بانکی و ارزی در سامانههای الکترونیکی قرار دارند و حمله به این سامانهها فعالیتها را دچار اختلال میکند.
وی با اشاره به بخش کشاورزی و تأثیر جنگ اقتصادی بر آن تصریح کرد: اینکه برخی اوقات میشنویم کاشت برنج در شمال غیراقتصادی است و مصرف آب آن در برابر کاشت برنج در هند بسیار بیشتر است در چارچوب همین مسئله است، در حوزه اقتصاد مقاومتی باید از مزیت نسبی عبور کنیم زیرا در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی باید نیازهای اساسی با هر هزینهای در داخل تأمین شود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل افزود: نیاز گوشت، دام، غلات باید در داخل تأمین شود؛ به عنوان مثال در چند سال اخیر بسیاری از زمینهای تولید زیتون به دلیل حملههای انجام شده از بین رفته و یا سطح پوشش بلوط نابود شده است؛ تولید ماهی سردابی به شدت کاهش یافته که این پدیده به دلیل حملههای بیولوژیکی است.
سردار جلالی با اشاره به نحوه پذیرش مقالات علمی در سطح جهان اظهار داشت: اگر مقالاتی در حوزههای کمارزش و یا متفرقه در ایران تولید و ارسال شود در کوتاهترین زمان تأیید شده و جزو مقالات ISI قرار میگیرد اما مقالاتی که در حوزههای پدافند غیرعامل و یا مواردی از این دست تدوین میشود سالها در نوبت بررسی قرار میگیرند و تاکنون تأییدیهای از این مقالات نداشتهایم.
به گفته جلالی، این سیاست در راستای هدایت تولید علم در ایران است.
وی گفت: در حوزه تکنولوژی و تکنولوژیهای هایتک به طور کلی تحریم وجود دارد زیرا تکنولوژی است که ثروت ایجاد میکند؛ بنابراین باید در جهت توسعه تکنولوژی گام بردارد که البته تلاشهای زیادی در جهت کاهش کمی در مسیر تولید و تکنولوژی انجام میشود تا این حرکت به شکست بینجامد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با تأکید بر اینکه در شرایط جنگ اقتصادی یا باید التماس کنیم و یا تولید کنیم گفت: اول باید این باور بین مسئولان کشور به وجود بیاید که جنگ اقتصادی وجود دارد و بعد سیاستها و برنامهها در جهت مقابله با آن طراحی شود.
وی افزود: اگر اقدامات مناسبی در جهت مقابله با جنگ اقتصادی طراحی نشود فرصت از بین رفته و به تهدید تبدیل خواهد شد. کشور دارای نیروی انسانی، مجرب و تحصیلکردهای است و منابع طبیعی فراوانی هم وجود دارد بنابراین امکان عبور از این مرحله وجود دارد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به شکلگیری قرارگاه جنگ اقتصادی در نهادهای دولتی آمریکا گفت: 3 سال پیش نامهای به رئیس جمهور وقت نوشتم و اعلام کردم دشمن قرارگاه جنگ اقتصادی برای مقابله با ایران طراحی کرده است که متأسفانه مورد توجه قرار نگرفت.
سردار جلالی تصریح کرد: تمام فعالیتهای اقتصادی و سفرهای خارجی مسئولان ما رصد میشود و آنها از افراد مختلفی برای مانیتور کردن، اقدامات ایران در داخل و خارج استفاده میکنند. آیا ما نباید چنین شبکهای برای رصد فعالیتها و اقدامات آنها داشته باشیم تا بتوانیم حرکتهای بعدی آنها را از قبل پیشبینی کنیم.
وی با اشاره به مقدمه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری آن را نوشتند اشاره کرد و گفت: ایشان فرمودند ما درگیر جنگ تمام عیار اقتصادی هستیم؛ باید ساختاری شکل بگیرد تا بتوانیم اقدامات دشمن را رصد کنیم و همچنین کارگروهی برای عملیاتی کردن سیاستهای اقتصاد مقاومتی و هماهنگسازی اقدامات اقتصادی ایجاد کنیم تا دیگر امکان خروج 18 میلیارد دلار ارز برای جهانگردی و میلیونها دلار برای واردات خودروهای لوکس صرف نشود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل مقابله با جنگ اقتصادی را نیازمند قانون مشخص و مدون دانست و گفت: یکی از مشکلات نداشتن قوانین مشخص در جنگ اقتصادی است؛ هم اکنون سامانهای در گمرک برای رصد ورود و خروج کالا طراحی شده اما این سامانه توسط شرکتی فرانسوی برای ایران تهیه شده است و به محض ورود کالا دشمن میتواند اطلاعات آن را دریافت کند. این در حالی است که ما در شرایط حریم هستیم و کالاها در برخی مواقع با چند واسطه وارد میشود.
وی با تأکید بر اینکه جنگ اقتصادی قانون خاص خود را نیاز دارد افزود: در شرایط فعلی همه قوانین دست و پا گیر از سر راه تولید باید برداشته و یا حداقل برای مدتی تعلیق شود و دولت باید لوایح بودجه و قانون برنامه ششم توسعه را بر اساس اقتصاد مقاومتی تدوین کند، اما لایحه بودجه سال آینده با نفت 72 دلاری بسته شده و در مجموع در لایحه بودجه مؤلفهای از اقتصاد مقاومتی نیست.
سردار جلالی با بیان اینکه برخی مواقع تحریمهای داخلی برای تولید به وجود میآید گفت: در جلسهای که با کمیسیون اقتصادی مجلس داشتیم به آنها گفتم شما میتوانید لیست همه کالاهایی را که مورد تحریم واقع شدهاند را تهیه کرده و دستگاههای اجرایی را مکلف کنید تا بخشی از نیاز داخل که یک سال بعد از طریق تولید داخل این کالاها تأمین شود. اگر به طور متوسط هر سال 20 درصد از نیاز داخل این کالاها در ایران تولید شود در طول 5 سال همه نیاز ما در داخل تأمین خواهد شد.
به گفته وی، یک جریان ضد تولید شکل گرفته که باید با آن مقابله کرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با ذکر مثالهایی در این باره گفت: کارخانههای تولید بنزین در داخل به خاطر برخی مسائلی است که تعطیل میشوند و دولت از طریق واردات نیاز بنزین را تأمین میکند که این برخلاف سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
وی ادامه داد: چند سال پیش ابزار ایمنی چاههای نفت تحریم شد که پس از آن مهندسان داخلی در داخل کشور توانستند در مدت حداکثر 13 ماه آن را ساخته و ایران را به تولیدکننده آن تبدیل کنند؛ از این موارد بسیار زیاد بوده است.
سردار جلالی لازمه دیگر اقتصاد مقاومتی و اقتصاد در شرایط جنگی را مبارزه با مفاسد اقتصادی دانست و گفت: هر مفسد اقتصادی که محکوم میشود باید اعدام شود، اگر اقدامات قاطعی در این زمینه انجام گیرد مطمئناً فسادهای 3 هزار میلیارد تومانی به وجود نخواهد آمد.
وی افزود: باید نقش بانک در اقتصاد مقاومتی مجدداً تعیین شود. بانکها در شرایط فعلی عامل تورم و ضد تولید عمل میکنند بنابراین باید باز تعریفی از نقش بانک داشته باشیم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل هدف اصلی جنگ اقتصادی را مردم دانست و گفت: دولت باید برنامههایی را در نظر بگیرد تا اثر جنگ اقتصادی در سبد خانوار دیده نشود. در این راستا دولت باید سامانه صیانت از کالاهای اساسی برای مردم ایجاد کند و کالاهای اساسی مردم از ابتدای زنجیره تولید تا مصرف نهایی به طور کامل تحت نظارت دولت قرار گیرد.
سردار جلالی تصریح کرد: الگو و فرهنگ مصرف در اقتصاد مقاومتی برای مردم باید تعریف شود و همچنین ذخایر اطمینانبخش تا حدود یک سال برای کالاهای مورد نیاز و استراتژیک داشته باشیم تا اگر بازاری دچار اختلال شود به سرعت مورد کنترل قرار گیرد.
وی در پایان گفت: اقتصاد مقاومتی باید به یک مدل تبدیل شود تا الگوی عملی برای سیاستگذاران اقتصادی باشد و تنها نباید به سیاستهای کلی اکتفا کرد.
نظر شما