همشهری‌آنلاین: سی‌امین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر با حضور ۱۲۲۲ هنرمند داخلی و خارجی از ۲۴ بهمن تا اول اسفند در تهران و ۷ استان دیگر برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی جشنواره موسیقی فجر نشست خبری سی‌امین جشنواره بین المللی موسیقی فجر صبح  شنبه 11 بهمن با حضور حسن ریاحی(دبیر جشنواره)، پیروز ارجمند(مدیرکل دفتر موسیقی و رئیس جشنواره)، علی ترابی(دبیر اجرایی)، اکبر محمدی(مسئول بخش استعدادهای درخشان)، امیرعباس ستایشگر(مسئل بخش نسلی دیگر)، سحر طاعتی(مدیر روابط عمومی جشنواره) و اصحاب رسانه در تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدای این نشست خبری که از ساعت 10 آغاز شد حسن ریاحی درباره این دوره از جشنواره گفت: سی‌امین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر از 24 بهمن تا اول اسفند در 7 سالن شهر تهران برگزار خواهد شد. سعی شده در این دوره از جشنواره برنامه‌های متنوعی برنامه ریزی شود از این رو در بخش پاپ گروه های خوبی با توجه به کارنامه مناسبی که داشتند اجرا خواهند داشت.

دبیر سی‌امین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در ادامه افزود: در بخش بین‌الملل نیز گروه‌های جدیدی را شاهد خواهیم بود؛ این گروه‌ها در ارتباطی که با رایزن‌های فرهنگی کشورهایی چون اسپانیا، ایتالیا، اتریش و آلمان داشتیم به جشنواره دعوت شده‌اند و رایزن‌ها در این زمینه کمک‌های بسیاری کردند که می‌بایست همین جا از آنها تشکر کنم.

وی همچنین عنوان کرد: آقای رامین صدیقی هم که سال گذشته مسئول بخش بین‌الملل بود امسال به دلیل درگذشت مادرش در کنار ما نبود اما کمک‌های بسیاری در این زمینه داشت و از ایشان نیز قدردانی می‌کنم.

حسن ریاحی با اشاره به اتفاقات خوب در بخش آهنگسازی گفت: امسال 83 اثر در بخش آهنگسازی شرکت داده شده‌اند که نشان از ظهور نسل جوان و با استعداد و با انگیزه است؛ همچنین 13 اثر نیز در بخش پایان نامه‌ها شرکت داده شده‌اند. من پیشنهاد می‌کنم کانون موسیقدانان جوان برای حمایت از این جوان‌ها تشکیل شود.

دبیر سی‌امین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در ادامه افزود: البته گله هم دارم از نسل جوان و آن این است که این جوانان مقداری از موسیقی ملی خودشان دور افتاده‌اند؛ امیدوارم با تشکیل این کانون موسیقیدانان جوان، نسل جوان ما نگاه جدی‌تری به موسیقی ملی شان داشته باشند و در آینده وضعیت بهتری را در این زمینه شاهد باشیم.

پیروز ارجمند مدیر کل دفتر موسیقی ارشاد و رئیس جشنواره نیز در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: خوشحال هستم که برای دومین سال متوالی در این سمت مدیریتی میزبان جشنواره موسیقی فجر هستم؛ ما با توجه به منابع مالی امسال که نسبت به سال گذشته کاهش نیز داشته سعی کرده‌ایم اعتبار و شان جشنواره موسیقی جشنواره حفظ شود.

وی در ادامه افزود: سال گذشته ما با کمبود بودجه بسیاری روبرو بودیم و امسال نیز بودجه موسیقی به میزان بودجه موسیقی در سال 76 بود که باعث شد ما بسیاری از برنامه‌هایمان را متوقف کنیم.

مدیر کل دفتر موسیقی ارشاد همچنین عنوان کرد: ما در این دوره از جشنواره یک اجرای ویژه داریم که با عنوان «زنگ موسیقی انقلاب» در محوطه باز تالار وحدت برگزار خواهد شد. این در حالی است که روز 25 بهمن ارکستر سمفونیک صدا و سیما به رهبری نادر مرتضی‌پور در جریان جشنواره موسیقی فجر و در برنامه ویژه به روی صحنه خواهد رفت.

ارجمند ادامه داد: در برنامه اختتامیه جشنواره نیز ارکستر سمفونیک تهران در دو بخش با رهبری منوچهر صهبایی و شهرداد روحانی به اجرا خواهند پرداخت و رسما رونمایی خواهد شد. گروه کر ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حمید عسکری نیز در این برنامه به روی صحنه می رود.

وی گفت: خود من اثری با عنوان«پیامبر مهربانی» ساخته‌ام که در تمامی سالن‌ها به صورت نماهنگ پخش خواهد شد. این کار به خوانندگی علیرضا وکیلی منش به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی اجرا شده است.

رئیس سی‌امین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر افزود: ما بخشی به عنوان«جشنواره جشنواره ها» را نیز داریم؛ هنوز استان میزبان این بخش مشخص نشده است. در این بخش، برگزیدگان اجراهایی که در جشنواره هایی مانند زاگرس نشینان، جشنواره موسیقی فارس، جشنواره موسیقی شهناز، جشنواره دانش‌آموزی و برخی جشنواره‌های دیگر که طی یکسال گذشته برگزار شده‌اند، به روی صحنه می‌روند.

مدیر کل دفتر موسیقی ارشاد همچنین عنوان کرد: ما همچنین کارگاه های موسیقی را در سه شهر تهران، شیراز و گرگان برگزار خواهیم کرد. همچنین از کسانی که طی یک سال گذشته در عرصه های بین المللی نشان دریافت کرده‌اند در جریان جشنواره موسیقی فجر تقدیر خواهد شد.

وی ادامه داد: در بخش نواحی جشنواره نیز 11 گروه خواهیم داشت که اسامی 8 گروه در جدول جشنواره وجود دارد و 3 گروه دیگر نیز در بخش«جشنواره جشنواره‌ها» اجرا خواهند کرد.

اکبر محمدی مسئول بخش استعدادهای درخشان نیز در بخش بعدی این نشست خبری گفت: جشنواره امسال به طور خاصی به بچه های تحصیلکرده اختصاص دارد که مجموعا 32 نفر تکنوازی و گروه نوازی خواهند کرد. ما در این بخش مجموعا 24 اجرا را شاهد خواهیم بود که در سطح بالایی انجام می شود. برخی از این اجراها برای اولین بار است که در تاریخ موسیقی ایران به روی صحنه می رود که باعث خوشحالی است.

وی در ادامه افزود: محدوده سنی استعدادهایی که در این بخش به روی صحنه می روند بسیار جالب توجه است و ما نوازندگانی از 16 و 17 ساله تا سنین بالاتر داریم که در نوع خود جالب توجه است.

امیرعباس ستایشگر مسئول بخش نسلی دیگر جشنواره موسیقی فجر نیز در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: این چهارمین سالی است که بخش نسلی دیگر در جشنواره موسیقی فجر برگزار می شود؛ امسال 13 اجرا را شاهد خواهیم بود که توسط 43 نوازنده برگزار می شود. در مجموع در این بخش 8 اجرای گروه نوازی و 5 اجرای تکنوازی را شاهد خواهیم بود.

وی در ادامه افزود: گروه های حاضر این بخش بر اساس 3 مشخصه اصلی انتخاب شده اند. اول مولف بودن، دوم ریشه در موسیقی دستگاهی داشتن و سوم دارا بودن اجرایی قابل قبول توسط مجریان.

ارجمند نیز درباره سایر بخش های جشنواره موسیقی فجر گفت: ما یک بخش عکس هم داریم که در هر سالن مجموعه‌ای از عکس‌های عکاسان معتبر به نمایش در می‌آید. همچنین در سالن‌ها غرفه‌های عرضه آثار موسیقایی در نظر گرفته شده است. این در حالی است که 28 بهمن نیز جشنواره سرود شاهد با همکاری بنیاد شهید در شهر ساری برگزار خواهد شد.

علی ترابی دبیر اجرایی جشنواره موسیقی فجر نیز گفت: جشنواره موسیقی فجر قدیمی‌ترین جشنواره موسیقی در منطقه محسوب می‌شود و حتی در سطح دنیا نیز جشنواره‌های اندکی وجود دارند که از نظر سابقه عمری بیشتر از جشنواره موسیقی فجر دارند. باید اعتراف کنم جشنواره موسیقی فجر بعد از 30 سال برگزاری باید پوست‌اندازی کند و در اهداف آن بازنگری جدی صورت گیرد.

وی در ادامه افزود: جشنواره موسیقی فجر جدا از موسیقی کل کشور نیست و مشکلاتی که در موسیقی ما وجود دارد به طور طبیعی در جشنواره نیز تسری پیدا می کند. به خصوص بحث بودجه باعث شده تا متصدیان این جشنواره دستشان برای فعالیت های بیشتر باز نباشد. با توجه به کارکردهایی که موسیقی در تمامی عرصه های فرهنگی و سیاسی و حتی 8 سال دفاع مقدس داشته اما متاسفانه سنگ اندازی هایی وجود دارد که نمی گذارد موسیقی و به ویژه این جشنواره آنگونه که باید و شاید رشد و پویایی داشته باشد.

دبیر اجرایی جشنواره همچنین عنوان کرد: ما در جشنواره امسال میزبان 1222 هنرمند داخلی و خارجی خواهیم بود. در مجموع 92 سانس اجرای موسیقی در جشنواره به روی صحنه خواهد رفت و 52 هزار نفر صندلی به مخاطبان اختصاص پیدا کرده است. همچنین 103 نفر هنرمند خارجی در این جشنواره به اجرا خواهند پرداخت.

ترابی ادامه داد: حدود یک میلیارد و دویست میلیون تومان از بودجه جشنواره امسال از طریق بلیت فروشی های جشنواره تامین می شود و یک میلیارد تومان نیز به صورت بودجه دریافت خواهد شد. در مجموع رقم دومیلیارد و دویست میلیارد تومان برای این جشنواره در نظر گرفته شده است.

وی همچنین گفت: در بخش بانوان جشنواره نیز از گروه هایی که درخواست حضور در جشنواره را داشتند بررسی هایمان را انجام دادیم و 80 درصد از گروه های انتخاب شده نسبت به دوره گذشته جدید هستند. ما در این انتخاب ها بحث کیفیت را نیز به عنوان یکی از اولویت ها مد نظر قرار داده ایم.

ترابی افزود: به نظر می رسد که بخش پاپ جشنواره بسیار پر رنگتر از سایر بخش ها شده که باید این اتفاق مورد بازنگری قرار گیرد. بسیاری گمان می کنند که عمده درآمدهای ناشی از بلیت فروشی های جشنواره از طریق بخش پاپ تامین می شود در صورتی که اصلا اینگونه نیست؛ بخش زیادی از بلیت های بخش پاپ جشنواره به سازمان ها و نهادهای مختلف داده می شود که بنا به دلایل مختلف جشنواره را تحت فشار قرار می دهند.

ریاحی در بخش دیگری از نشست گفت: هم اکنون این نیاز وجود دارد که باشگاه یا موسسه ای تشکیل شود که استعدادهای جوان را جذب کند و به مرور زمان مورد هدایت قرار دهد .

ارجمند نیز درباره بودجه موسیقی افزود: امسال بودجه موسیقی معادل بودجه سال 76 موسیقی کشور بوده است . این درحالی است که ظرفیت مالی موسیقی ایران 10 برابر سینماست اما بودجه موسیقی یک پنجاهم سینمای کشور تعیین شده است واقعا ما در مدیریت با چنین منابع مالی نتوانستیم رشدی داشته باشیم و موسیقی کشور روز به روز رو به کوچکتر شدن است.اگر هم امروز کاری انجام می دهیم تنها با روحیه جهادی است .

وی ادامه داد: در سال آینده قرار شده تا هم ارکسترها و هم موسیقی نواحی ردیف بودجه جداگانه ای داشته باشند این درحالی است که کانون موسیقی دانان جوان نیز با مدیریت آقای ریاحی اداره خواهد شد.

مدیرکل دفتر موسیقی ارشاد در خصوص قطعات اجرایی ارکستر سمفونیک تهران در جشنواره گفت: ارکستر سمفونیک تهران در این جشنواره اثر نیایش یزدان ساخته حشمت سنجری و سرود ملی ایران را اجراخواهد کرد در بخش دیگری از برنامه این ارکستر با رهبری شهرداد روحانی نیز بخشی از رپرتواری که ایشان در کنسرت قبلی اجرا کردند را به روی صحنه خواهند برد.

وی همچنین گفت: ما برای حضور گروههای خارجی چون «چیلر» و «کیتارو» نیز هماهنگی هایی را انجام داده بودیم اما با توجه به منابع مالی محدودمان این اتفاق نیفتاد.

ارجمند ادامه داد: بودجه ای که آقای روحانی رئیس جمهور محترم برای ارکستر سمفونیک تهران دستور داده بودند بودجه بی سابقه ای است که حدود دو میلیارد تومان آن خرج خرید سازهای جدید خواهد شد.قطعا این بودجه به دعوت ارکستر سمفونیک عراق اختصاص نخواهد داشت و هزینه های دعوت از این ارکستر از بودجه دیگری که به همین منظور در نظر گرفته شده ، صرف می شود.

در ادامه این نشست ستایشگر درباره استعفای سال گذشته اش از جشنواره موسیقی فجر و حضور دوباره اش با عنوان مسئول بخش نسلی دیگر گفت: ما در موسیقی دچار هژمونی نظامی اجتماعی هستیم که اکثر کنسرتهای موسیقی توسط کسانی لغو می شود که جایگاه قانونی ندارند. من سال گذشته نیز گفتم که نباید خودمان به خودمان جفا کنیم . ما سال گذشته مشکل فنی و مالی نداشتیم مشکلات ما در روند چند روزه جشنواره شروع شد و مربوط به قول و قرارهایی بود که نسبت به بخش نسلی دیگر می شد و انجام نشد.

وی ادامه داد: شهریور ماه امسال آقای ترابی با من تماس گرفت و ضمن جلساتی که برای کانون برگزیدگان جشنواره فجر داشتیم درباره دلایل استعفایم صحبت کریم. دعوت از من برای این جشنواره نیز نشان داد که خدا رو شکر این اعتراض ها در جایی شنیده می شود و اثر دارد.

حسن ریاحی نیز درباره جایگاه جشنواره موسیقی فجر گفت: من جشنواره را در دو بخش می بینم. یکی از جنبه ملی است که مردم به جشنواره نگاهی جشن گونه دارند و تمایل دارند اجراهای پاپ را ببینند. وجهه دوم نیز به برداشت فرهنگی ما مربوط می شود که می بایست با ابزارهای محدودمان تلاش کنیم به اهدافمان برسیم .ما سالی یکبار جشنواره برگزار می کنیم و این بسیار کم است با توجه به این موضوع که در موسیقی نیز بسیار عقب هستیم .

سامان دادن به این وضعیت نیز کار مشکلی نیست و تنها با سرمایه گذاری و برنامه ریزی معقولانه می توانیم جشنواره ای در سطح اول منطقه داشته باشیم.

ارجمند در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: من وقتی امسال در جشنواره ومکس اسپانیا با بسیاری از حاضران و غرفه داران صحبت کردم که هیچ یک از آنها این جشنواره را نمی شناختند و این نشان از ضعفی است که طی این 30 سال در برگزاری جشنواره فجر داشته ایم.حتی بسیاری از اساتید موسیقی نیز حاضر نیستند به خاطر یک جشنواره ملی با چنین بودجه ای در جشنواره حاضر شوند.

علی ترابی نیز در ادامه افزود: البته به بسیاری از اساتید موسیقی هیچ پیشنهادی برای حضور در جشنواره موسیقی فجر داده نشده که آنها بحث مالی را بهانه کنند.ما در این جشنواره یا از موزیسین‌ها اعتبار می‌گیریم و یا خود جشنواره به آنها اعتبار می‌دهد اما متاسفانه در این سال‌ها نتوانسته‌ایم از اساتیدمان اعتبار کسب کنیم و حتی اگر مشکل بودجه نیز حل شود این بدان معنا نیست که آنها در جشنواره شرکت خواهند کرد.

کد خبر 285914

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha