به گزارش ایرنا، آیهان سفر اوستون رییس کمیسیون حقوق بشر مجلس ترکیه این مطلب را در نشست معرفی طرح هایی از مین های جاسازی شده که با همکاری چند نهاد مدنی در ترکیه اجرا خواهد شد، عنوان کرد.
وی گفت: تعداد مین هایی که توسط نیروهای مسلح ترکیه در سطح ترکیه جاسازی شده 975 هزار دستگاه است.
اوستون گفت: این طرح با همکاری وزارت آموزش ملی، نهاد مدنی ابتکار ترکیه بدون مین، انجمن حمایت از مظلومان، انجمن حقوق بشر ترکیه، اتحادیه پزشکان ترکیه و اتاق مهندسین کشاورزی به اجرا در می آید و در قالب این طرح به آگاه سازی دانش آموزان در خصوص مین های گذاشته شده اولویت داده می شود.
رئیس کمیسیون حقوق بشر مجلس ترکیه انگیزه تدوین و اجرای این طرح را ناشی از افزایش مرگ و میرها و قطع عضو انسانها بر اثر انفجار مین های جاسازی شده عنوان کرد و گفت: می خواهند با پاکسازی این مین ها ضمن جلوگیری از رخ دادن چنین حوادث ناگواری، اراضی وسیعی از کشور را که از دور خارج شده، به اقتصاد کشور بازگردانده و اراضی حاصلخیز را به کشاورزان بدهند.
او با اشاره به اینکه ترکیه در یکم مارس 2004 به معاهده منع تولید، استفاده، انبار و تجارت مین های ضد نفر اوتاوا پیوسته است، گفت: در این معاهده تعهد شده است که مین های موجود در انبار مهمات تا سال 2010 امحا و مین های جاسازی شده تا سال 2014 میلادی جمع آوری و نابود شوند.
اوستون گفت: ترکیه در راستای این تعهدات در سال 2011 میلادی سه میلیون مین ضد نفر در انبار مهمات ارتش را امحا کرده است ولی مین های جاسازی شده به خاطر برخی مشکلات فنی و سیاسی تا به امروز پاکسازی نشده و خواستار تمدید مهلت برای اجرای تعهدات خود در قبال این معاهده تا یکم مارس سال 2022 میلادی شده است.
رییس کمیسیون حقوق بشر مجلس ترکیه افزود: در ترکیه علاوه بر نیروهای مسلح که 970 هزار مین ضد نفر خاکی جاسازی کرده، شمار زیادی نیز توسط پ.ک.ک در مناطق شرق و جنوب شرق ترکیه جاسازی شده است.
او گفت: 612 هزار از این مین ها در مرز ترکیه با سوریه، 68 هزار در مرز ترکیه با عراق، 194 هزار در مرز ایران، 20 هزار مین در مرز ترکیه با ارمنستان، سه هزار مین در مرز ترکیه با آذربایجان(نخجوان) و 76 هزار مین نیز در مناطق داخلی ترکیه جاسازی شده است.
به گفته این مقام پارلمانی، براساس گزارشی که دولت ترکیه در سال 2013 به نمایندگی سازمان ملل در ژنو ارسال کرده است، در دوره 2012 - 2004 میلادی ناشی از انفجار مین ها، 316 نفر در ترکیه کشته شده اند که 260 تن از آنان را نظامی و 56 نفر را غیرنظامی تشکیل می دهد. در این دوره 734 نفر نیز با قطع عضو روبرو شده اند که 622 تن از آنان را نظامیان تشکیل می دهند.
آمار دیگری نیز حاکیست از سال 1984 میلادی به بعد یعنی همزمان با شروع مبارزه مسلحانه پ.ک.ک علیه دولت آنکارا در مجموع 1300 نفر کشته و 5100 نفر نیز قطع عضو شده اند.
اوستون با اشاره به اینکه در مرزهای ارمنستان، نخجوان، ایران و عراق 28 هزار مین توسط ارتش ترکیه پاکسازی شده است، گفت: ولی برغم اینکه در سال 2009 میلادی قانونی برای پاکسازی مین ها در مرز سوریه تصویب و اجرایی شده، عملیاتی در این جهت در مرز سوریه ناشی از برخی مشکلات فنی و تحولات در مرز ترکیه و سوریه، این کار شروع نشده است.
وی با اشاره به اینکه برای پاکسازی مین مرکز ملی فعالیت مین در ترکیه تشکیل شده، گفت: با طرح جدید تلاش گسترده ای برای عاری سازی ترکیه از مین های ضد نفر شروع خواهد شد.
نظر شما