به گزارش ایسنا، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز که متن آن بامداد روز دوشنبه منتشر شد، قویاً از بیانیه هفته گذشته ایران و گروه 1+5 دفاع کرد و این اقدام را تنها فرصت برای جلوگیری از دستیابی ایران به ظرفیت تولید سلاح هستهای خواند و گفت: این در حالی است که ما همزمان تمام گزینهها را در صورتی که تهران تعهداتش را نقض کند محفوظ نگه میداریم.
رئیس جمهور آمریکا در اینباره گفت: با در نظر داشتن اینکه ما همه گزینههایمان را حفظ میکنیم و سهلانگار نیستیم باید بگوییم که بگذارید امتحانش کنیم. چون اگر بتوانیم این مسائل را از طریق دیپلماتیک حل کنیم امنتر و ایمنتر خواهیم بود و برای دفاع از متحدانمان در جایگاه بهتری قرار خواهیم داشت.
اوباما گفت که اگر ایران هم به تعهداتش پایبند نبود باز هم ظرفیت بازدارندگی یعنی برتری نظامی ما پابرجاست. ما توانمان برای دفاع از خود یا متحدانمان را از دست نمیدهیم. پس در چنین شرایطی چرا نباید آن را بسنجیم.
- در کنار اسرائیلیها میمانیم اما باید بگویم توافق بهترین راهی است
رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به انتقادات بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی از بیانیه سوئیس و جمهوریخواهانی که وی را به امتیازدهی بیش از اندازه به ایران متهم میکنند، تأکید کرد: ما که به ما اطمینان میدهد ایران به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد.
وی افزود: آنچه که به آنها میگویم این است که من نه فقط کاملاً به کسب اطمینان از اینکه آنها (اسرائیلیها) از لحاظ کیفیت نظامی دست بالا را دارند و میتوانند در حملات آینده مقاومت کنند متعهد هستند بلکه میخواهم همزمان که برای حصول توافق تلاش میکنیم به تمام کسانی که در منطقه هستند، از جمله ایران بگویم که اگر اسرائیل از سوی هر کشوری مورد حمله قرار گیرد ما کنار آنها میایستیم.
اوباما یادآور شد: ما باید از فرصتی که فقط یک بار در طول زندگی به دست میآید استفاده کنیم تا ببینیم میشود دست کم مسأله هستهای را از روی میز کنار بگذاریم یا نه.
- هيچ راهي جز ديپلماسي براي موضوع هستهاي ايران وجود ندارد
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: آنچه میخواهم به اسرائیلیها بگویم این است که هیچ گزینه و فرمول دیگری وجود ندارد که از راه دیپلماتیک و چارچوبی که تعیین کردهایم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای موثرتر باشد.
وی با تأکید بر حمایت همه جانبه آمریکا از امنیت اسرائیل، گفت: اگر اسرائیل در دوران ریاست جمهوری من و یا به عنوان نتیجه عملکرد من آسیب پذیرتر شود آن را به عنوان شکست خود و شکست اساسی دوران ریاست جمهوریام تلقی میکنم.
اوباما در پاسخ به سوالی درباره حمایت واشنگتن از کشورهای عربی شامل عربستان در برابر ایران، گفت: از همپیمانان عرب خود دعوت کردهام تا با آنها درباره ایران گفتوگو کنم.
وی ادامه داد: این کشورها با وجود تهدیدات خارجی با تهدیدات داخلی نیز مواجه هستند. اما بخشی از وظیفه ما این است که با این کشورها کار کنیم و به آن ها بگوییم چطور میتوانیم توانمندیهای دفاعی شما را علیه تهدیدات خارجی تقویت کنیم و در عین حال چگونه میتوانیم نظام سیاسی را در این کشورها تقویت کنیم.
رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد: این کشورها با نارضایتی داخلی مواجه هستند. اگرچه گفتن این حرفها دشوار است اما باید مطرح شود.
اوباما در بخش دیگری از گفتوگوی خود درباره تلاش سناتور باب کورکر و دیگر اعضای کنگره که خواهان اختیارات در توافق هستهای با ایران هستند، بیان کرد: امیدواری من این است که بتوانیم راهی پیدا کنیم که به کنگره اجازه دهد نظرات خود را بیان کند. اما در عین حال باید به ما اطمینان دهد که اگر به یک توافق خوب دست پیدا کردیم میتوانیم به کار خود ادامه داده و آن را اجرا کنیم.
وی در ادامه به تفاهم حاصل شده در سوئیس اشاره کرد و گفت: یک توافق هستهای جامع به مدت 20 سال اجازه بازرسیهای گسترده از برنامه هستهای ایران را میدهد و فعالیتهای هستهای تهران را به مدت 10 سال محدود میکند. پس این تفکر که نباید این توافق را پذیرفت یا اینکه توافق با ایران به نفع اسرائیل نیست نادرست است.
اوباما در پاسخ به سوالاتی درباره جزئیات بیانیه صورت گرفته میان ایران و گروه 1+5، گفت: در وهله اول آنچه ما توافق کردیم این است که ما قادر خواهیم بود تمام آنچه که در طول زنجیره هستهای ایران رخ میدهد از معدن اورانیوم گرفته تا تأسیسات نهایی به عنوان مثال نطنز را مورد بازرسی و راستی آزمایی قرار دهیم.
وی افزود: این بدان معنی است که ما قادریم ببینیم آنها در کل این مجموعه چه کاری انجام میدهند و در واقع اگر آنها خواستند برای ساخت یک سلاح هستهای برنامهای محرمانه را آغاز کنند باید یک چرخه تأمین کننده کاملاً مجزا ایجاد کنند.
اوباما همچنین اظهار کرد: نکته دیگر این است که ما یک کمیته تدارکات ایجاد میکنیم که آنچه را که آنها وارد میکنند و میگویند کاربردی دوگانه دارد بررسی و مشخص میکند که آیا آن چیز برای یک برنامه هستهای صلحآمیز مناسب است یا برای ساخت سلاح هستهای.
وی ادامه داد: هدف دیگر ما این است که مکانیزمی بینالمللی ایجاد کنیم که بازرسان آژانس بتوانند به هر جایی از برنامه هستهای ایران دسترسی پیدا کنند تا یک ارزیابی درست از آن داشته باشند.
- تحريمها عليه ايران پس از عمل اين كشور به تعهداش لغو ميشود
رئیس جمهور آمریکا درباره لغو تحریمهای ایران نیز یادآور شد: تحریمهای اعمال شده علیه ایران تنها پس از آنکه این کشور به تعهداتش عمل کند لغو میشود. هنوز جزئیاتی وجود دارد که باید روی آنها کار شود. من فکر میکنم چارچوبی که به آن دست پیدا کردیم از ایران میخواهد تا تمام اقدامات لازم در خصوص فردو، سانتریفیوژها و دیگر موارد را اجرایی کند.
وی تأکید کرد: در این صورت است که تحریمهای سازمان ملل تعلیق خواهند شد.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در پاسخ به این سوال که منظور وی به معنای واقعی هر کجایی در ایران است، گفت: هر جایی که به آن مظنون هستیم. واضح است که این موضوع باید از ایران درخواست شود و این کشور میتواند مخالفت کند.
وی تصریح کرد: اما آنچه که انجام دادهایم این بوده است که تلاش کنیم که مکانیزمی طراحی کنیم که هر وقت این مخالفتها شنیده شد این وتوی نهایی از ایران نباشد، بلکه نوعی مکانیزم بینالمللی شکل بگیرد که یک ارزیابی منصفانه انجام دهد و ببیند که آیا باید بازرسی صورت بگیرد یا نه.
اوباما افزود: بنابراین آنچه در مجموع شاهد آن هستیم این است که ما تنها به پروتکل الحاقی که آژانس بر کشورهایی که آنها را به داشتن سابقه مشکلدار در برنامه هستهایشان متهم میکند اعمال کرده است بسنده نکرده و حتی از آن هم فراتر رفتهایم. ایران تحت نوعی مکانیزم بازرسی و راستی آزمایی قرار خواهد گرفت که پیش از این هیچگاه اجرا نشده است.
رئیس جمهور آمریکا علاوه براین درباره دیدگاه منفی ایرانیها به آمریکا گفت که این مسأله در تجربیات گذشته آنها ریشه دارد و امیدوار است توافق هستهای با ایران به تغییر رویکرد در داخل این کشور منجر شود.
وی اظهار کرد: چه کسی میداند؟ شاید ایران تغییر کرد. اما اگر چنین نشد ما برای پاسخگویی برتری نظامی داریم. شما درباره دکترین اوباما سوال کردید. این دکترین این است که ما تعامل میکنیم اما همچنان تمام گزینههایمان را محفوظ نگه میداریم.
اوباما بیان کرد: من همواره به روشنی گفتهام که ایران هیچ گاه در برابر دیدگان من به سلاح هستهای دست نخواهد یافت و آنها باید بدانند که ما به این حرفمان عمل میکنیم.
رئیس جمهور آمریکا همچنین ابراز امیدواری کرد: ما میتوانیم از این تفاهم دیپلماتیک اینگونه نتیجهگیری کنیم که ممکن است منجر به ایجاد دورهای جدید در روابط ایران و آمریکا به علاوه روابط این کشور با همایگانش شود.
اوباما درباره تحریمهایی که به بهانه نقض حقوق بشر و ادعای حمایت ایران از تروریسم علیه این کشور وضع شده است، گفت: تحریمهایی وجود دارد که همچنان پابرجا خواهند بود چون مربوط به برنامه هستهای ایران نیستند.
وی ادامه داد: این مسألهای است که به صراحت اعلام کردهایم اگر بتوانیم به توافق هستهای نهایی دست پیدا کنیم و اگر ایران به آن پایبند باشد بخش بزرگی از کار را انجام دادهایم. اما این باعث تمام شدن مسائل ما با ایران نمیشود و همچنان در کنار متحدان و دوستانمان در منطقه در برابر ایران باقی میمانیم.
به گزارش ایسنا، اظهارات اوباما مبنی بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای در حالی مطرح میشود که مقامات کشورمان همواره بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران تاکید و اعلام داشتهاند که سلاح هستهای در دکترین دفاعی ایران جایگاهی نداشته و نخواهد داشت.
نظر شما