یکشنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۰
۰ نفر

همشهری آنلاین: یک تحلیلگر حوزه فضای مجازی یکی از بزرگ‌ترین تهدید‌ها برای خانواده‌ها را فیلترشکن‌ها معرفی و تصریح کرد: دلیل اصلی این معضل سیستم فیلترینگ موجود کشور است که بر این مشکل دامن می‌زند.

به گزارش ایسنا، شهرام شریف - کار‌شناس و تحلیلگر حوزه فضای مجازی - با بیان اینکه در حوزه تکنولوژی امنیتی شدن موضوعاتی که جنبه اجتماعی دارد مهم است، افزود: ما با رویکرد و نگاهی امنیتی سعی بر برطرف کردن موضوعات اجتماعی داشته‌ایم و این حل نشده است. معضلات در همه جامعه‌ها وجود دارد و متاسفانه در سال‌های اخیر برنامه ریز‌ها و مسوولان تکلیف خود را در زمینه فنآوری اطلاعات روشن نکرده‌اند.

دکتر رضا تقی‌پور - عضو حقیقی شورای عالی مجازی - هم فنآوری اطلاعات و ارتباطات را یک پدیده فرصت آفرین دانست و گفت: هر پدیده‌ای مواد خام را تبدیل به خدمت می‌کند تا مشکلی را از انسان برطرف کند و اساس پدیده‌ها فرصت آفرینی برای زندگی انسان است اما در دنیای واقعی این فرصت‌ها به تناسب توسعه خودشان تهدیدهایی را که قبلا وجود نداشته‌اند به همراه خود به وجود می‌آ‌ورند از جمله آلودگی محیط زیست و تخریب.

وی افزود: همه فنآوری‌ها از جمله فناوری اطلاعات یک تیغه دو لبه است و فرصت‌های زیادی را به همراه دارد ولی اگر مدیریت نشود ممکن است آسیب‌ها و تهدید‌هایش بر فرصت‌هایی که می‌سازد، غلبه کند.

وزیر سابق ارتباطات و فنآوری اطلاعات با اظهار به اینکه با استفاده درست از هر فناوری می‌توانیم از آن‌ها بهره ببریم، عنوان کرد: اگر ملاحظات لازم را از لحاظ ایمنی و امنیت داشته باشیم، قطعا این فرصت‌ها می‌تواند به صورت بهره ور و فرصت آفرین باشد.

وی با اشاره به تفاوت فنآوری اطلاعات با سایر فنآوریهای دیگر گفت: این فنآوری در نوع خودش با ترکیبی که با سایر فنآوری‌ها داشته و گستردگی که همه حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی و نظامی را تحت پوشش خودش قرار داده است، به همین نسبت اگر به تهدیدادش مراقبت و توجه و مدیریت نشود بیشتر از سایر حوزه‌ها خواهد بود.

دکتر ابوذر منتظرالقائم - کار‌شناس فنآوری اطلاعات و ارتباطات - هم به محتوای شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد و گفت: باید ببینیم ابزارهایی که وارد کشور می‌کنیم در راستای نیازهای ما قرار می‌گیرد یا خیر. سرویس نمی‌تواند با عملیات رسانه‌ای نیازسازی کند.

وی افزود: در شبکه‌های اجتماعی باید به همه شبکه‌ها توجه شود در صورتی که اکثر افراد به شبکه‌های ضد اجتماعی مراجعه می‌کنند.

در ادامه این برنامه رادیویی تقی‌پور با انتقاد از سخنان شریف، اظهار کرد: باید به دلیل امنیتی شدن توجه داشته باشیم؛ در جامعه به فرصتهای فنآوری اطلاعات خیلی پرداخته شده است در حالیکه اگر به آمریکا توجه کنیم از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۱۴ هفت سند امنیت فضای سایبری نوشته شده است و به تصویب و به اجرا گذاشته شده است در حالیکه در ایران سند توسعه فضای سایبری وجود ندارد.

وی به وظیفه دولت در زمینه امنیت در فنآوری اطلاعات اشاره کرد و گفت: دولت به عنوان حاکمیت موظف به هشداردادن است که استفاده از این موتور خاص، مرگ خاموش را به وجود می‌آورد. تهدیدات باید مدیریت شود و امنیت یعنی ماشینی که بتوان آن را کنترل کرد.

منتظر القائم هم به آسیبهای ناشی از فضای مجازی اشاره کرد و گفت: وقتی آسیب‌ها را برای مردم تشریح می‌کنیم آن‌ها تازه متوجه مشکلاتی می‌شوند که شاید در‌‌ همان زمان با آن مواجهه بودند و علتش را نمی‌دانستند، ساده‌ترین این مشکلات موضوعات ارگونامیک است.

وی افزود: در حال حاضر مشکل ما محتوای سایت‌های خارجی نیست و حتی برخی از سایتهای داخلی نیز این معضل را دارند و از لحاظ محتوایی خوب نیستند.

  • رابطه فیلترینگ و فیلترشکن‌، بازی موش و گربه

در ادامه شریف رابطه بین فیلترینگ و فیلترشکن‌ها را به بازی موش و گربه توصیف کرد و گفت: میلیون‌ها دلار برای فیلترینگ خرج شده است ولی باز هم فیلترشکن‌ها راهی برای دست‌یابی به اطلاعات پیدا می‌کنند.

وی یکی از بزرگ‌ترین تهدید‌ها برای خانواده‌ها را فیل‌تر شکن‌ها معرفی و تصریح کرد: دلیل اصلی این معضل سیستم فیلترینگ موجود کشور است که بر این مشکل دامن می‌زند.

تقی‌پور به مزیت شبکه اجتماعی اشاره کرد و عنوان کرد: از جمله مزیتهایی که شبکه‌های اجتماعی دارند تسریع ارتباطات، شکل گیری و تقویت خرد جمعی، یکپارچه سازی بسیاری از امکانات اینترنتی و شبکه سازی، توسعه مشارکتهای مفید اجتماعی، افزایش سرعت در فرآیند آموزش است، البته تمام این موارد به شرط استفاده صحیح است. همه شهروندان از این مزیت‌ها استفاده می‌کنند و آن‌ها را می‌شناسند.

عضو حقیقی شورای عالی مجازی با اشاره به مشکلات ناشی از شبکه‌های اجتماعی، متذکر شد: از وقتی که شبکه‌های اجتماعی به این شکل استفاده شده است آمار طلاق بالا رفته و فقط در ایران نیست. پیامدهای منفی دیگر شایعات، اخبار غلط، نقض حریم خصوصی افراد، منزوی شدن افراد و به دور ماندن از اجتماعات واقعی، تغییر سبک زندگی افراد، چند وجهی بودن افراد، تهدیدات سرویسهای اطلاعاتی، ضایع کردن وقت افراد، ترویج مصرف گرایی و بی‌بند و باری است.

در ادامه شریف با بیان اینکه با یک پدیده وارداتی روبه رو شده‌ایم، به اینترنت ملی اشاره کرد و گفت: نمی‌توانیم دور اینترنتی که وارداتی است دیواری بکشیم و آن را مدیریت کنیم و اینترنت ملی درست کنیم.

منتظرالقائم هم به راهکارهای لازم برای مواجهه با تهدیدهای ناشی از فضای مجازی پرداخت و گفت: اولا باید کاری کنیم فعال بخش خصوصی فعالیت کند و میدان برایش فراهم شود، دوما خانواده‌ها مسئولیت پذیر باشند، آن‌ها نباید فرزند خود را با اینترنت‌‌ رها کنند. سوما به خود فرد باید توجه کنیم و با آموزش آن کاری کنیم که حتی در کشورهای دیگر هم رفتار درستی داشته باشد.

وی در ادامه یادآور شد: هیچ کدام از این سه همدیگر را خط نمی‌زنند، یعنی زمانی که فرد آگاهی پیدا کرد مسئولیت حکومت و خانواده از بین نمی‌رود.

شریف به مسئولیت‌های خانواده‌ها در کشورهای مختلف در رابطه با رویارویی با فضای مجازی اشاره کرد و گفت: در کشورهای مختلف، فیلترینگ خانگی را داریم و آموزش‌ها به خانواده ارائه می‌شود و دولت خودش را داخل مجموعه خانواده نمی‌کند و فقط کمک می‌کند خانواده‌ها خودشان در رابطه با فرزندانشان تصمیم بگیرند.

این تحلیلگر حوزه فضای مجازی با انتقاد از سیستم اینترنت کشور، افزود: سیستم اینترنت ما به گونه‌ای است که از یک بچه تا یک استاد دانشگاه به یک نگاه دیده می‌شود و در این صورت نه آن کودک درست تربیت می‌شود و نه استاد دانشگاه به نتیجه دلخواهش می‌رسد.

وی افزود: تحریم‌های اینترنتی، بزرگ‌ترین چالش بخش علمی کشور است و در آخر مردم به دنبال دور زدن فیلتر‌ها بوده‌اند و این مدل خوبی نیست.

تقی‌پور با اظهار به اینکه اساس مخابرات یعنی فیل‌تر، افزود: بخاطر امواج زیاد و تاثیرات منفی در مخابرات فیلترهای زیادی وجود دارد. ما از طرف مردم وکالت نداریم ولی حاکمیت این وکالت را داده است تا جلوی ورود شبکه‌ای که آب سمی از آن می‌گذرد را بگیریم.

شریف به نحوه استفاده از اپلیکیشن‌های بومی اشاره کرد و گفت: باید فضای اقتصادی برای شرکتهای نوآور درست شود تا تکنولوژی توسعه پیدا کند و اجازه رشد به آن‌ها داده شود.

منتظرالقائم در خاتمه گفت: درمان مشکلات ما تقویت داخلی است، باید زیرساخت‌ها و قوانین اصلاح شوند و شرکتهای دانش بنیان در هر حوزه‌ای را در این زمینه حمایت کنیم.

کد خبر 291949

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha