به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف در نشست خبری مشترک با پیتر سیارتو وزیر امور خارجه مجارستان اظهارداشت: ما از ابتدا هم اعلام کردهایم جمهوری اسلامی براساس مقررات حقوق بینالملل آماده شفاف سازی در حوزه فعالیت هستهای خود است البته این روزها بحثهای مربوط به دسترسی و نظارت به صورت هیجانی از سوی برخی مقامات غربی برای آرام کردن برخی گروههای فشار مطرح میشود و طبیعتا از سوی مسئولان ایرانی هم پاسخ مناسب را دریافت کردهاند.
وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: چارچوبهای موجود در صورتی که توافق شکل بگیرد و پروتکل الحاقی براساس چارچوبهای موجود در کشور داوطلبانه اجرا شوند کاملا مشخص است. پروتکل الحاقی به هیچ وجه اجازه دسترسی بیرویه و بدون دلیل به ساختارهای کشورها را فراهم نمیکند بلکه چارچوب قاعدهمندی را فراهم میکند که امروز این چارچوب در نزدیک به 124 کشور در حال اجرا است.
ظریف یادآور شد: مقررات موجود مانع از سوء استفاده از این گونه دسترسیها است ضمن این که اینها بازرسی نیست بلکه دسترسی است که براساس چارچوب مشخص و مدیریت شده است.
وی یادآور شد: زمانی که پروتکل الحاقی در دهه 90 میلادی مورد مذاکره قرار گرفت چارچوبها برای این که دسترسیها به اسرار نظامی و حتی اقتصادی کشورها نباشد، فراهم شد.
ظریف اظهار داشت: در بسیاری از کشورها فناوری غنیسازی و یا سایر فناوریهای هسته ای جزو اسرار هستهای است و نیاز نیست موضوعی صرفا نگرانی امنیتی داشته باشد بلکه رقابت صنعتی هم باعث میشود چارچوبهای قانونمندی برای نظارتها تدوین شود. باید هدف این باشد که اطمینان حاصل شود برنامه هستهای اعضا کاملا صلح آمیز است که الزامی ندارد دستیابی به چنین نتیجهای نیازمند نقض حاکمیت و مقررات و موازین امنیتی و صنعتی کشورها باشد.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری در خصوص تغییر مواضع مقامات آمریکایی در قبال مذاکرات اظهارداشت: برداشتهای گوناگونی از مواضع مذاکرات ایالات متحده آمریکا مطرح شد و ما از ابتدا هم اصرار کردیم که هیچ زیاده خواهی را نخواهیم پذیرفت و هیچ تلاشی برای تحمیل را نمیپذیریم . کما این که بعد از لوزان هم اعلام کردیم که چارچوبهایی که مشترکا برای پاسخ به موضوعات مورد بحث در لوزان رسیدهایم نتیجه 18 ماه مذاکره سنگین بود و پاسخهایی است که به نفع همه طرفها و جامعه بینالمللی و همچنین برای کنار گذاشتن بحران ساختگی است.
وی تصریح کرد: لازم است این چارچوبها پیگیری شود تا مذاکرات به نتیجه نهایی برسد. این کار کاملا ممکن است و زیاده طلبی تنها باعث طولانی شدن مذاکرات میشود و هیچ نتیجهای برای طرفی که زیاده طلبی میکند نخواهد داشت.
وزیر امور خارجه با اشاره به حضور وزیر خارجه مجارستان در ایران بعد از 14 سال گفت: مجارستان کشوری با تاریخ دیرینه در اروپاست که دارای روابط طولانی با ایران است . این کشور برای ما هم در ارتباطات منطقهای هم در اتحادیه اروپا و هم در روابط دوجانبه شریک مهم و قابل توجهی است.
ظریف با بیان این که امکان گسترش روابط دو جانبه در حوزههای مختلف وجود دارد اظهار داشت: بیش از دو هزار دانشجوی ایرانی در مجارستان تحصیل میکنند و زمینه همکاریهای فرهنگی و آموزشی با توجه به سابقه فرهنگی دو طرف فراهم است.
وی با اشاره به زمینههای مشترک همکاریهای اقتصادی و انرژی اظهار داشت: زمینه برای گسترش همکاریها و ارتباطات گسترده فراهم است ضمن این که دو طرف دیدگاه مشترکی در ضرورت حل و فصل صلح آمیز و سیاسی اختلافات منطقهای و مبارزه با افراط گرایی و تروریسم دارند و اینها زمینه همکاری سیاسی دو کشور را فراهم میکند.
وزیر امور خارجه با بیان این که در حوزههای مختلف مشغول بررسی و مذاکره هستیم، گفت: در زمینه جلوگیری از اخذ مالیات مضاعف ، همکاریهای فرهنگی و گفتوگوهای سیاسی؛ اسناد در دو وزارت خارجه در حال نهایی شدن است و به زودی این اسناد امضا میشود.
وی خاطرنشان کرد: امروز همچنین درباره موضوعات منطقهای، مشکلات سوریه، عراق، یمن و افغانستان صحبت کردیم و همچنین ضرورت تداوم آتش بس در یمن که متاسفانه با مشکلاتی مواجه شده است.
ظریف ضمن تاکید بر ضرورت ارسال کمکهای انساندوستانه به یمن تصریح کرد: راه حل بحران یمن، سیاسی است و این مساله مورد توجه دو کشور است.
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون مسئولیت جامعه بینالملل و شورای امنیت سازمان ملل در قبال بحران یمن اظهار داشت: جامعه بینالملل و شورای امنیت بر اجرای مسئولیتهای خود برای قوانین و منشور سازمان ملل و همچنین محکوم کردن تجاوزات وحشیانه به غیرنظامیان یمنی شکست خوردند.
ظریف با بیان این که 40 هزار یمنی که بخشی از آنها زنان و کودکان بودند در این حملات کشته شدند اظهارداشت: حملات در مناطق غیرنظامی ادامه مییابد و تاسفبارتر این که کمکهای بشردوستانه به این مناطق نمیرسد و این یک چالش جدی است.
وی بر لزوم توقف بمباران این مناطق و فرودگاههای غیرنظامی تاکید کرد و گفت: ما از سازمان ملل خواستهایم که مسئولیتهای خود را اجرا کند تا آتش بس ادامه یابد البته نشانههایی وجود دارد که این آتش بس ادامه نیابد.
وزیر امور خارجه گفت: سازمان ملل متحد نیاز دارد تا برای دسترسی به کمکهای بشردوستانه منطقه حفاظت شده در یمن تشکیل دهد. البته طرح قبلی هم انجام نشد و کمکهای بشردوستانه علیرغم تلاشهای دبیرکل سازمان ملل و نماینده ویژه وی ارسال نشد.
ظریف تاکید کرد: زمان آن است که سازمان ملل کنترل اوضاع را در اختیار بگیرد و کمکهای بشردوستانه به یمن ارسال شود. اطمینان میدهم کمکهای ارسالی از نوع بشردوستانه است و مردم یمن نیاز به کمکهای دارویی دارند که این مساله مورد غفلت واقع شده است . ما نگرانی جدی در بحران یمن داریم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: راه حل سیاسی و دیالوگ یمنی ـ یمنی تنها راه حل بحران یمن است.
ظریف در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص طرح 4 مادهای ایران برای حل بحران یمن اظهارداشت: دولت تدبیر و امید از ابتدا هم اعلام کرده و اولویت سیاست خارجی ما هم این است که روابط صلح آمیز در منطقه و همچنین همکاریهای منطقهای ضرورت غیرقابل اجتناب است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران با سابقه درازمدت خویشتن داری و دیدگاه مبتنی بر اعتماد به نفس و خودباوری با همسایگان خود رفتار کرده و آن را ادامه میدهد و معتقدیم کشورهای منطقه باید نقش اساسی در تامین امنیت منطقه ایفا کنند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: در این حرکت حذف بازیگران مهم منطقه خلیج فارس نتیجهای جز ناامنی دارد و به همسایگان هم توصیه کردهایم که با دیدگاههای واقع بینانه و توجه به الگوهای فرهنگی و مذهبی از فجایعی که در یمن جریان دارد و فقط به نفرت دامن میزند و زمینه همکاریهای آینده را ناکارآمد میکند خوددرای کنند.
ظریف خاطرنشان کرد: طرح جمهوری اسلامی تنها طرح منطقهای موجود است که دارای ابعاد انسانی و حقوقی است و در بردارنده آتش بس، کمکهای انسان دوستانه، گفتوگوهای طرفهای یمنی بدون مداخله خارجی و نهایتا تاسیس دولت فراگیری است که با همسایگان خود روابط خوبی داشته باشد.
وی گفت: اگر طرفهای مذاکره کننده در چارچوب عقلانیت اقدام کنند امیدواریم کشورهایی که براساس برداشت ناصواب و خطای استراتژیک و پرهزینه وارد عملیات شدهاند هر چه سریعتر واقعیت منطقه را درک کنند و اجازه دهند طرفهای یمنی تحت نظارت سازمان ملل پای میز مذاکره حاضر شوند و اجازه دهند کمکهای انسان دوستانه به مردم یمن برسد.
وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: محدودیتهایی که ائتلاف به سرکردگی عربستان علیه مردم یمن وضع کرده غیرقابل قبول، مخالف مقررات بینالملل و نقض مقررات حقوق بشردوستانه است.
ظریف تصریح کرد: آتش بس باید در یمن ادامه یابد و سازمان ملل باید به داخل یمن دسترسی داشته باشد تا کمکهای انسانی و پزشکی به مردم یمن برسد و ما توقع داریم هر چه سریعتر این اقدامات انجام شود.
وی با اشاره به رایزنیهایی که طی روزهای گذشته با دبیر کل سازمان ملل متحد و معاونان و نمایندگان وی در مورد یمن داشته است ابراز امیدواری کرد که این دستور کار پیش برود.
نظر شما