همشهری آنلاین: نخستین گروه از بچه لاک‌پشت‌های گونه در حال انقراض پوزه عقابی قشم بامداد سه‌شنبه در سواحل روستای شیب دراز از توابع این شهرستان سر از تخم بیرون آورده و راهی خلیج فارس شدند.

بچه لاک‌پشت‌های پوزه عقابی قشم راهی دریا شدند

به گزارش ایرنا، لاک‌پشت‌های پوزه عقابی (Eretmochelys imbricata) قشم جزو هفت گونه لاک‌پشت‌های دریایی شناخته شده در آب‌های جهان محسوب می‌شود که همه ساله از طریق آب‌های آزاد وارد آب‌های خلیج فارس شده و در محل سایت روستای شیب دراز در 70 کیلومتری جنوب شهر قشم اقدام به تخم‌گذاری می‌کند.

پوزه این لاک‌پشت‌ها برای بیرون کشیدن غذای اصلی آن یعنی اسفنج دریایی از لابه‌لای مرجان‌ها به شکل منقار عقاب درآمده و از همین رو به لاک‌پشت پوزه عقابی یا منقار کوتاه معروف است.

وزن میانگین لاک پشت پوزه عقابی بالغ حدود 80 کیلوگرم بوده و طول آن به یک متر می‌رسد.

لاک‌پشتان دریایی از جمله گونه‌های تحت حمایت کشور به شمار می‌رود که در فهرست قرمز سازمان جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN)، عهدنامه تجارت گونه‌های در معرض خطر (CITES) و عهدنامه گونه‌های مهاجر (CMS) طبقه‌بندی و از نظر درجه‌بندی حساسیت زیستی به عنوان گونه‌های در معرض خطر انقراض معرفی شده‌اند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قشم در حاشیه تولد بچه لاک‌پشت‌های این جزیره در روستای شیب دراز گفت: امسال بیش از 40 لاک‌پشت پوزه عقابی مادر در سواحل جزیره قشم تخم‌گذاری کردند.

سیدمحمد هاشم داخته با بیان این که در مجموع افزون بر چهار هزار و 200 تخم در سواحل جزیره گذاشته شده است، افزود: این تخم‌ها به سرعت توسط کارشناسان این اداره کل و گروهی از بومیان منطقه موسوم به محافظان لاک‌پشت‌ها جمع‌آوری و در سایت‌هایی که به منظور حفاظت از تخم‌ها ایجاد شده است، انتقال یافت.

وی ادامه داد: از مجموع تخم‌های جمع‌آوری شده حدود سه هزار تخم بارور است و پیش‌بینی می‌شود افزون بر 2 هزار بچه لاک‌پشت پوزه عقابی از تخم‌های موجود خارج شده و راهی آب‌های آزاد شوند.

داخته یادآوری کرد: تخم‌گذاری گونه به شدت در حال انقراض لاک‌پشت‌های پوزه عقابی در جزیره قشم همه ساله از اواخر بهمن آغاز می‌شود و تا اواسط خرداد ماه ادامه می‌یابد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قشم زمان بیرون آمدن بچه لاک‌پشت‌ها از تخم را اوایل خرداد تا اواخر مرداد اعلام کرد.

داخته اظهار کرد: لاک‌پشت‌های پوزه عقابی هر سه تا چهار سال یک بار به شرایط تخم‌گذاری می‌رسند که در دو مرحله و به فاصله دو هفته برای تخم‌گذاری به زادگاه خود باز می‌گردند.

وی افزود: لاک‌پشت‌های پوزه عقابی یکی از چهار لاک‌پشت سواحل خلیج فارس و یکی از دو گونه لاک‌پشتی است که در ایران تخم‌گذاری می‌کند و در هر مرحله بین 40 تا 150 تخم می‌گذارد.

داخته با اشاره به طرح حفاظت از لاک‌پشت‌های پوزه عقابی در قشم، گفت: این طرح حفاظت با کمک مردم روستای شیب دراز از سال 84 به عنوان یکی از موفق‌ترین طرح‌های حفاظتی کشور با مشارکت مردمی آغاز و در سال 88 در شمار 10 طرح برتر بنیاد توسعه و محیط زیست آسیای اقیانوسیه در ژاپن شناخته شد.

وی اضافه کرد: در بهمن سال 1390 با حمایت برنامه تسهیلات محیط زیست جهانی و همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ساحل 60 هکتاری تخم‌گذاری لاک‌پشت‌ها در قشم به عنوان اثر طبیعی به ثبت رسیده است.

کد خبر 297596

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

بیشتر

دیدگاه خوانندگان امروز

بیشتر

پر بیننده‌ترین خبر امروز

بیشتر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha