این کتاب ترجمه ادبی مجموعهای از وصایای حضرت امیرالمؤمنین(ع) به حضرت امام حسن(ع) و حضرت امام حسین(ع) و نامه آن حضرت به مالک اشتر است.
به گزارش روابط عمومی «بنیاد حکمت اسلامی صدرا» این کتاب با دیباچهای به قلم مؤلف آغاز میشود و پس از آن مقدمهای شیوا و دلنشین از زبان حضرت امام علی(ع) آورده شده است و بخشهای دیگر آن شامل، ترجمه فارسی وصیتنامه حضرت علی(ع) به امام حسن (ع)، متن عربی وصیتنامه مولای متقیان به فرزند ارشدش، متن وصیتنامه دیگری از حضرت علی (ع) به حسنین(ع) و در پایان، فرمان حضرت امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر است.
در دیباچه «فریاد جرس» به قلم استاد خامنهای آمده است: «اگر هر دیباچهای را با کلامی سرورمایه و شادمانه باید آغاز کرد، من این نوشته را با کلمة پر میمنت مرگ میآغازم... که دیباچه زندگانی جاویدان است. زشتی یا زیبایی مرگ، و سرور افزایی یا غماوری آن بسته به جهانبینی نگرنده و شنونده آنست.
برای آنکس که نظرگاهش محدود به این کره کوچک خاکی است و جز اندکی بسیار اندک از قوانین طبیعت را نمیشناسد و نمیبیند و اینهمه جهانهای کوچک و بزرگ گرداگرد خود را از برای آن میداند که «نانی به کف آرند و به غفلت! بخورند»، مرگ تنها یک تغییر و تعطیل جسمانی زیستشناختی است، که انحلالی شیمیایی بدنبال دارد.
اما برای انسانی که زود گذشتن از این جهان را به معنای زودتر رسیدن به کمال آرزوها میداند، و زودتر رسیدن به منزلگاه اصلی، مرگ دروازهیی است که تا از آن نگذرد به منزل نمیرسد و گذر از دهلیز مرگ برایش پرمیمنت است و نام مرگ برای او بهجت افزاست، بویژه مرگی که در راه شتاب حرکت تکاملی جامعه با ایثار جان و فداکاری باشد، یعنی شهادت. «پس چه ترسد؟ کی ز مردن کم شده؟» و نمیترسد.
سید محمد خامنهای اضافه کرده است: «وصیّت، یکی از جلوههای توجه اسلام به اهمیت بازنگری و برنامهریزی هر فرد در امور فردی و اجتماعی خود برای پس از مرگ و تنظیم کار تربیت فرزندان و تمشیت امور بازماندگان است.
در واقع فلسفه وصیت، همین انتقال تجربیات و مهمترین دستاوردهای یک مرد باتجربه آزموده به فرزندی تازه به دوران رسیده است، همچنانکه سربازی پیر، سلاح و جوشن به سرباز جوان بعدی بسپارد و دشمن و دوست را به او بشناساند.
استاد خامنهای دیباچه خود بر «فریاد جرس» را اینگونه پایان میدهد:
«سخنان یک پدر در لحظه کوچ از این جهان، برگزیدهترین، پربهاترین و مهترین سخنان اوست. گرانبهاترین اندرزها و تجربههای اندوخته یک پدر را میتوان با وصیّت، یعنی واگذاری سرمایة معنوی حاصل از کارکرد زندگی این جهانی به فرزند شناخت، آن لحظه که یک پای در رکاب و یک دست به مرکب دارد و «جرس فریاد میزند که بربندید محملها».
در این میان، سخنان امام پرهیزکاران، امیرالمؤمنین(علیهالسلام) گزیدهترین و پربهاترین بوده است و پیداست که وصیت او به بهترین کسانش بایستی بالاتر از همه گزیدهها و پربهاترین آن پرمایهها باشد، اینست که این وصیتنامه ارزش معنوی بسیار دارد.
کتاب «فریاد جرس» با 116 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه، بهای 1650 تومان و در قطع رقعی به زودی در دسترس علاقمندان قرار خواهد گرفت.