چند روز پس از پايان مهلت وزير بهداشت، دكتر رسول ديناروند در گفتوگو با پايگاه خبري اين وزارتخانه ﺑﺎ اشاره به دستور ﻭﺯﻳﺮ ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻣﺒني ﺑﺮ ﺑﺮﺭسي و ﺁﻧﺎﻟﻴﺰ ﺁﺏ ﻫﺎي ﻣﻌﺪﻧﻲ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺑﺎﺯاﺭ، اﺯ ﺑﺮﺭسي و ﺁﻧﺎﻟﻴﺰ بيش از ۳۰۰برند آب معدني از نظر آلايندههاي شيميايي و ميكروبي ﻃﻲ ﻳﻚماه اﺧﻴﺮ ﺧﺒﺮ داد و گفت: «از اين تعداد برند آناليز شده، كمي بيشتر از ۱۰درصد از آب معدنيهاي موجود داراي آلايندههاي شيميايي، ميكروبي، فلزات سنگين، نيترات و نيتريت بودند كه دستور جمعآوري اين آبهاي معدني از بازار داده شد.»
وي با تأكيد بر اينكه شركتهاي توليدكننده آب معدني كه توليد محصولاتشان متوقف شده، تا اصلاح ميزان آلايندهها و حذف آنها نميتوانند محصول خود را عرضه كنند، افزود: «برخي از اين شركتها پس از رفع نواقص ميتوانند تحت نظارت مسئول فني و مدير كنترل كيفي خود وارد بازار شوند.چنانچه شركتي پس از تذكرات داده شده به تخلفات خود ادامه دهد، در اين خصوص اطلاعرساني لازم انجام خواهد شد.»
- حذف آلايندهها از آب
اشاره رئيس سازمان غذا و دارو به «حذف آلايندهها» مربوط به افزودن اوزن و يا كلر بهمنظور تصفيه آب معدني و تبديل به آب آشاميدني است كه باعث گمراه شدن مصرفكننده در مصرف آب معدني طبيعي ميشود، درحاليكه آب معدني طبيعي از يك سفره زيرزميني و بدون هيچگونه اصلاحي بستهبندي ميشود.البته افزودن آلايندهها تنها مشكل آبهاي معدني بستهبندي شده نبوده است، بلكه براساس اين گزارشها ۱۰ درصد از شركتهاي توليدكننده آب معدني هم در برچسبزني نواقصي داشتند كه به آنها در جهت اصلاح برچسب تذكر داده شد.
پيش از اين گزارشهايي مبني بر وجود اشتباه در برچسبهاي آب معدني كه گاهي بهصورت عمدي با هدف فريب مشتري انجام ميشد دريافت شده بود. حالا دكتر ديناروند با تأكيد بر اينكه ضروري است تمام توليدكنندگان در برچسبهاي محصول خود، ضوابط را رعايت كنند، از بازنگري ضوابط بستهبندي آبهاي معدني خبر داده است. او همچنين با اشاره به دائمي بودن نظارتهاي بازرسان سازمان غذا و دارو بر محصولات آشاميدني و خوراكي، توضيح داد:
«سال گذشته نيز آبهاي معدني ارزيابي شدند و امسال هم در نيمه اول سال اين ارزيابي انجام شد كه البته ارزيابي يكماه اخير مازاد بر روشهاي جاري بود.در اوايل سال94 نيز توليد ۸ شركت آب معدني متوقف شده بود كه مربوط به ارزيابي يكماه اخير نيست.» وي با تأكيد بر اينكه هماكنون مردم ميتوانند بدون نگراني از آب معدنيهاي موجود در بازار استفاده كنند، از راهاندازي سامانهاي بهمنظور مشاهده سوابق ارزيابيهاي دورهاي محصولات غذايي در آينده خبر داد.
- ترديد در آمار
اظهارات و آمار رئيس سازمان غذا و دارو در حالي است كه دبير انجمن آبهاي معدني و آشاميدني با بيان اينكه براي تهيه اين گزارش در چند جلسه با مسئولان اين سازمان شركت كرده است، ميگويد:«من تا اين لحظه از جزئيات اين گزارش اطلاعي نداشتم.البته در اينكه تعداد 300برند آب معدني در كشور داشته باشيم، ترديد دارم. الان نزديك 100شركت عضو انجمن هستند و بهنظر نميرسد بيشتر از 160توليدكننده داشته باشيم.
من خوشحال ميشوم اگر جزئيات اين آمار و حتي نام برندهاي متخلف به انجمن اعلام شود.» پيمان فروهر در پاسخ به اين پرسش كه آيا بهنظر شما تعطيلي نزديك به 48برند از مجموع 300برند در كشور آن هم از ابتداي سال تاكنون عدد زيادي نيست، به همشهري ميگويد: «اولا ميتوان به جنبه مثبت ماجرا نگاه كرد.
يعني از 300برند 260برند سالم بودهاند. احتمالا ميتوان اينطور نتيجهگيري كرد كه اين تعداد توقيف شده هم جزو برندهاي پرتوليد نبودهاند چون تقريبا تمام اين برندها عضو انجمن هستند و تاكنون هيچيك از اعضاي انجمن حكم توقيف دريافت نكردهاند.علاوه بر اين وقتي نسبت به 300برند ترديد وجود دارد، ميتوان به بقيه آمار هم با شك نگاه كرد.» تلاش براي ارتباط با مسئولان سازمان غذا و دارو در روز جمعه به نتيجه نرسيد. حالا بايد منتظر گزارشهاي تكميلي و توضيحات بعدي سازمان غذا و دارو ماند و ديد جزئيات جمعآوري اين برندهاي متخلف چه بوده است؟ آيا برند معتبري هم توقيف شده يا تذكر گرفته است؟ توزيع برندهاي غيراستاندارد بيشتر در چه مناطقي بوده است؟ و البته اينكه آيا وزارت بهداشت اسامي متخلفهاي توقيف شده را منتشر ميكند يا خير؟
نظر شما