«هر چند گفته می‌شود که سیستان و بلوچستان یکی از کانون‌های گرد و غبار در کشور است اما بدین شکل نیست و تنها در سیستان که بخشی از استان است ۵شهرستان و ۸۴۰روستا، منشأ طوفان‌ها و گرد و غبار هستند.»

سیستان-گردوغبار

سيدباقر حسيني، نماينده سيستان در مجلس شوراي اسلامي روز گذشته با بيان اين مطلب گفت: با ادامه‌ روند فعلي، ريزگردها كل استان سيستان و بلوچستان، كرمان و بخشي از افغانستان و پاكستان را دربرمي‌گيرد.

ريزگردها مدت‌هاست كه به يكي از بزرگ‌ترين چالش‌هاي محيط‌زيست تبديل شده است با وجود اين، هنوز اقدام كارسازي براي مقابله با اين پديده ناگوار صورت نگرفته است. در اين ميان استان‌هاي خوزستان و سيستان و بلوچستان بيش از ساير استان‌ها با معضل ريزگرد دست و پنجه نرم مي‌كنند. در خوزستان، خشك شدن تالاب هورالعظيم و خشك شدن 300هزار هكتار اراضي ديمي و در سيستان خشك شدن هامون و بادهاي 120روزه به معضل ريزگرد دامن زده است. باوجود اين نه در خوزستان اقدامي صورت گرفته و نه در سيستان و از همين روست كه نمايندگان مجلس و برخي مسئولان محلي هر از گاهي از نبود اقدامات كارساز براي مقابله با ريزگردها گله مي‌كنند.

مسئولان سازمان حفاظت محيط‌زيست اما هر بار براي مقابله با ريزگردها از برنامه و اسنادي خبر مي‌دهند كه يا در دست تدوين است يا قرار است تدوين شود. اخيرا معاون محيط‌زيست انساني سازمان حفاظت محيط‌زيست كه مقابله با ريزگردها در حوزه مسئوليت وي تعريف شده است، مي‌گويد كه سند ملي گردوغبار طي‌ماه آينده، منتشر مي‌شود.

سعيد متصدي گفته است: طي 2سال اخير ازجمله مواردي كه روي آن كار كرديم، بحث تعيين نقاط توليد گردوغبار در كشور است كه اين نقاط در بسياري از استان‌ها كه تحت‌تأثير گرد و غبار بودند ازجمله خوزستان، سيستان و بلوچستان، ايلام و قم تعيين شده و كانون‌هاي گردوغبار مشخص شده‌اند.

روز گذشته سيدباقر حسيني، نماينده سيستان در مجلس شوراي اسلامي در واكنش به وعده و وعيدهاي متوليان مقابله با گردوغبار با اعلام اينكه ريزگردها باعث افزايش بيماري‌هاي ريوي و بينايي در منطقه شده است، به صراحت گفت: كنترل ريزگردها هيچ نيازي به سند ملي ندارد تنها لازم است متوليان امر در منطقه حاضر شوند و راه‌حل‌هاي مطرح شده را اجرايي كنند.

اين نماينده مجلس درخصوص وضعيت گرد و غبار در استان سيستان و بلوچستان و چگونگي مقابله با اين پديده، به ايسنا گفت: مركز اصلي ريزگردها بخشي در افغانستان، شمال سيستان و بقيه مربوط به خشكي درياچه هامون است اما در برخي مواقع ريزگردها به مركز استان سيستان و بلوچستان هم مي‌رسد.

حسيني البته به راهكارهاي مقابله با ريزگردها هم اشاره و تصريح كرد: براي مقابله با ريزگردها 2راه وجود دارد؛ نخست وارد كردن آب به درياچه هامون و دومين راه‌حل تثبيت شن‌هاي روان است، البته وارد كردن آب به درياچه كمي مشكل است، چون به نزولات جوي بستگي دارد.

وي در عين حال خاطرنشان كرد: ضروري‌ترين راه‌ مقابله با ريزگرد، تثبيت شن‌هاي روان در كانون‌هاي بحران است، كه با آنكه گفته مي‌شود اقداماتي دراين زمينه صورت گرفته اما در عمل هيچ اقدامي نشده است.

حسيني يادآور شد: چندين بار به رياست‌جمهوري درخصوص عملكرد سازمان حفاظت محيط‌زيست درخصوص مقابله با ريزگردها تذكر داده‌ايم. چندي پيش هم 15ميليون مترمكعب آب را به درياچه وارد كردند اما تذكرها به ثمر ننشسته و در واقع اين ميزان آب را هم هدر داده‌اند.

  • نه در خوزستان اقدامي صورت گرفته نه در سيستان

سيدباقر حسيني، نماينده سيستان در حالي از بي‌توجهي و اهمال درخصوص مقابله با پديده ريزگردها در حوزه انتخابي خود انتقاد مي‌كند كه كمتر از 10 روز قبل (23شهريورماه)احمدرضا لاهيجان‌زاده، مديركل محيط‌زيست استان خوزستان با اعلام اينكه 300هزار هكتار از اراضي كشاورزي كه در آن كشت ديم مي‌شد بر اثر خشكسالي تبديل به كانون ريزگرد شده است، گفت: هنوز يك ريال اعتبار براي مقابله با ريزگردها تخصيص داده نشده است. اين درحالي است كه معصومه ابتكار، 28بهمن سال گذشته در خوزستان گفت: دولت در زمينه ريزگردها به‌گونه‌اي برنامه‌ريزي كرده تا با اقدام‌هاي كوتاه‌مدت در مدت باقيمانده امسال و سال آينده بتوان بخشي از مشكلات را حل كرد. جدولي هم از سوي دولت پيش‌بيني شده تا اعتباراتي براي اجراي برخي اقدام‌هاي فوري براي كاهش اثرات گرد و خاك اختصاص يابد.

کد خبر 308801

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha