همشهری آنلاین: مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی گفت: به دنبال مذاکره با مقامات ارمنستان در خصوص رفع مشکل آلودگی رودخانه ارس به عنوان چالش مهم زیست محیطی، این کشور با قبول مسئولیت این آلودگی‌ها موظف به راه‌اندازی سیستم بازچرخانی با ایجاد سدهای باطله تا سال ۲۰۱۷ میلادی شد.

ارمنستان موظف به رفع آلودگی رودخانه ارس شد

به گزارش ايرنا، حمید قاسمی روز سه‌شنبه در حاشیه همایش مدیران، مسئولان و رابطان محیط زیست کشور در تبریز گفت: رودخانه ارس به دلیل ورود پساب‌های صنعتی از سمت جمهوری ارمنستان به شدت با مشکلات زیست محیطی و بهداشتی مواجه شده که پس از مدت‌ها مذاکره با طرف ارمنستانی بالاخره با قبول ایجاد آلودگی مکلف به رفع این معضل زیست محیطی شد.

وی، ورود پساب‌های صنعتی از سوی ارمنستان به بستر رودخانه ارس را تهدید جدی برای محیط زیست و سلامت مردم منطقه عنوان کرد و افزود: اگر این آلودگی‌ها متوقف نشود، بدون تردید در آینده نزدیک خطرات جدی متوجه محیط زیست و سلامت بخش کشاورزی، دامی و انسانی خواهد بود.

سدهای باطله مکانی‌هایی است که برای جمع‌آوری و نگه‌داری پساب‌ها و مواد باطله کارخانه‌های فرآوری بخصوص واحدهای فرآوری مواد معدنی ایجاد می‌شود.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی اضافه کرد: خشکیدن دریاچه ارومیه، عدم تامین سوخت برای نیروگاه‌های استان، آلودگی هوای کلانشهر تبریز و تخریب اراضی ملی از چالش‌های مهم محیط زیست است.

وی از جمله اهداف و خط مشی محیط زیست استان را دفع اصولی پسماندهای شهری و ساماندهی پسماندهای روستایی، کاهش آلودگی هوای کلانشهر تبریز، ارتقا سطح کیفی حفاظت از مناطق تحت مدیریت، ارتقای شاخص‌های زیست محیطی صنایع استان و کاهش آلودگی منابع آب و خاک استان برشمرد.

قاسمی، کاهش 50 درصدی آلودگی هوای تبریز، ایجاد شعبه ویژه محیط زیست در دادگستری استان، توزیع بنزین یورو چهار در کلانشهر تبریز و اعمال هدایت پسماندهای روستایی واقع در شعاع 50 کیلومتری شهرها را از جمله اقدامات این اداره کل در حوزه محیط زیست انسانی برشمرد.

وی با اشاره به اقدامات پایشی محیط زیست انسانی این اداره کل گفت: در شش ماه نخست سال جاری یک هزار و 164 مورد پایش در استان صورت گرفته که از این تعداد 10 مورد پایش منابع مهم آبی استان و 90 مورد پایش‌های شبانه واحدهای صنعتی بوده است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان با اشاره به این که 300 واحد تصفیه خانه صنعتی در استان وجود دارد، افزود: از 33 شهرک صنعتی فعال استان 11 شهرک مجهز به تصفیه‌خانه فاضلاب است.

وی ادامه داد: 11 شهرستان استان دارای تصفیه‌خانه‌های فاضلاب شهری بوده و 19 مورد نیز در مرحله مطالعه برای ایجاد و پنج واحد در حال احداث است.

قاسمی اظهار کرد: دو هزار و 200 تن فاضلاب شهری و روستایی در استان تولید می‌شود که نیمی از آن در سلول بهداشتی شهرداری تبریز به صورت بهداشتی دفن می‌شود.

وی با بیان این که آذربایجان شرقی از لحاظ تعداد واحدهای صنعتی در کشور رتبه چهارم را داراست، افزود: 10 هزار واحدهای صنعتی و خدماتی در استان وجود دارد که از این تعداد سه هزار و 500 واحد فعال است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان افزود: در سال 1392 هشتاد و هفت واحد صنعتی استان به عنوان واحدهای آلاینده شناسایی شده بود که در سال گذشته این تعداد به 79 واحد صنعتی آلاینده کاهش و در تلاش هستیم این تعداد در آینده نزدیک به صفر برسد.

وی با اشاره به این که شش ایستگاه سنجش آلودگی هوا در تبریز وجود دارد، گفت: 18 واحد صنعتی استان نیز واحد سنجش مداوم پایش آلودگی هوا راه‌اندازی شده و در شهرستان‌های دیگر استان نیز به دنبال نصب و تجهیز پایش سنجش آلودگی هوا هستیم.

وی ادامه داد: در سال گذشته نسبت به سال 1392 شاهد کاهش 50 درصدی تعداد روزهای آلودگی هوا در شهر تبریز بودیم.

ارس در زبان ترکی آذربایجانی آراز (Araz) و در زبان ارمنی آراکس (Արաքս) نام رودخانه‌ای پرآب و خروشان است که از کوه‌های بینگول منطقه آناتولی ترکیه سرچشمه گرفته و در مرز ترکیه و ارمنستان به رود آرپا چای پیوسته و سپس مرز مشترک نخجوان را به طول ۱۱ کیلومتر طی و با گذر از مرز ایران و نخجوان از مرز میان ایران و ارمنستان عبور و دوباره مرز مشترک میان ایران و جمهوری آذربایجان را شکل داده و در منتهی‌الیه شمالی استان اردبیل (شهرستان پارس آباد) وارد جمهوری آذربایجان شده و به رودخانه کورا می‌ریزد.

رود ارس
۱۰۷۲ کیلومتر طول دارد و از طولانی‌ترین رود داخلی ایران یعنی کارون طولانی‌تر است.

رودخانه ارس در سال ۱۸۱۳ میلادی در پی عهدنامه ترکمنچای به عنوان مرز ایران و شوروی سابق برگزیده شد و تمامی مناطق شمال این رود از ایران جدا و به خاک روسیه افزوده شد. بعدها ایران و اتحاد جماهیر شوروی با هم سدی در ناحیه پلدشت به نام سد ارس بنا کردند.

در حال حاضر سد خداآفرین و سد قیزقعله سی به صورت مشترک با جمهوری آذربایجان بر روی ارس احداث می‌شود.

بر روی ارس تاکنون پنج پل شامل پل آهن جلفا، شوسه جلفا، پل پلدشت در شهرستان پلدشت، پل خداآفرین در قره داغ پل نوردوز در مرز ارمنستان ساخته شده است.

کد خبر 310433

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha