به گزارش مهر، عوض حیدرپور شهرضایی با اشاره به نشست سه شنبه-28 مهر- کمیسیون امنيت ملي مجلس با حضور معاون کنسولی وزیر امور خارجه و رئیس سازمان حج و زیارت برای پیگیری ابعاد حادثه منا اظهار داشت: در این جلسه آقای اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت گزارشی از آنچه در منا رخ داده، ارائه کرد که گزارش جامع و کاملی بود.
وی افزود: بر اساس این گزارش، اعلام شد که حجاج ما در مراسم رمی جمرات به ۲ دسته تقسیم می شدند؛ یک دسته از خیابان مشخصی که برای حجاج ایرانی تعیین شده بود، عبور کرده اند و دسته دیگری از خیابان ۲۰۴ که برای حجاج ما نبوده، عبور داده شدهاند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: گزارش رئیس سازمان حج نشان میدهد که متاسفانه در خیابان ۲۰۴ توقفی در حدود یک ساعت انجام میشود و این توقف در مساحتی به عرض ۱۵ متر و طول حدود ۲۴۰ متر بوده است؛ حال تصور کنید حجاجی که روز قبل در عرفات، گرمای هوا و کمبود آب بدن را تحمل می کنند و شب قبل نیز در مشعر بیخوابی کشیدهاند، در این شرایط خستگی، کوفتگی و ازدحام جمعیت چه حالی پیدا میکنند؟
حیدرپور گفت: این وضعیت باعث بیحال شدن حجاج، در نهایت ازدحام جمعیت و شکلگیری موج جمعیت انسانی و افتادن نردهها بر روی حجاج میشود.
وی تصریح کرد: ارزیابی که از این گزارش میشود این است که مأموران سعودی این حجاج را از خیابانی که نباید گذر میدادهاند، عبور دادهاند که باعث ازدحام و بروز این حادثه شده است. نکته دیگری هم که وجود دارد این است که در مسیری که این حاجیان میرفتهاند، هیچ راهی برای امدادرسانی نبوده؛ چراکه اطراف آن با نرده محصور شده بود و ۲ ماشین پلیس هم سر و ته خیابان برای هدایت زائران توقف کرده بودند که این باعث شده است تا خیابان به شکل قیف دربیاید و بعد از حادثه نیز به دلیل مسدود بودن سر و ته خیابان، هیچ راهی برای امدادرسانی سریع نبوده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: رئیس سازمان حج و زیارت توضیح مفصلی درباره روند شناسایی مصدومان در بیمارستانها و شناسایی اجساد توسط ۸ کمیته ستاد بحران سازمان در عرض ۴ روز ارائه کرد و گفت که حضور وزیر بهداشت کمک زیادی به تلطیف شرایط و ایجاد فضای تعامل از سوی سعودیها کرده است و البته تاکید شد که فرمایشات مقام معظم رهبری در نوشهر، به شدت فضا را عوض کرد و باعث تغییر رویکرد سعودیها و تعامل آنها با مسئولان ایرانی شده است.
- اعلام آمادگی عربستان برای نبش قبر و انتقال پیکر حجاج ایرانی
حیدرپور اظهار داشت: بر اساس آماری که رئیس سازمان حج و زیارت ارائه کرد، ۴۶۵ جانباخته داشتهایم که اجساد بیش از ۴۰۰ نفر از آنها به کشور منتقل شده و ۳۶ نفر هم مفقود هستند که هیچ خبری از آنها وجود ندارد؛ ۲۹ نفر از جانباختگان نیز بعد از عید قربان و در اولین موج دفن اجساد، با احراز هویت دفن شدهاند و قائم مقام وزیر بهداشت عربستان اعلام کرده است که چون کار شناسایی اجساد توسط ایرانیها به صورت دقیق و علمی انجام می شود اگر نمونههای DNA با جنازههایی که ما دفن کردهایم، مطابقت داشته باشد، حاضریم نبش قبر کنیم تا این جنازهها به ایران منتقل شود.
وی از صدور ویزای ۵ کارشناس پزشکی قانونی کشورمان که قرار است برای آزمایشهای DNA به عربستان اعزام شوند، خبر داد و گفت: بر اساس اعلام رئیس سازمان حج و زیارت، این کارشناسان ظرف چند روز آینده به عربستان اعزام میشوند.
عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس با اشاره به طرح سوالات و نقطه نظرات نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این جلسه خاطرنشان کرد: برخی نمایندگان مشکلاتی را که در سرکشی به خانوادههای جانباختگان حادثه در استانها مشاهده کردهاند مطرح و تاکید کرده که مسئولان سازمان حج در استانها به صورت منظم در منازل این خانوادهها حضور یابند و مشکلاتشان را حل کنند.
- آخرین مشاهدات همراهان رکنآبادی از وضعیت وی در هنگام حادثه
حیدرپور در ادامه به گزارش معاون کنسولی و امور مجلس وزیر امور خارجه در نشست امروز کمیسیون امنیت ملی اشاره و عنوان کرد: آقای قشقاوی توضیح مفصلی درباره سفر خود و وزیر بهداشت به عربستان و آنچه در این سفر گذشته، ارائه داد و تاکید کرد که پیگیریهای لازم برای اقدامات بعدی انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: در این جلسه، پیشنهادات مختلفی از سوی نمایندگان به وزارت خارجه ارائه شد که آقای قشقاوی مأمور شد آنها را پیگیری کند؛ از جمله اینکه کشورهایی که در فاجعه منا قربانی داشتهاند از طریق مقررات بینالمللی به ایران دعوت شوند تا ساز و کارهای پیگیری این حادثه و نیز پیشگیری از حوادث بعدی مورد بررسی قرار گیرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: در این جلسه، نگرانی نمایندگان درباره سرنوشت آقای غضنفر رکنآبادی، سفیر سابق کشورمان در لبنان که همچنان جزء مفقودان حادثه است، مطرح شد و تاکید شد که با توجه به جایگاه وی، وضعیت او با حساسیت ویژهای پیگیری شود.
حیدرپور تصریح کرد: نمایندگان در این جلسه گفتند که آخرین اطلاعات همراهان آقای رکنآبادی حاکی از این است که مشاهده کردهاند ایشان زنده بوده و او را سوار آمبولانس کردهاند و بردهاند؛ بنابراین باید وضعیت او سریعتر مشخص شود.
وی خاطرنشان کرد: آقای قشقاوی نیز این درخواست را داشت که با همراهی سازمان حج ما و وزارت حج عربستان و سایر مبادی به طور ویژه سرنوشت آقای رکنآبادی پیگیری شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره احتمال سفر خود و محسنی ثانی، دیگر عضو این کمیسیون به عربستان تصریح کرد: با توجه به اینکه قرار بود ما برای پیگیری این مسائل به عربستان برویم و بخش عمده کار انجام شده است، در حال حاضر با وجود اینکه ویزای ما نیز صادر شده، دیگر ضرورتی برای سفر ما وجود ندارد.
نظر شما