یکشنبه ۳ آبان ۱۳۹۴ - ۰۷:۲۸
۰ نفر

همشهری دو - تارا رستم‌زاد: ۲۵میلیون نفر از مردم ایران یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند؛ این یعنی بیش از ۳۰درصد از ایرانی‌ها در معرض بیماری‌های قلبی- عروقی، دیابت یا مرگ‌ومیر ناشی از آنها قرار دارند و باید برای آب کردن چربی‌های اضافه‌شان فکری کنند.

امـان  از ترس چربی‌های اضافه

 تعداد زيادي از آن ۷۰درصد باقي مانده هم به‌خاطر پشت ميز‌نشيني و كم شدن فعاليت‌هاي روزمره‌شان با چاقي موضعي و شكم‌هاي برآمده و پهلوهاي بيرون زده درگيرند. با اين حساب عجيب نيست كه چاقي مفرط را اپيدمي اين سال‌ها بدانيم. اما آيا براي لاغرشدن و خلاصي از چربي‌هاي اضافه شكم راه ميانبري هم وجود دارد؟ اين مطلب را بخوانيد تا پاسخ ۴سؤال رايج چاق‌ها را از سميرا تاجديني، كار‌شناس ارشد تغذيه بگيريد.

  • 1- رژيمي براي لاغري موضعي وجود دارد؟

چاقي موضعي شايد از برخي جهات از چاقي عمومي سخت‌تر باشد چون اگر رژيم بگيريد همه جاي بدنتان لاغر مي‌شود و اگر ورزش كنيد، نمي‌توانيد به سرعت به جواب برسيد. اينجاست كه خيلي‌ها به فكر رژيم‌هايي براي لاغري موضعي مي‌افتند تا بدون آنكه صورتشان لاغر شود، بتوانند برخي اعضاي بدنشان را لاغر كنند. اما بايد گفت كه در دنيا چنين رژيم هوشمندي كشف نشده و تنها راه تغيير حجم چربي بدنتان، تغيير عادت غذايي و لاغري كلي بدن است.

وقتي انرژي دريافتي شما بيش از نيازتان باشد، اين انرژي به‌صورت بافت چربي درمي‌آيد و در بدن ذخيره مي‌شود. جايي كه چربي‌ها براي ذخيره شدن انتخاب مي‌كنند، معمولا شكم، پهلو و ران‌ها هستند و ژنتيك بدن شما تعيين مي‌كند كه چربي‌ها در كجا ذخيره شوند. برخي، اين چربي را در بالاتنه و بخش مياني بدن ذخيره مي‌كنند و شبيه به سيب مي‌شوند و برخي در پايين تنه و ران ذخيره مي‌كنند و فرمي پيدا مي‌كنند كه شبيه به گلابي است. اگر مي‌خواهيد از شر اين چربي‌ها خلاص شويد، بايد به اندازه نيازتان انرژي دريافت كنيد و اگر روزي بيشتر از نيازتان انرژي گرفتيد، با تحرك و ورزش اين مازاد انرژي را بسوزانيد.

براي آنكه بتوانيد وزن اضافي‌تان را كم كنيد، بايد رژيمي سالم و منطقي در پيش بگيريد. در چنين رژيمي، چربي‌هاي اشباع شده مثل روغن نباتي جامد، كره و چربي گوشت به مقدار خيلي كم وجود دارد، فست فود حذف شده و تنقلاتي با كالري بالا مطلقا وجود ندارد. در عوض، تا مي‌توانيد بايد ميوه‌هاي كم‌كالري، سبزيجات، لبنيات كم چرب، حبوبات، پروتئين گياهي و حيواني ميل كنيد.در كنار اين رژيم بايد به‌طور منظم و مداوم، فعاليت بدني داشته باشيد؛ مثلا روزي ۴۵ دقيقه تا يك ساعت پياده‌روي كنيد.

  • 2- جراحي براي لاغري موضعي جواب مي‌دهد؟

هر قدر مدت بيشتري از تجمع چربي‌ها در بدن شما بگذرد، از بين بردن آنها سخت‌تر مي‌شود. در اين صورت، ممكن است رژيم سالم و ورزش مناسب انجام دهيد اما شاهد آب شدن بقيه قسمت‌هاي بدنتان به جز شكم يا ران‌ها باشيد. دليلش آن است كه چربي‌هاي قديمي بدن شما، تبديل به چربي‌هاي خارج از دسترس شده‌اند و پيوندهاي بين آنها به سادگي شكسته نمي‌شود. در اين شرايط، استمرار فعاليت بدني مي‌تواند كم‌كم اين چربي‌ها را هم وادار به آب شدن كند. درباره اين چربي‌ها گاهي اوقات متخصصان روش‌هاي ليزر يا راديوتراپي را توصيه مي‌كنند كه به شكسته شدن چربي‌ها كمك مي‌كنند اما پاي جراحي در ميان نيست و فقط چربي‌هاي دور از دسترس به چربي‌هاي آب‌شونده تبديل مي‌شوند. درباره استفاده از اين تكنيك‌ها فقط متخصص مي‌تواند نظر بدهد. اما خيلي‌ها هم هستند كه ترجيح مي‌دهند به جاي رژيم و ورزش سراغ جراحي بروند. ليپوساكشن يك روش جراحي رايج در كاهش چربي‌هاي بدن است كه عموما براي چربي‌هاي دور از دسترس به‌كار مي‌رود. در اين روش، چربي‌هاي اضافي بدن با عمل جراحي خارج مي‌شوند اما اين روش زيبايي، به هيچ عنوان يك درمان هميشگي و قطعي نيست و اتفاقا دردسرهايي هم دارد. مثلا اگر قبلا شاهد تجمع بافت يك دست چربي‌ها در اين ناحيه بوديد، بعد از ليپوساكشن چون بافت‌هاي چربي بدنتان دستكاري شده، چربي‌ها به شكل ناهموار در بدنتان تجمع مي‌يابند چون محوطه‌اي تونل مانند زير بافت ايجاد مي‌شود كه شكل لايه اوليه پوست را ناهموار مي‌كند. از طرف ديگر مثل هر عمل جراحي ديگري ليپوساكشن هم خطراتي دارد كه شامل عفونت، خونريزي‌هاي ناخواسته و آمبولي چربي زير پوست است. تكنيك‌هاي جراحي ديگر مثل ليزر ليپوليز (تخريب بافت چربي با ليزر) هم به همين شيوه، جزو روش‌هاي موقتي و ناپايدار لاغري به‌حساب مي‌آيند و البته ضررهاي ليپوساكشن را هم دارند.

  • 3- به تبليغات لاغري موضعي اعتماد كنيم؟

تبليغات لاغري آنقدر متنوع است كه اگر بخواهيد تابع آنها باشيد، براي انتخاب روش لاغري‌تان سردرگم خواهيد شد. هر توليد‌كننده‌اي معتقد است به راز لاغري راحت و بي‌دردسر پي‌برده و شما تنها با خريد آن محصول مي‌توانيد لاغر شويد. از كفش پياده‌روي گرفته تا كمربندهاي لاغري و دستگاه‌هاي دراز و نشست. اما واقعيت اين است كه راز لاغري شما در هيچ كدام از اين روش‌ها نيست و اگر در اثر استفاده از آنها وزن كم كنيد، ممكن است آسيب‌هايي هم به بدنتان وارد شود. مثلا كمربندهاي لاغري با وارد كردن شوك‌هاي برقي خفيف گرماي موضعي در محل ايجاد مي‌كنند و باعث تعريق در بدن شما مي‌شوند. همين ايجاد گرما و به‌دنبال آن تعريق زياد باعث چروكيده شدن ماهيچه‌ها مي‌شود و به همين دليل به‌طور موقت سايز بدن را كوچك‌تر نشان مي‌دهند اما اين لاغري موضعي در واقع تعداد زيادي از سلول‌هاي آن بخش از بدن شما را از بين برده و شما براي ساخت عضله‌اي كه با دست خودتان تخريب كرده‌ايد، بايد مدت‌ها تلاش و ورزش كنيد. كفش‌هاي پياده‌روي و دستگاه‌هاي دراز و نشست هم اگر تأثيري بر كاهش وزن شما داشته باشند، به‌دليل آن است كه برايتان انگيزه تحرك ايجاد مي‌كنند؛ البته به شرطي كه خود اين كفش‌ها يا دستگاه‌ها استاندارد باشند و صدمه‌اي به بدنتان وارد نكنند.

  • 4- چه ورزشي براي لاغري موضعي خوب است؟

بهترين ورزش براي كاهش قطر ران يا چربي‌هاي لگن و شكم انجام ورزش‌هاي هوازي است. ورزش‌هاي هوازي به ورزش‌هايي گفته مي‌شود كه براي مدت حداقل ۲۰ دقيقه ضربان قلب شما را به ۶۵ تا ۸۰درصد حداكثر ميزان ضربان قلب مي‌رسانند. در اين ورزش‌ها، عضلات اصلي بدن مانند عضلات ران، بازو‌ها، عضلات سينه و پشت پا كه نيازمند اكسيژن بيشتري هستند به‌كار گرفته مي‌شوند و بدن به چربي‌سوزي مي‌افتد. در فرايند چربي‌سوزي براي اين كار، به‌طور خودكار سراغ چربي‌هاي جمع شده در اندام‌هاي چاق مثل شكم و ران‌ها مي‌رود و بعد از مدتي، با كم‌شدن توده چربي در بدن، وزن كم مي‌كنيد. ورزش‌هاي هوازي وقتي به حداكثر چربي‌سوزي مي‌رسند كه به‌طور مستمر ۴۵ دقيقه تا يك ساعت در روز آنها را انجام دهيد. خوشبختانه ورزش‌هاي هوازي آنقدر متنوع هستند كه در هر موقعيتي مي‌توانيد سراغشان برويد. راه رفتن تند، دويدن آرام، دوچرخه‌سواري، شنا، استفاده از تردميل، دوچرخه ثابت و طناب‌زدن نمونه‌هايي از ورزش‌هاي هوازي هستند كه بايد حداقل يك ساعت در روز به‌طور منظم آنها را انجام داده و البته در كنار آن رژيم غذايي سالمي را در پيش بگيريد. يادتان باشد اگر بايد چربي بسوزانيد، پياده روي تند را به‌مدت يك ساعت در برنامه‌تان بگذاريد تا به سرعت به چربي سوزي بيفتيد و اگر مي‌خواهيد وضعيت فعلي را حفظ كنيد، پياده‌روي را با سرعت متوسط ادامه دهيد.

کد خبر 311433

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار مهارت‌های زندگی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha