ماجرا از كاهش بيسابقه ظرفيت پذيرش رشتههاي علوم پزشكي درسال93آغاز شد تا از تغيير رويكرد وزارت بهداشت در اين زمينه خبر بدهد. كنكور 92براي رشته پزشكي 4700نفر ظرفيت در دانشگاههاي دولتي تعيين كرده بود و اين ظرفيت براي رشته دندانپزشكي 1500نفر و براي رشته داروسازي 1250نفر در دانشگاههاي دولتي بود.
اين در حالي است كه در دفترچه كنكور 93تعداد ظرفيت رشته پزشكي 2هزار و 882نفر، ظرفيت رشته دندانپزشكي 801نفر و ظرفيت داروسازي 629نفر تعيين شد. خبر كاهش ظرفيت پزشكي دانشگاهها، چندين روز متقاضيان ورود به اين رشتهها دراعتراض به اين تصميم لحظهاي و اعلام نشده وزارت علوم را به مقابل ساختمان اين نهاد كشاند، در نهايت وزير بهداشت مجبور شد بگويد: «موضوع ظرفيتهاي علوم پزشكي در كنكور 93بازنگري ميشود و ظرفيتي كه وزارت بهداشت اعلام كرده است همچون سال گذشته خواهد بود.» قاضيزاده هاشمي همچنين گفت كه ظرفيت دانشگاه آزاد به همين صورت و مانند سال گذشته بايد باشد، ضمن اينكه اگر دانشگاهي ظرفيت مازاد درخواست كرده باشد بايد با آن موافقت شود. درنهايت پرونده ظرفيت رشتههاي پزشكي كنكور93با 10 تا 15درصد افزايش ظرفيت بسته شد تا در سال94هم گفته شود كه اين رشتهها هيچ كاهش ظرفيتي نداشتهاند اما نكته اينجا بود كه ميزان پذيرش هيچگاه به قبل از سال93نرسيد ومعاون آموزشي وزارت بهداشت با گفتن اينكه «كيفيت را فداي كميت و تعداد نميكنيم» كاهش ظرفيت را نتيجه كمبود جدي اعتبارات در دانشگاهها اعلام كرد.
ابتداي سالجاري بود كه وزيربهداشت اعلام كرد: «براي جبران كمبود ۵ هزار پزشك، حقوق اين افراد را ۴ تا ۵ برابر كرديم، اما حداكثر ۱۵۰۰ پزشك جذب شدند.» قاضيزاده هاشمي علل احتمالي بهوجود آمدن اين شرايط را در مسائلي چون ترك كشور فارغ التحصيلان پزشكي، رجوع پزشكان به مشاغلي با درآمد بالاتر و نداشتن اعتماد به امكانات ارائه شده براي آنان ميداند. قائممقام و معاون كل وزارت بهداشت نيز درخصوص مشكلات پيش روي تحقق اهداف نظام جامع سلامت، ميگويد: «ميزان سرانه پزشك در كشور به ازاي هر يكهزار نفر جمعيت، بين ۱.۲۱ تا ۱.۲۸ نفر است كه با استانداردهاي جهاني به ميزان ۳.۵ نفر به ازاي هر يكهزار نفر جمعيت، فاصله زيادي داريم.» معاون درمان وزارت بهداشت نيز درحالي خبر از كمبود پزشك در مناطق محروم كشور ميدهد كه طبق گفته وزير بهداشت حقوق برخي از پزشكان دراين مناطق به 17ميليون تومان درماه هم ميرسد.
در ابتداي راه اجراي طرح «پزشك خانواده» گفته ميشد كه 50تا 80هزار پزشك عمومي در كشور داريم؛ نكتهاي كه رئيس مركز مديريت شبكه و توسعه سلامت وزارت بهداشت آن را بيان ميكند و ميگويد: «تصور ميشد كه همه جا براي اجراي طرح پزشك خانواده نيروي كافي در اختيار داريم و اين امكان وجود دارد كه براي كشوري ۷۵ميليوني، ۲۵هزار پزشك خانواده اختصاص دهيم اما درعمل ديده شد كه تعداد پزشكان موجود خيلي كمتر از حد تصور بود.» حالا ودرحاليكه 66درصد از ظرفيت پذيرش دانشگاه آزاد و حدود نيمي از ظرفيت در دانشگاههاي دولتي كاسته شده، صحبت از كمبود پزشك، تناقضي است كه وزارت بهداشت هنوز درصدد پاسخگويي به آن برنيامده است.
- اعتراض به كاهش ظرفيت پذيرش رشته داروسازي
چندي پيش تعدادي از داروسازان سراسر كشور طي نامهاي سرگشاده به وزير بهداشت، ضمن اعتراض به رويه فعلي، خواستار كاهش ظرفيت پذيرش رشته داروسازي در دانشگاهها، توقف روند تأسيس دانشكدههاي داروسازي جديد و ايجاد واحدهاي خودگردان و... شده و تداوم روند موجود را مصداق حيفوميل و هدر دادن بيت المال و البته خيانت به ملت خواندند! دربخشي از نامه داروسازان آمده است كه اگر ظرفيت پذيرش دانشگاهها در اين رشته كاهش نيابد، آمار داروسازان در 10سال آينده به 29هزار نفر خواهد رسيد كه با توجه به محدوديتهاي دايركردن داروخانه، تعدادي از داروسازان بيكار خواهند ماند!»
- نخبهترين دانشآموزان از ورود به رشته پزشكي محروم ميشوند
مديركل آموزش و پرورش خراسان شمالي گفت: سالانه قريب به 550هزار نفر شركتكننده در رشته علوم تجربي به اميد پذيرفته شدن در رشتههاي پزشكي در كنكور شركت ميكنند. وي با اشاره به كاهش ظرفيت رشته پزشكي در سالهاي اخير افزود: «قطعاً با اين شرايط نخبهترين دانشآموزان با معدل بالاي 19نيز از ورود به رشتههاي پزشكي محروم خواهند شد و متأسفانه مسئولان وزارت بهداشت و درمان به راحتي با عواطف و احساسات 550هزار داوطلب رشتههاي تجربي بازي ميكنند.»
نظر شما