ضمن آنكه 30درصد فاضلابهاي مناطق حاشيه خليجفارس و درياي عمان بدون تصفيه وارد خليجفارس و درياي عمان ميشود كه اين ميزان در كشورهاي عربي حاشيه اين دو دريا 70درصد است.به گزارش پايگاه اطلاعرساني سازمان حفاظت محيطزيست، دكتر حسن محمدي در كارگاه تخصصي محيطزيست دريايي و نقش اصحاب رسانه در تنوير افكار عمومي افزود: اين بحران در منطقه خليجفارس ميتواند بسيار معنادار باشد زيرا خليجفارس دريايي حساس با عمق كم و شوري بالا و بسيار شكننده است.
وي اظهاركرد: بهعلت شرايط برداشت نفت و گاز و تردد نفتكشها وضعيت محيطزيست خليجفارس بسيار حساس شده است. در چند سال گذشته 21مورد نشت بزرگ نفت با بيش از 100ميليون بشكه در دنيا داشتيم كه 7 مورد آن در منطقه خليجفارس رخ داده است.وي ادامه داد: بزرگترين فاجعه نفتي در خليجفارس در سال 1991رخ داد كه بر اثر حمله عراق به كويت، 11ميليون بشكه نفت در اين دريا تخليه شد.
وي گفت: علاوه بر اين مسائل، وجود كشتيهاي غرقشده نيز مشكلاتي را بهوجود آورده كه خارجكردن آنها نيازمند داشتن يك برنامه جامع است در غير اين صورت براي محيطزيست خطرساز خواهند بود.محمدي ادامه داد: در برخي نقاط خليجفارس 2 كشتي روي هم در كف دريا قرار گرفتهاند كه اين مسئله براي محيطزيست منطقه بسيار خطرناكتر است از اينرو براي بيرون كشيدن آنها از محيط آبي برنامه جامعي تعريف كردهايم.
هماهنگكننده برنامه محيطزيست خليجفارس و درياي عمان گفت: هزاران نوع پراكندهكننده نفت در دنيا وجود دارد كه فقط به 9مورد از آنها اجازه مصرف در خليجفارس و درياي عمان دادهايم. اينها به محيطزيست دريايي كمتر آسيب وارد ميكنند. پراكندهكننده نفت موادي هستند كه درصورت نشت عظيم نفت در منطقهاي از دريا مورد استفاده قرار ميگيرد. اين مواد با اضافهشدن به نفت غلظت آن را كم ميكند و خاصيت تخريبي آن را كاهش ميدهد.
- 700چاه فعال در خليجفارس و عمان
محمدي ادامه داد: 800چاه نفتي در منطقه وجود دارد كه بيش از 700چاه فعال است. ميزان آب همراه با نفت 400درصد بيشتر از ميزان نفت توليدي در عمر يك چاه نفت است، بنابراين نحوه استخراج و تصفيه آنها براي حفظ محيطزيست بسيار مهم است.
همچنين برخي چاههاي نفت بهطور طبيعي حاوي مواد راديواكتيو هستند كه تمام اينها بايد تصفيه شوند در غير اين صورت آب همراه نفت صدها متر از درياها را از زندگي ساقط ميكند.
- ممنوعيت ورود مواد خطرناك به خليجفارس
وي درباره ورود مواد زائد خطرناك به خليجفارس گفت: پروتكل تهران ورود مواد زائد خطرناك را به منطقه ممنوع كرده و يكي از مشكلات ما در سطح دنيا قاچاق مواد زائد خطرناك از درياهاست كه درآمد برخي كشورها از اين راه بيشتر از درآمد ملي آنهاست.
وي ادامه داد: يكي از دردسرهاي پليس بينالملل تعقيبكردن كشتيهايي است كه ميخواهند مواد زائد را در درياها تخليه كنند.
محمدي با اشاره به اينكه تهيه پروتكل تنوع گونهاي را هم در دست داريم كه در حال تكميل كردن آن هستيم، افزود: هزار و 100گونه ماهي، 300گونه دلفين و وال و همچنين گاو دريايي كه داراي دومين جمعيت بعد از استرالياست را در خليجفارس داريم. همچنين
5 گونه لاكپشت دريايي در اين پهنه آبي زيست ميكنند كه متأسفانه تمام آنها جزو گونههاي در خطر انقراض هستند.
محمدي درباره آبشيرينكنها هم گفت: ضوابط محكمي در مورد آبشيرينكنها وجود دارد كه مهمترين آن محل استقرار آبشيرينكن است كه بايد در محيطي بسيار باز و با جريانات بسيار سيال آب همراه باشد، زيرا اگر فعاليت آبشيرينكن بخواهد شوري آب در منطقه را بالا ببرد، جريان سيال آن را پخش ميكند. به گفته وي، استفاده از فناوري در ايجاد آبشيرينكنها ازجمله انرژي خورشيدي وجود دارد كه پاكتر خواهد بود. اولين آبشيرينكن خورشيدي را امارات چند سال پيش راهاندازي كرد و همچنان فعاليت ميكند.
نظر شما