براساس گزارش ساينسديلي، طي چند هفته آينده يكي از زيباترين دنبالهدارهايي كه تاكنون كشف شدهاند، دنبالهدار كاتالينا، در اولين و شايد آخرين بازديدش از مناطق دروني سامانه خورشيدي، در آسمان زمين خودنمايي خواهدكرد.
اگرچه پرواز اين دنبالهدار از نزديكي نيمكره شمالي در 17 ژانويه 2016 رخ خواهدداد، اما شايد در روز اول سال 2016 نيز بتوان آن را با دوربين دوچشمي مشاهده كرد. انتظار ميرود اين دنبالهدار در زوايه 0.4 درجهاي صورت فلكي نگهبان شمالي، يكي از درخشانترين صورتهاي فلكي آسماني، ديده شود.
دنبالهدار كاتالينا بسيار درخشان است و در تاريكي آسمان ميتوان آن را با چشم غيرمسلح نيز ديد، اما بهتر است براي ديدن آن از تلسكوپي كوچك يا دوربيني دوچشمي استفاده كنيد.
بهترين زمان براي ديدن اين دنبالهدار 17 ژانويه سال 2016، زماني كه به فاصله 100 ميليون كيلومتري از زمين ميرسد خواهد بود. شايد اين فاصله زياد به نظر بيايد، اما براي يك ستاره دنبالهدار فاصله نزديكي است. زماني كه دنبالهدار به نزديكترين فاصلهاش تا زمين برسد، دور شدن از زمين را آغاز كرده و به تدريج و با سرعت دورخواهد شد از اين رو ديدن آن دشوارتر ميشود.
يكي از ويژگيهاي منحصربهفرد اين دنبالهدار از ديد اخترشناسان اين است كه به نظر ميآيد كاتالينا داراي دو دنبالهاست كه هريك در دوجهت متفاوت قرار گرفتهاند. يكي از اين دنبالهها از گاز و ديگري از غبار تشكيل شدهاند.
به گفته فيل پليت اخترشناس، دنبالهدار كاتالينا مسافري از اعماق فضا، شايد از ميان ابر اورت، انباري عظيم از اجرام يخزده در آنسوي مدار نپتون باشد و ممكن است مدار اصلي آن طولي برابر ميليونها سال داشتهباشد. اما عاملي باعث شده تا دنبالهدار تغيير مسير دهد،شايد ستارهاي كه ميليونها سال پيش از كنار آن عبور كرده و يا شايد كششهاي ناشي از يك كهكشان باعث تغيير مسير آن شدهاست. ضربهاي كه باعث افزايش انرژي دنبالهدار نيز شده و باعث شده تا شتاب بيشتري بگيرد تا حدي كه بتواند از كنار خورشيد نيز جان به در برده و از سامانه خورشيدي خارج شده و دور شود.
از اين رو تنها فرصت ديدن اين دنبالهدار زيبا را از دست ندهيد،شايد ديگر فرصتي براي ديدنش به دست نياوريد.
نظر شما