رسول ديناروند افزود: نسخه الكترونيك پزشكان يك پروژه طولاني مدت است كه از سال 94شروع شده و قرار است تا 5سال آينده در كل كشور اجرا شود.
نسخهنويسي الكترونيك بخشي از طرح جامع پرونده الكترونيك سلامت است. براساس اين طرح هر ايراني يك پرونده الكترونيك خواهد داشت كه كليه اطلاعات بهداشتي و درماني او در آن ثبت ميشد. پرونده الكترونيك سلامت از وظايفي است كه برنامه پنجم توسعه بهعهده وزارت بهداشت گذاشته است. براساس ماده 35قانون برنامه پنجم توسعه وزارت بهداشت مكلف شده است نسبت به استقرار پرونده الكترونيك سلامت در هماهنگي با مركز آمار ايران اقدام نمايد. سابقه اين پرونده البته به اوايل دهه 80برميگردد. سال 83مسعود پزشكيان وزير بهداشت وقت بهرهبرداري از فاز اول پرونده الكترونيك سلامت را تا پايان همان سال وعده داد. كامران باقري لنكراني، وزير بهداشت بعدي، اين طرح را يكي از بزرگترين پروژههاي وزارت بهداشت دانست اما تا پايان دوره وزارتش پيشرفت چنداني در پرونده الكترونيكي سلامت حاصل نشد. مرضيه وحيد دستجردي در سال 91قول داد كه تا پايان سال پرونده الكترونيكي سلامت را براي 50درصد جمعيت كشور اجرا كند. او ميخواست از ظرفيت كارت ملي هوشمند استفاده كند و توافقاتي با سازمان ثبت احوال هم انجام داده بود، اما نه از كارت ملي هوشمند خبري شد و نه از كارت الكترونيك سلامت.
ديناروند يكي از علل اصلي به نتيجه نرسيدن نسخه الكترونيك را عدمهمكاري بيمهها دانسته است. به گفته وي تا بيمهها همكاري خود را شروع نكنند، نميتوان فهميد كه زيرساختها و نرمافزارهاي نسخه الكترونيك درست عمل ميكنند يا نه. اين گلايه رئيس سازمان غذا و دارو در حالي است كه پيش از اين بيمهها ادعا كرده بودند اقداماتي را در راستاي الكترونيكي كردن خدمات خود و حذف دفترچههاي كاغذي انجام دادهاند. سازمان تأمين اجتماعي بعد از چندين نوبت وعده دادن، اجراي آزمايشي الكترونيك كردن خدمات خود را بهصورت آزمايشي در استان يزد آغاز كرده است. سازمان بيمه سلامت نيز از برنامه جدي اين سازمان براي حذف دفترچههاي كاغذي بيمه و جايگزيني كد ملي به جاي آن خبر داده است.
نسخهنويسي الكترونيك علاوه بر اينكه مانع سوءاستفاده از دفترچههاي بيمه ميشود، ميتواند دواي درد قاچاق دارو نيز باشد. رسول ديناروند پيش از اين از وجود شبكههاي قاچاقي خبر داده بود كه با فريب مردم از دفترچه بيمه آنان سوءاستفاده ميكنند و مبلغ بيمه يك داروي گرانقيمت را بدون جابهجايي دارو از بيمه دريافت ميكنند. اين شبكههاي قاچاق غالبا در نزديكي داروخانههاي شلوغ شكل ميگيرند. اوايل ديماه انجمن داروسازان كشور اعلام كرد اسنادي در دست دارد كه نشان ميدهد برخي داروهاي خاص و گرانقيمت كه در داروخانه هلالاحمر توزيع ميشوند توسط دلالان در ناصرخسرو به فروش ميرسند. از ديگر فوايد نسخه الكترونيك حل مشكل بدخطي پزشكان است. آمار دقيقي از اشتباهات تجويز دارو بر اثر بدخطي نسخهها، وجود ندارد. اما براساس آماري از كشور آمريكا، سالانه 7هزار نفر بهعلت بدخطي نسخههاي پزشكان در اين كشور جان خود را از دست ميدهند. اين تعداد مرگومير پس از اجراي نسخه الكترونيك در آمريكا كه سال 2001اجرا شده، به صفر رسيده است. براساس سخنان ديناروند نسخه الكترونيك از مسير بيمهها ميگذرد. وي به دستور اخيري كه بهطور مشترك از سوي وزراي بهداشت و رفاه صادر شده، اشاره كرده است كه براساس آن قرار شده بيمهها در اين پروژه با وزارت بهداشت همكاري كنند.
- اتصال 1361 روستا به اينترنت
وزير ارتباطات با حضور در استان سيستان و بلوچستان، طرح اتصال 1361روستا به شبكه سراسري اينترنت را افتتاح كرد. محمود واعظي گفت كه در طول 2سال اخير پهناي باند اين استان 4برابر شده است. وي اتصال همه روستاهاي سيستان و بلوچستان حتي روستاهاي زير 10خانوار را جزو برنامههاي وزارت ارتباطات دانست. مسئولان وزارت بهداشت همواره نبود اتصال اينترنتي در روستاها را يكي از موانع اجراي پرونده الكترونيك سلامت و نسخهنويسي الكترونيك دانستهاند.
- وعده حذف دفترچههاي كاغذي
داوود حاجي قاسم علي، مديركل بيمهگري سازمان بيمه سلامت: در حال حاضر ۴۰ميليون بيمه شده تحت پوشش سازمان بيمه سلامت هستند كه در سال بيش از ۲۰ميليون دفترچه بيمه براي آنها چاپ ميكنيم. يكي از اهداف ما حذف اين دفترچهها و جايگزيني كد ملي به جاي آن است. پزشكان ميتوانند با ارسال كد ملي به سيستم بيمهگري ما متصل و پاسخ اطلاعات بيمار را دريافت كنند و ديگر نيازي به دفترچه بيمه نخواهد بود. با حذف دفترچههاي بيمه، سالانه ۶۰ميليارد تومان در هزينه كاغذ و چاپ اين دفترچهها صرفهجويي ميشود.
نظر شما