به گزارش ايسنا، مجید توکلی بیان کرد: تنش عمومی حاصل از عوامل طبیعی و انسانی، اکوسیستمهای جنگلی زاگرس را ضعیف و شرایط را برای هجوم آفات و بیماریها فراهم کرده است.
وی اضافه کرد: مهمترین آفات و بیماریهای موثر در تخریب جنگلهای زاگرس بیماری زغالی بلوط است. عامل این بیماری قارچ biscogniaxia mediteranea است.
توکلی ادامه داد: این قارچ از خانواده Xylariaceae و یک آسکومیست است. این بیماری در سال 90-89 برای اولین بار در ایران توسط میرابوالفتحی و همکاران در جنگلهای گلستان بر روی شاه بلوطهای گونه Quercus castaneifolia گزارش شده است.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان تصریح کرد: به نظر میرسد که بیماری سالهای قبل در منطقه وجود داشته اما به دلیل عدم تشخیص صحیح به تعویض افتاده است. این بیماری بهصورت پژمردگی شاخ و برگها و خروج شیرابههای سیاه رنگ از داخل تنه در ارتفاعات اولیه است.
وی افزود: به مرور زمان شیرابه افزایش یافته و حالت ذغالی شکل در روی تنه و سیاه شدن در زیر پوست قابل رؤیت است و در نهایت منجر به مرگ کامل درخت میشود.
توکلی اظهار کرد: عامل بیماری دارای فاز اندوفیتی طولانی بوده و تا زمانی که درخت تحت تاثیر تنش واقع نشود، به فرم مهاجم و بیماریزا تبدیل نمیشود.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: تنش خشکی و دمای بالا به عنوان دو فاکتور عمده شناخته شده در شیوع این بیماری در اغلب نقاط دنیا به شمار میروند.
وی بیان کرد: رشد داخلی قارچ در پوست میزبانهای تحت تنش، او را قادر به آلودهسازی و گسترش در میزبان میسازد.
مطالعات معدودی در محیط آزمایشگاهی برای کنترل بیولوژیک این بیماری انجام شده، اما در سطح جنگل هنوز روشی موثر گزارش نشده است.
نظر شما