طرح مسکن اجتماعی برای حمایت از اقشار کم‌درآمد جایگاه مشخصی در اعتبارات دولتی ندارد و به همین دلیل از آغاز اجرای آن خبری منتشر نشده است.

وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي در گفت و گو با خبرگزاري مهر اعلام كرده است: «در سال‌جاري چنانچه دست دولت باز شود، اعتبارات ويژه‌اي به مسكن اجتماعي بازنشستگان اختصاص خواهيم داد.» علي ربيعي وعده اجراي مسكن اميد را از سال گذشته مطرح ساخته بود اما در سال‌جاري تخصيص اعتبار به اين بخش را منوط به بازشدن دست دولت كرده است تا تأمين بودجه اين بخش به اما و اگر كشيده شود.

او سال گذشته وعده داد كه 200ميليارد تومان از سوي سازمان تأمين اجتماعي به مسكن اميد يا همان مسكن اجتماعي اختصاص خواهد يافت اما خبري كه نشان‌دهنده تحقق اين موضوع باشد، ‌منتشر نشده است.اين در حالي است كه حسن روحاني رئيس‌جمهور 2 هفته پيش در ديدار با اعضاي شوراي مركزي بنياد مسكن انقلاب اسلامي ابراز اميدواري كرد تا برنامه‌ها براي حل مشكل مسكن كم‌درآمدها برآورده شود.

طرح مسكن كم‌درآمدها

طي 2سال گذشته كه دولت يازدهم طرح مسكن اجتماعي را براي اقشار كم‌درآمد بر سر زبان‌ها انداخته، هنوز گام اجرايي مهمي براي آن برداشته نشده است. حامد مظاهريان، معاون وزير راه و شهرسازي ابتداي سال در اعلام برنامه‌هاي اين وزارتخانه به كمبود بودجه و اعتبار براي اين طرح اشاره كرد و آن را مانع مهمي سد راه مسكن اجتماعي دانست.

از تيرماه سال گذشته كه طرح جامع مسكن تدوين شده است، طرح مسكن كم‌درآمدها، صاحب برنامه مشخصي شده اما تأمين اعتبار آن با ابهامات زيادي مواجه است. در طرح جامع مسكن، بودجه دولت، اعتبارات بانكي و كمك نهادهاي حمايتي به‌عنوان 3تأمين‌كننده بودجه مسكن اجتماعي معرفي شده است اما هر سه بخش با مشكل كمبود اعتبارات مواجه شده‌اند.در اين شرايط دولت طرح‌هاي متعددي براي تأمين وام مسكن مورد نياز طبقات متوسط و متوسط به بالا ارائه داده اما درباره مسكن اجتماعي، اجراي سياست‌ها به اما و اگر كشيده شده است.

  • اظهارات مسئولان از سال گذشته تاكنون

سيدمحمد پژمان، معاون وزير راه و شهرسازي پس از تدوين طرح جامع مسكن در تيرماه سال گذشته اعلام كرد كه در افق 1405وظيفه اصلي ما تأمين مسكن دهك‌هاي پايين جامعه است. به گفته رئيس سازمان ملي زمين و مسكن، 4دهك پايين جامعه زير خط فقر هستند و آنچنان بضاعت مالي و پس‌انداز براي خريد مسكن ندارند. حامد مظاهريان معاون مسكن و ساختمان وزير راه و شهرسازي قبل از نهايي‌شدن طرح جامع مسكن در ارديبهشت‌ماه سال گذشته از تشكيل نخستين جلسه مسكن اجتماعي خبر داده بود.

به گفته اين مقام مسئول، ‌ مسكن مهر با همه گستردگي و تبعاتش فقط بخشي از جامعه آماري و دهك‌هاي 4 و 5 را جواب داد و دهك يك و 2نصيبي از اين ساخت‌وساز گسترده نبردند. مظاهريان اظهار داشت كه در مسكن اجتماعي هدف اين است كه به‌صورت خاص 2دهك آسيب‌پذير مورد حمايت قرار گيرد. پس از آنكه طرح جامع مسكن نهايي و در آن وظايف دستگاه‌ها و نهادها براي مشاركت در طرح مسكن اجتماعي مشخص شد، از كمبود اعتبارات به‌عنوان مانع اجراي طرح سخن به ميان آمد.

حامد مظاهريان، معاون وزير راه و شهرسازي در آبان‌ماه سال گذشته اعلام كرد كه مهم‌ترين مشكل مسكن اجتماعي كمبود اعتبارات است. او اظهار داشت كه در نبود اعتبارات بانكي بحث پيچيده مي‌شود. اين معاون وزير راه و شهرسازي با اشاره به توافق وزارت راه و شهرسازي و وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي اعلام كرد: «براي تأمين بخشي از هزينه‌هاي مسكن اجتماعي، اين دو وزارتخانه تصميم گرفتند با منابع داخلي خود برنامه را پيش ببرند.» حامد مظاهريان در آبان‌ماه سال گذشته از آغاز اجراي مسكن اجتماعي خبر داد اما اوايل سال جديد بار ديگر تأكيد كرد كه كمبود اعتبارات مانع پيش‌روي طرح مسكن اجتماعي است.

  • وضعيت كم‌درآمدها در بخش مسكن

براساس آنچه در طرح جامع مسكن به‌عنوان وضع موجود خانواده‌هاي فاقد مسكن مورد توجه قرار گرفته است، 40درصد هزينه‌هاي خانوار در گروه‌هاي پايين درآمدي صرف مسكن مي‌شود درحالي‌كه اندازه متعارف آن در سطح جهاني حدود 25درصد است. طبق برآوردهاي انجام‌شده، حدود 48درصد از خانوارهاي فاقد مسكن در دهك‌هاي اول تا چهارم و 29درصد آنها در دهك‌هاي 5تا 7قرار دارند. با اين حساب 2ميليون و 522هزار خانوار شهري مستأجر در دهك اول تا چهارم درآمدي قرار دارند كه در تأمين مسكن با مشكل جدي مواجه هستند.

کد خبر 331078

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار راه و مسکن

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha