به گزارش ايرنا، پروين فرشچي روز يكشنبه در كارگاه آموزشي تغيير اقليم و درياي خزر افزود: در نواحي جنوبي درياي خزر كاهش تراز آب تا حدود 18 سانتيمتر مشاهده شده كه موجب كاهش عمق تالابهاي ساحلي شده است.
وي با تاكيد بر اهميت توجه به تراز آبي درياها و اقيانوسها اظهار كرد: علم كنوني فقط توانسته پيشبيني نوسانات آب دريا را تا 6 ماه آينده انجام دهد.
فرشچي ادامه داد: در طول تاريخ نوسانات سطح آب درياي خزر بسيار پيچيده و ناشناخته بوده است حتي نوساناتي در حد منفي و مثبت 7 نيز داشته است، يعني 7 متر كاهش و 7 متر افزايش داشته است.
وي گفت: تاكنون تئوريهاي گوناكوني در رابطه با دلايل نوسانات آب درياي خزر مانند چشمههاي كف دريا، حركات تكنوتيكي صفحههاي كف دريا، خشك شدن درياي آرال و فعاليتهاي بشري مانند احداث سدها و ايجاد خليج قره بوغاز و تغييرات بالانس آب دريا و تعادل ورودي آبها به دريا و خروجي از طريق تبخير ارايه شده است.
فرشچي افزود: تغييرات اقليم و نوسانات آب درياي خزر اثرات گستردهاي بر جمعيت، اقتصاد و توسعه منطقه دارد و تبعات زيست محيطي، اقتصادي، اجتماعي و تغييرات اقليم و نوسانات آب دريا در اين منطقه چند بعدي بوده و متاسفانه تاكنون به خوبي مورد مطالعه قرار نگرفته است.
وي گفت: اثرات تغييرات اقليم و نوسانات آب دريا بر فعاليتهاي كشاورزي، واحدهاي صنعتي، تصفيه فاضلاب، آب شيرينكنها، خطوط ارتباطي و واحدهاي مسكوني مستقر در سواحل در سالهاي گذشته بسيار گسترده بوده است.
وي با تاكيد بر اين كه نوسانات آب درياي خزر ميتواند باعث بروز سيل در مناطق پست سواحل شمالي آن شود افزود: سيل ميتواند مناطق تحت بهرهبرداري نفت و گاز در مناطق ساحلي به خصوص چاههاي نفت رها شده در سواحل شمالي درياي خزر را مورد تهديد آلودگي قرار دهد، همچنين اثرات بر كيفيت آب آشاميدني نيز بسيار حاير اهميت است.
معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست گفت: از آنجايي كه كشورهاي حاشيه درياي خزر عضو كنوانسيون تهران، قرارداد همكاريهاي هيدرومتئولوژي، كنوانسييون چارچوبي تغيير اقليم سازمان ملل هستند و تعهد به اجراي نشست پاريس در خصوص كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي را دارند بايد امكان ايجاد كميته منطقهاي تغييرات اقليم و نوسانات سطح آب درياي خزر را مورد بررسي قرار دهند.
فرشچي اظهار كرد: ماهيت اصلي اين كميته تهيه اطلاعات و دادههاي علمي در رابطه با تغييرات اقليم و نوسانات آب دريا و در اختيار گذاشتن آن به سياستگذاران است.
كارگاه آموزشي تغيير اقليم و درياي خزر از امروز 19 ارديبهشت به مدت سه روز در پژوهشگاه ملي اقيانوسشناسي و علوم جوي ادامه دارد.
نظر شما