جمعه ۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۲
۰ نفر

همشهری آنلاین: «ھیچ» پرویز تناولی به ۵۰ سالگی رسید، اما شاید کمتر کسی از پژوھش‌ھای او در زمینه‌ی ھنرھای از دست رفته و قدیمی ایران اطلاع داشته باشد.

تناولی

به گزارش ایسنا، 50 سال از آفرینش‌ھای پرویز تناولی می‌گذرد و نام «ھیچ» با نام این مجسمه‌ساز پیشکسوت پیوند خورده است، اما دامنه‌ی نفوذ ھنر تناولی به خلق آثار حجمی محدود نیست، بلکه تحقیقات و پژوھش‌ھای جامع او در زمینه‌ی فرش‌ھا و دست‌ساخت‌ھای روستایی و عشایری و ابزار و وسایل زندگی و ھمچنین توجه و تلاش او برای معرفی و به‌نمایش گذاشتن این آثار، چھره‌ی تأثیرگذاری از تناولی به ما نشان می‌دھد.

تناولی از جمله کارشناسان فرش ایرانی و بافت‌ھای عشایری ایران است. گرچه پژوھش‌ھای او در حوزه‌ی «ھنرهای از دست رفته‌ی ایرانی» در چند کتاب چاپ شده و مورد توجه علاقه‌مندان قرار گرفته است، اما تمام این آثار برای شناخت ابعاد گسترده‌ی ھنر او کافی نیست. بنابراین برای ھنردوستان ایرانی فرصت مغتنمی است که با هدف درک و شناخت ھرچه بیشتر قدمت و اصالت ھنر ایرانی، از کتاب‌ھا، تحقیقات و پژوھش‌ھای تناولی در این زمینه استفاده کنند.

بخش اعظم تحقیقات تناولی درباره‌ی فرش ایرانی است. کتاب «فرش» او که در سال ١٣٩٠ رونمایی شد، نمونه‌ی بارز ھمین تحقیقات است. این هنرمند درباره‌ی این کتاب گفته است: «پس از مدتی که به تحقیقات درباره‌ی فرش‌ھای عشایری و روستایی پرداختم و با بافندگان آن‌ھا دم‌خور شدم، تصمیم گرفتم که خود نیز سھمی ایفا کنم و از وجود بافندگان متبحر و خلاق فرش‌ھای عشایری استفاده کنم. در میان بافندگان شھری، روستایی و عشایری، من بافندگان عشایری را خلاق‌تر از دیگران یافتم و بر آن شدم که خود نیز سھمی داشته باشم. با اولین طرح‌ھا و نتایجی که به‌دست آمد متوجه شدم که می‌خواھم این رشته را سالیان سال ادامه بدھم. ھنوز که بیش از ۴٠ سال از آن زمان می‌گذرد ھر از گاھی طرحی تازه به بافندگان عشایری می‌دھم و به شمار فرش‌ھای خود می‌افزایم.»

کتاب «افشار، دست‌بافته‌های ایلات جنوب شرقی» که در سال 1389 به چاپ رسید، کتاب جامعی درباره‌ی افشارها و دست‌بافت‌های آن‌هاست که نتیجه‌ی تحقیقی کتابخانه‌ای و میدانی است. در این کتاب به سابقه‌ی تاریخی افشارها پرداخته شده است.

کتاب «شاهسون» که در سال 1364 به سه زبان انگلیسی، فرانسه و آلمانی چاپ شد نیز کتابی از سوابق تاریخی ایلات شاهسون و دست‌بافت‌های آن‌هاست.

کتاب «گبه هنر زیر پا» در سال 1383، «قالیچه‌های تصویری» در سال 1368 و «قالیچه‌های شیری فارس» در سال 1356 از دیگر کوشش‌های پرویز تناولی در این زمینه است.

کد خبر 335058

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha