سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۳۸۶ - ۱۶:۲۰
۰ نفر

ترجمه نیلوفر قدیری: آندره دورانت از نیروهای پلیس شهر پرتوریا پایتخت آفریقای جنوبی 10 ماه پیش از سوی نیروهای مسلح در عراق ربوده شد.

از آن زمان تا کنون به غیراز یک تماس کوتاه تلفنی با همسرش که طی آن تنها فرصت داشت به او بگوید که دوستش دارد، هیچ خبری از این مرد شنیده نشده است.  در آفریقای جنوبی هیچ کس برای خانواده او گل نمی‌برد و از او یادی نمی‌کند. نه از او و نه از 3 مرد آفریقایی دیگری که آنها هم در ماه‌های گذشته در بغداد ربوده شدند.

این سکوت با هدف پنهان کردن حضور و مشارکت خاموش آفریقای جنوبی در عملیات نظامی آمریکا در خاورمیانه صورت می‌گیرد. دورانت یکی از هزاران نیروی پلیس وسرباز آفریقای جنوبی است که اکثر آنها از کهنه نیروهای پلیس سفیدپوست رژیم آپارتاید هستند.

این نیروهای سابق پلیس بعد از به پایان رسیدن دوران مسئولیتشان به‌عنوان مقاطعه‌کاران خصوصی در عراق مشغول به کار شده‌اند. همسران این نیروها از اینکه بعد از مفقود شدن یا مرگ شوهرانشان در جنگ عراق هیچ همدردی و همراهی و ابراز احساسات عمومی نسبت به آنها صورت نمی‌گیرد بسیار معترض هستند.

جنگ عراق مخالفان بسیاری در آفریقای جنوبی دارد و اگر مردم بدانند چنین نیروهایی از داخل کشور در جنگ همراهی دارند بسیار خشمگین می‌شوند. به همین دلیل دولت آفریقای جنوبی هم همه تلاش خود را می‌کند تا این موضوع پنهان بماند.

کشتار بیش از 11 غیرنظامی عراقی در 16 سپتامبر گذشته توسط نیروهای امنیتی شرکت خصوصی آمریکایی بلک واتر بحث و تنش‌های زیادی را در آمریکا بر سر موقعیت و مسئولیت این شرکت‌های خصوصی به راه انداخته‌است. این بحران از آمریکا به نقاط دیگر جهان که شرکت‌های خصوصی امنیتی دارند سرایت کرده‌است. یکی از این کشورها که تاکنون کسی از فعالیت آن در کشور عراق خبر نداشت، آفریقای جنوبی است.

آفریقای جنوبی به خاطر بدنامی دوران رژیم آپارتاید که طی آن به سراسر آفریقا مزدور صادر می‌کرد، حساسیت زیادی روی حضور و فعالیت نیروهای امنیتی خصوصی و نظامی در دیگر کشورها دارد. بر اساس قوانینی که در این کشور تصویب شده چنین مزدورانی حکم مجرم را دارند. در نیمه دهه 1990 وقتی آفریقای جنوبی دوران گذار از آپارتاید به حکومت اکثریت سیاهان را تجربه می‌کرد، هزاران نفر از افسران سفید پوست سرویس‌های امنیتی کشور آفریقای جنوبی را ترک کردند و به شرکت‌های امنیتی خصوصی پیوستند.

این شرکت‌ها به‌طور جدی یک طرف جنگ‌های آنگولا و سیرالئون شدند. در سال 2004 بیش از 60 نفر از آفریقای جنوبی به اتهام توطئه برای حمله به کشور نفت خیز گینه نو در داخل آفریقای جنوبی دستگیر شدند. وزرای دولت در آن زمان با انتقاد از این شرایط، درباره تبدیل شدن آفریقای جنوبی به کانون تأمین مزدور در منطقه و جهان هشدار دادند. به همین دلیل اکنون هم حضور نیروهای امنیتی خصوصی این کشور در عراق با مخالفت و مقاومت دولت آفریقای جنوبی همراه است.

جنگ عراق وارد پنجمین سال خود می‌شود و این در حالی است که هنوز مانند روزهای اول ناآرامی و آشفتگی سراسر این کشور را فراگرفته و نیاز به نیروی امنیتی و پلیس را بیشتر از گذشته کرده است.

یکی از افسران سابق نظامی در آفریقای جنوبی که شرکت امنیتی خصوصی دارد می‌گوید که اکثر نیروهای ویژه و با مهارت این کشور اکنون یا در نقش تمرین دهنده یا نیروی کاری تحت فرمان آمریکایی‌ها در عراق قرار دارند. در همین حال نیروی پلیس ملی آفریقای جنوبی به ماهرترین نیروهای با تجربه خود ماهانه تنها 900 دلار حقوق می‌پردازد.

این رقم در برابر حقوق و دستمزدهایی که آمریکایی‌ها به نیروهای نظامی و امنیتی و پلیس خارجی از کشورهایی مانند آفریقای جنوبی می‌پردازند بسیار ناچیز است. به همین دلیل نیروهای سابق و فعلی پلیس نمی‌توانند در برابر وسوسه کار در عراق مقاومت کنند. حقوق نیروهای خصوصی و مقاطعه‌کارانی که به‌عنوان محافظ، امنیت خودروها و چاه‌های نفتی در عراق کار می‌کنند در ماه بیش از 10 هزار دلار است.

هیچ کس نمی‌داند چه تعداد نیرو از آفریقای جنوبی برای کار در عراق به این کشور رفته‌اند. وزارت خارجه عراق می‌گوید که تعداد این نیروها بیش از 10 هزار نفر است.

اما کارشناسان صنعتی و شرکت‌های مقاطعه‌کاری آمریکا می‌گویند که این رقم بسیار کمتر و بین 2 تا 3 هزار نفر است. اما با همین تعداد اندک هم آفریقای جنوبی سومین کشور بزرگی است که نیروی مسلح خارجی در عراق دارد. بعد از خود آمریکا تنها کشور انگلیس متحد دیرین واشنگتن بیشتر از آفریقای جنوبی در عراق نیرو دارد.

یکی از سخنگویان شرکت امنیتی بلک واتر اخیرا گفته است که هیچ کسی از آفریقای جنوبی اکنون در استخدام شرکت بلک واتر در عراق نیست. نیروهای آفریقای جنوبی از همان روزهای نخست جنگ عراق در این کشور حضور داشتند.

سلاح‌ها و تجهیزات نظامی این کشور در روزهای سقوط صدام در اختیار ژنرال جی گارنر بود. در همان روزها بیش از 30 شهروند آفریقای جنوبی در کشور عراق جان خود را از دست دادند.

یکی از این نیروهایی که بیش از 18 ماه است در عراق به سر می‌برد، می‌گوید که آمریکایی‌ها از نیروهای آفریقای جنوبی استقبال می‌کنند زیرا به خوبی آموزش دیده هستند و به کارهای سخت هم عادت دارند.

فیجی، نپال، کلمبیا و چند کشور دیگر هم در عراق نیروی مقاطعه‌کاری و خصوصی دارند اما اخبار زیادی درباره حضور آفریقای جنوبی در این کشور تا کنون منتشر نشده‌بود.  اکنون با زیاد شدن تعداد گروگان‌های آفریقای جنوبی در عراق و منتشر شدن اخبار مربوط به ‌آن، این سکوت در حال شکسته شدن است.

خانواده‌های این گروگان‌ها در داخل کشور از این که کاری برای آزادی این افراد یا همدردی با خانواده‌های آنها صورت نمی‌گیرد به شدت به دولت اعتراض کرده و با مصاحبه با رسانه‌ها اعتراض خود را علنی کرده‌اند.

بعضی کارشناسان امنیتی و صنعت ارتش‌های خصوصی می‌گویند، با رسوایی شرکت بلک واتر در عراق، ممکن است عمر فعالیت این شرکت‌ها دست کم در عراق رو به پایان باشد. در این شرایط نظامیان بازنشسته آفریقایی به‌دنبال حضور در افغانستان هستند.

7 اکتبر- chicagotribune.com

کد خبر 33601

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز