مجموع نظرات: ۰
شنبه ۵ تیر ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۵
۰ نفر

الهام مصدقی راد: چند روز قبل وزارت بهداشت دستورالعمل جدیدی در مورد نوزادان دارای مادر معتاد ابلاغ کرد که طی آن قراراست بیمارستان‌ها با طی هماهنگی با مراجع قضایی، نوزاد متولد شده از مادر معتاد را به بهزیستی تحویل داده و مادران نیز به مراکز ترک اعتیاد فرستاده شوند.

در ميان معتادان كارتن خوابي كه سال گذشته، بوستان‌هاي هرندي يكي از پاتوق‌هاي اصلي‌شان بود زنان باردار هم به چشم مي‌خوردند. مأموران گشت فوريت‌هاي شهرداري تهران نيز بارها زنان معتادي را به سامانسرا انتقال داده بودند كه ماه‌هاي آخر بارداري خود را طي مي‌كردند و نوزادشان دست‌كم اين اقبال نصيبش شده بود كه تحت نظر پزشك ماه‌هاي آخر جنيني‌اش را طي كند و فرايند ترك را در بيمارستان سپري كند.

اما تعداد ديگري از اين زنان معتاد هم هستند كه با مراجعه به بيمارستان فرزند خود را به دنيا آورده و در نهايت بيمارستان، نوزاد را به مادر معتاد بدون صلاحيت تحويل مي‌دهد؛ نوزاداني كه عمدتا خارج از نكاح متولد شده‌اند. ‌فعالان حوزه آسيب‌هاي اجتماعي بارها عنوان كردند كه بيمارستان‌ها نبايد نوزادان را به مادران معتاد تحويل دهند‌، چراكه تحويل نوزاد به مادر معتاد منجر به ادامه اعتياد كودك شده و او را به مرور به كودكي تبديل مي‌كند كه ناخواسته وارد چرخه اعتياد و سوءاستفاده خريد و فروش مواد خواهد شد، اگر فروخته نشود، اگر اجاره داده نشود و اگر...

  • تولد روزانه 2 نوزاد معتاد‌

از حدود 8‌ماه گذشته به همت يكي از مؤسسات خيريه مادران باردار معتاد به 5بيمارستان در جنوب تهران معرفي شدند. از ميان 150مورد معرفي شده به بيمارستان 70كودك به‌دليل عدم‌صلاحيت مادر، مشخص نبودن پدر، شرايط نامناسب محل زندگي مادر و... به بهزيستي تحويل داده شدند. 15كودكي كه بيمارستان آنها را به مادران تحويل داده بود سرنوشت نامعلومي دارند كه احتمال فروش يا فوت نوزاد وجود دارد و بقيه هم در شرايط پرخطر و ابتلا به امراض قرار دارند.

به گفته فاطمه دانشور، رئيس كميته اجتماعي شوراي شهر و فعال حوزه آسيب‌هاي اجتماعي، طي گزارش‌هاي رسيده از 5بيمارستان جنوب شهر، روزانه 2 نوزاد معتاد دراين بيمارستان‌ها متولد مي‌شوند. وي به همشهري مي‌گويد بيمارستان‌ها نخستين مرجع براي كنترل نوزادان معتاد هستند. تعداد بسياري از اين نوزادان محصول روابط خارج از نكاح زنان معتاد هستند كه وقتي به مادران بدون صلاحيتشان تحويل داده مي‌شوند تا دوران خردسالي همچنان بدون شناسنامه بوده و از حقوق شهروندي محروم خواهند ماند و درگير سوءاستفاده و مواد‌مخدر مي‌شوند.

به گفته وي طبق بررسي‌هاي مددكاران اجتماعي اين كودكان در پاتوق‌هاي مواد‌مخدر به‌ويژه در محله هرندي حضوردارند كه البته شهرداري به‌دليل محدوديت‌هاي قانوني اجازه ورود به داخل خانه و پاتوق‌ها را ندارد.دانشور بر اين موضوع نيز تأكيد مي‌كند كه وجود كودكان و نوجوانان بدون اسناد هويتي در برخي خانه‌ها و پاتوق‌هاي هرندي مؤيد همين موضوع است كه اينها عمدتا نوزادان مادران معتادي بوده‌اند كه پدر آنها نيز شناسايي نشده است.

حسن غلامي، قائم‌مقام معاونت اجتماعي سازمان خدمات اجتماعي شهرداري نيز به همشهري مي‌گويد در سه ماهه اول سال‌جاري اكيپ‌هاي جمع‌آوري و جذب معتادان در مجموع 5197زن و مرد معتاد را از سطح شهر جمع‌آوري كردند كه در ميان زنان جذب شده، 8مادر و كودك حضور داشتند كه 6مورد آنها متعلق به هرندي بود. 8كودك و نوزاد جذب شده اعتياد نداشته‌اند اما غلامي به صراحت مي‌گويد معتاد نبودن اين كودكان و نوزادان به‌معناي نبود نوزادان معتاد نيست.

  • مداخله سريع بهزيستي ‌

با پيگيري فعالان حوزه آسيب‌هاي اجتماعي و گزارش‌هاي مددكاران از وضعيت نوزادان داراي مادر معتاد، بهمن‌ماه سال گذشته وزارت بهداشت طي ابلاغيه‌اي اعلام كرد كه اين كودكان درصورت ابتلابه اعتياد بايد فرايند ترك را سپري كرده و به مادران معتادشان تحويل داده نشوند اما اين ابلاغيه به‌طور كامل در بيمارستان‌ها اجرايي نشد.

هفته گذشته اما محمد هادي ايازي معاون امور اجتماعي و مشاركت‌هاي مردمي وزارت بهداشت از تصويب دستورالعمل جديد ستاد آسيب‌هاي اجتماعي اين وزارتخانه خبر داد كه طي آن بيمارستان‌هاي كشور موظف به تحويل نوزادان معتاد به بهزيستي هستند. به گفته وي، قراراست مؤسسه مهرآفرين با همكاري ساير سازمان‌هاي مردم نهاد با وزارت بهداشت همكاري كرده تامادران و نوزاداني كه در استان‌هاي كشور با اين مسئله مواجهند تحت پوشش قرار بگيرند. اين دستورالعمل قرار است بعد از سم‌زدايي از نوزاد و ترك مادر، درصورت صلاحديد بهزيستي و بررسي شرايط مادر، كودك به وي بازگردانده شود.

معاون اجتماعي سازمان بهزيستي كشور نيز روز گذشته اعلام كرد بهزيستي تمامي استان‌هاي كشور مكلف به انعقاد تفاهمنامه با دانشگاه‌هاي علوم پزشكي استان‌هاي مربوطه شده‌اند تا دستورالعمل جديد وزارت بهداشت به خوبي روند اجرايي را سپري كند. حبيب‌الله مسعودي‌فريد گفته به محض ورود نوزادان و كودكان معتاد يا مشكوك به اعتياد به بيمارستان‌ها در كوتاه‌ترين زمان ممكن مداخلات اورژانس اجتماعي آغاز خواهد شد. به گفته وي ديگر بهزيستي منتظر نخواهد بود تا فرايند درمان پايان يابد بلكه مداخلات خود را از همان ابتدا آغاز خواهد كرد.

کد خبر 338218

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha