گزارش خبرنگاران از جوبا، مركز سودان جنوبي نشان ميدهد كه روز گذشته صداي رگبار مسلسلها و انفجارهاي پياپي يك لحظه آرام در اين شهر باقينگذاشت تا پس از چند روز همچنان نبرد در نوپاترين كشور جهان ميان هواداران سالوا كايير، رئيسجمهور سودان جنوبي، و ريك ماچار معاون او ادامه داشته باشد.
روز گذشته تانكها در خيابانهاي جوبا مانند خودروهاي عادي رفتوآمد داشتند و درگيريهاي شديدي در نزديكي فرودگاه و كمپ سازمان ملل كه محل پناه گرفتن غيرنظاميان است رخ داد. سفارت آمريكا در سودان جنوبي كه پيش از اين درباره گسترش درگيريها هشدار داده بود روزگذشته بهصورت كامل تخليه شد. روز پنجشنبه يك خودروي سفارت آمريكا نيز هدف شليك گلوله قرار گرفته بود. گزارشها از كشته شدن حداقل 200نفر در درگيريهايي كه از روز جمعه شروع شد خبر ميدهند.
ساعتي قبل از شروع دور جديد درگيريها در روز گذشته شوراي امنيت سازمان ملل متحد، از گروههاي درگير در سودان جنوبي خواسته تا به سرعت به اين درگيريها پايان دهند و اجازه ندهند كه اين خشونتها گسترش پيدا كند. اعضاي شوراي امنيت با اكثريت كامل درگيريها در اين منطقه را با «شديدترين لحن» محكوم كرده و بهويژه از حملات به مقرهاي سازمان ملل متحد ابراز خشم و نگراني كردهاند. اعضاي شوراي امنيت همچنين خواستار افزايش تعداد نيروهاي حافظ صلح سازمان ملل در اين منطقه شدهاند.
رسانههاي چين گزارش دادهاند كه 2نظامي اين كشور كه عضو نيروهاي حافظ صلح بودهاند تاكنون در جوبا كشته شدهاند.
بانكي مون دبيركل سازمان ملل متحد هم «خشونتهاي بيدليل» در اين منطقه را محكوم كرده است. او روز گذشته گفت: اين خشونتهاي بيدليل غيرقابلقبول است و بهطور بالقوه ميتواند پيشرفتهاي بهدست آمده تا اين مقطع در فرايند صلح را وارونه كند. سودان سالها با جنگ داخلي و كشتارهايي كه درنهايت استقلال سودان جنوبي را در 5سال قبل رقم زد دست و پنجه نرمكرده است.
گزارشي كه شوراي امنيت سازمان ملل منتشر كرده بود نشان ميداد كه شورشيان سودان جنوبي در درگيريهاي اين منطقه بهصورت گسترده از تسليحات ساخت رژيم صهيونيستي استفاده كردهاند؛مسئلهاي كه اين رژيم را پشت پرده همه كشتارها در اين كشور نشان ميدهد.
سودان جنوبي كه جوانترين كشور دنيا به حساب ميآيد، در سال2011 و پس از 30سال جنگ با سودان، اعلام استقلال كرد اما از دسامبر2013، درگير يك جنگ داخلي پراكنده شده است. دور جديد درگيريها بهدنبال حمله نيروهاي رئيسجمهور سودان جنوبي و معاونش به يكديگر در خيابانهاي جوبا شروع شد. طي 5سال گذشته نيروهاي هوادار اين دو نفر همواره در حال درگيريهاي پراكنده با هم بودهاند.
مقامهاي رژيم صهيونيستي يك روز پس از اعلام استقلال، سودان جنوبي را بهعنوان كشوري جديد به رسميت شناختند و سالوا كايير، از شورشياني كه رهبري سودان جنوبي را برعهده گرفته بود به تلآويو رفت. مدتي بعد اما درگيريهاي خونيني ميان نيروهاي سالوا كايير از يك سو و نيروهاي ريك ماچار، معاون سابق او از سوي ديگر آغاز شد كه همچنان ادامه دارد و اكنون بار ديگر به اوج رسيده است.
مقامهاي رژيم صهيونيستي با اينكه فاصله دوري با سودان جنوبي دارند اما به هيچ عنوان حاضر به از دست دادن كنترلشان بر اين منطقه نيستند و به همينخاطر با ارسال گسترده تسليحات يك كشتار بيرحمانه را رقم زدهاند.
- 5سال استقلال خونين
از سال2011 سودان جنوبي استقلال خود را اعلام كرد اما اين منطقه حتي يك روز خوش هم بهخود نديده است. گزارشها نشان ميدهد كه از هر چهارسوداني يك نفر مجبور به ترك خانه خود در اين منطقه شده است و در مجموع 2.5ميليون نفر از جمعيت 12.3ميليون نفري اين منطقه آواره هستند. گزارشهاي سازمان ملل نشان ميدهد كه سربازان سودان جنوبي به كودكان تجاوز ميكنند، مردم را زندهزنده درخانههايشان ميسوزانند و افراد را روزها در مناطق باتلاقي دنبال ميكنند.
رژيم صهيونيستي سالهاست كه سياست مداخله خود در سودان جنوبي را پيگيري ميكند و نقش عمدهاي در تجزيه سودان داشته است. از سال2005 روابط ميان رژيم صهيونيستي و شورشيان جدايي طلب جنوب سودان گسترش چشمگيري داشت. جوبا پايتخت سودان جنوبي با تلآويو حدود 3000كيلومتر فاصله دارد اما مقامهاي رژيم صهيونيستي، در اختيار داشتن كنترل سودان جنوبي را زمينه مناسبي براي دسترسي به منابع مهم نفت، طلا و اورانيوم اين كشورآفريقايي ميدانند. در واقع مقامهاي رژيم صهيونيستي تلاش ميكنند كه با تسلط بر منابع نفت و آب سودان جنوبي اهرم فشاري بر ديگر كشورهاي آفريقايي در اختيار داشته باشند.
نظر شما