به گزارش ایرنا، سید وجیهالله موسوی روز دوشنبه در نشست فوقالعاده در فرمانداری نوشهر افزود: این آفت از اواخر خرداد ماه سال جاری حدود هشت هزار هکتار از اراضی جلگهای و جنگلی شمشاد را تحت تاثیر قرار داده بود، الان سطح حدود سه هزار و 500 هکتار را به طور کامل نابود و خشک کرده است.
وی ادامه داد: این آفت با شتاب در اراضی جلگهای در حال انتشار است و با هرگونه تاخیر در پیشگیری، مقابله و مهار شیوع این آفت، احتمال آلوده شدن اراضی جنگلی مناطق بالادست بسیار زیاد است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران گفت: این آفت ابتدا در گونههای شمشاد تزئینی خانگی شیوع پیدا کرده و سپس به اراضی جلگهای سرایت پیدا کرده است.
موسوی افزود: هرچند با توصیه کارشناسان گیاه پزشکی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اقداماتی مانند استفاده ازسموم ضد این آفت در مناطقی از اراضی جلگهای از جمله در بوستان جنگلی سیسنگان انجام گرفت و خوشبختانه دراین حوزه موفق بودهایم، ولی برای پیشگیری اساسی و مهار این آفت نیاز به عزم جدی و بهرهگیری از همه ظرفیتهای موجود است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران به نشست هفته پیش در اداره کل مدیریت بحران استانداری مازندران اشاره کرد و گفت: در آن نشست نسبت به همکاری مسئولان شرکتکننده از جمله رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان و نیز حفاظت محیط زیست برای مقابله با این آفت تاکید شد.
موسوی، همکاری شهرداریها در اختیار گذاشتن امکانات لازم و نیز استفاده از سموم دلتا مترین، سایپر مترین و آلترین با دریافت نظر مثبت اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران را از دیگر مصوبات این نشست برای مقابله با این آفت در غرب مازندران معرفی کرد.
کارشناس دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها در ستاد چالوس نیز گفت که عامل این آفت، گونهای پروانه است که از نیمهٔ دوم خرداد امسال در نمک آبرود شهرستان چالوس در یک قطعهٔ 50 هکتاری دیده شد که خسارت زیادی به درختان شمشاد وارد کرده است.
یزدانفر آهنگران افزود: این آفت چند نسل در سال دارد و احتمالا از طریق نهالهای شمشاد زینتی آلوده و یا سایر مبادلات بینالمللی و یا از طریق گردشگران کشورهای دیگر وارد ایران شده است.
وی اظهار داشت: تاکنون گزارشی از نحوه چگونگی انتشار این آفت در اراضی جلگهای دریافت نشده اما خسارتهای هنگفتی به گونههای ارزشمند شمشاد شمال کشور وارد کرده است.
فرماندار نوشهر نیز گفت: در این شرایط بحرانی که آفت گستره زیادی از اراضی جلگهای شمشاد این گونه ارزشمند را نابوده کرده است راهی جزء پیشگیری و مهار این آفت نداریم.
علی شادمان، بهرهگیری از همه ظرفیتهای موجود منطقه از جمله اطلاعرسانی رسانهها با هدف پی بردن مردم به خسارتهای ناشی از شیوع این آفت، همکاری بخشداران، دهیاران، شهرداران، حفاظت محیط زیست و جهاد کشاورزی را جزو مصوبات این نشست دانست.
وی از بخشدار مرکزی نوشهر خواست همین امروز نشستی با دهیاران روستاهای این منطقه داشته باشد تا وضعیت پیش آمده را به آگاهی عموم مردم برسانند.
شمشاد هیرکانی با نام علمی بُوکسوس هیرکانا (Buxus hyrcana) درختی همیشه سبز و بومی جنگلهای هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونههای گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بینالمللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد.
در 313 هزار هکتار از جنگلهای غرب مازندران 90 گونه درختی وجود دارد.
میزان عرصههای جنگلی شمال کشور 1.9 میلیون هکتار است که بیش از یک هزار و 35 گونه جنگلی در این مناطق یافت میشود.
نظر شما