یکشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۵:۲۷
۰ نفر

همشهری‌آنلاین: با توجه به قراردادهای بسیار سنگین سعودی‌ها برای خرید سلاح از آمریکا، با تداوم حمله‌های عربستان سعودی به یمن، صنعت اسلحه‌سازی آمریکا شکوفا خواهد شد.

در سال نخست دولت اوباما، آمریکا 190 میلیارد دلار اسلحه به عربستان سعودی فروخته و در سال گذشته نیز قرارداد 122 میلیارد دلاری امضاء کرده است.

«فیلیس بنیس»، مدیر پروژه جهانی‌گرایی جدید در موسسه مطالعات سیاسی واشنگتن در مصاحبه با شبکه ریل نیوز ضمن اشاره به قراردادهای 60، 190 و 122 میلیارد دلاری فروش سلاح از سوی آمریکا به عربستان سعودی گفت: با توجه به این‌که جنگ یمن به میدان اصلی کاربرد تجهیزات نظامی آمریکا تبدیل شده، هر چه سعودی‌ها بیشتر از این تسلیحات استفاده کنند، هر چه بمب‌های بیشتری روی سر کودکان یمنی بریزند، اوضاع صنعت اسحله‌سازی آمریکا بهتر و ‌اقتصاد آمریکا شکوفاتر خواهد شد.

متن این مصاحبه که در پایگاه اینترنتی ریل نیوز منتشر شده به شرح زیر است: گروه پزشکان بدون مرز روز جمعه 29 مرداد اعلام کرد کارکنان و تجهیزات خود را از شمال یمن خارج خواهد کرد. این تصمیم چند روز پس از کشته شدن 19 نفر در حمله‌هاي هوایی ائتلاف سعودی به بیمارستانی در این منطقه اتخاذ شد.متأسفانه این حمله، اتفاقی غیرمعمول نیست و دست کم چهارمین بیمارستانی است که در طول یک سال گذشته در یمن مورد هدف بمب افکن‌های سعودی قرار می گیرد. 

زمانی که حرف از جنگ در یمن به میان می آید عبارت «ائتلاف به رهبری سعودی ها» فراوان به گوش می رسد.

مجری ریل نیوز در نخستین سؤال از مدیر پروژه جهانی‌گرایی جدید در موسسه مطالعات سیاسی واشنگتن پرسید: خانم فیلیس، دیده‌بان حقوق بشر قبلاً حمله به اماکن غیرنظامی، مانند بازارها و بیمارستان‌ها را محکوم کرده است ولی ما همچنان شاهد حمله ائتلاف سعودی‌ها با استفاده از تجهیزات آمریکا به غیرنظامیان هستیم. دیده بان حقوق بشر در بیانیه‌ای گفت: «حمله‌هاي هوایی جنگی در یمن در واقع، حمله‌هاي غیرقانونی هستند که به صورت عامدانه یا بی‌محابا بر ضد غیرنظامیان استفاده می شوند. چند ماهی در صنعا آتش بس برقرار بود، اما مذاکرات صلح با میانجی‌گری سازمان ملل شکست خورد. دقیقاً‌ چه چیزی باعث شروع مجدد جنگ شد؟»

بنیس در پاسخ گفت: مذاکرات صلح حدود یک هفته و نیم قبل شکست خورد. درگیری‌ها هیچ وقت متوقف نشده اما جریان آن کُند شده بود و زمانی که مذاکرات به شکست انجامید، درگیری ها تشدید شد. حال ما باید به طور شفاف بگوییم که این جنگ، نبردی یک طرفه است. ائتلاف سعودی در واقع یک ائتلاف نیست؛ این ائتلاف، فقط از عربستان سعودی تشکیل شده که تحت حمایت آمریکا و چند کشور غربی دیگر قرار دارد. این در واقع، یک طرح سعودی است. کسانی که در این جنگ هزینه می‌پردازند، مردم عادی یمن هستند که تاوان آن را می دهند. از میان افراد بسیار زیادی که در این جنگ کشته شده‌اند - حدود شش‌هزار و 500 نفر - بیشتر آنها کودک بوده‌اند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، او افزود: بر اساس آمارهای سازمان ملل، ‌به‌ویژه یونیسف،‌ 60 درصد این کودکان به دست سعودی‌ها کشته شده اند. سعودی ها از سلاح ها، هواپیماها و بمب‌های ما (آمریکا) استفاده می‌کنند. بنابراین جای تعجب ندارد که در نظرسنجی که حدود یک سال پیش در یمن برگزار شد، 82 درصد از مردم این کشور، آمریکا را دشمن اصلی خود می‌دانستند. این پاسخ، ‌غیرمنتظره نیست. آنها می‌دانند که این سلاح‌ها از کجا به دست سعودی ها می رسد.

گوینده شبکه تلویزیونی اینترنتی ریل نیوز همچنین پرسید: درست است، گزارش های مفصلی، به‌ویژه از خبرنگاران میدانی در این باره تهیه شده‌است. به نظر من بی بی سی هیچ گزارش تحقیقی از آنجا تهیه نکرده است، جایی که پُر است از ترکش های موشک، خمپاره و سایر تجهیزات ساخت آمریکا. این نکته مرا به سمت سؤالی که می‌خواهم مطرح کنم سوق می‌دهد، زیرا اوایل ماه جاری، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد می‌خواهد یک قرارداد فروش تسلیحات نظامی با ارزش بیش از یک میلیارد دلار با عربستان سعودی امضاء کند. چرا آمریکا به حمایت خود از سعودی ها در این بمباران هوایی یمن ادامه می دهد؟

بنیس در پاسخ گفت: دلیل این مسئله، به صنعت اسلحه‌سازی ارتباط دارد. قرارداد فروش سلاح به ارزش یک و نیم میلیارد دلار به عربستان سعودی، در کنگره در حال بررسی است و اقدام‌ها و اعتراض‌ها و تلاش هایی در حال شکل‌گیری است تا اعضای کنگره مانع تحقق این قرارداد شوند یا دست کم،‌ آن را تا انجام تحقیقات بیشتر به تأخیر اندازند. این قرارداد تسلیحاتی عمدتاً شامل فروش تانک و نفربرهای زرهی می شود. اما این فروش بخشی از فرایند گسترده فروش تسلیحات نظامی آمریکا به عربستان سعودی است که از مدت ها قبل آغاز شده است. در سال 2010، قرارداد بی سابقه و تاریخی 60 میلیارد دلاری فروش سلاح با عربستان سعودی امضاء شد.

او افزود: به گفته بیل هارتونگ، که بهتر از هر کس دیگری بر این فروش‌ها نظارت دارد، در سال نخستِ دولت اوباما، توافقنامه هایی با عربستان سعودی امضاء شد که بر مبنای آن این کشور پادشاهی مجموعاً بالغ بر 190 میلیارد دلار صرف خرید سلاح و آموزش نیروهای ارتش خود کرد. سال گذشته نیز قراردادی به ارزش 122 میلیارد دلار امضاء شد که شامل فروش تانک ‌و بمب خوشه‌ای به سعودی ها نیز می شد؛ استفاده از بمب‌های خوشه ای بر اساس یکی از مهم ترین معاهده‌های بین‌المللی ممنوع هستند و آمریکا نیز این معاهده را امضاء کرده است.

بنيس گفت: بنابراین، این یک واقعیت است. سعودی ها بزرگ ترین خریدار تسلیحات نظامی آمریکا و صنعت اسلحه سازی آمریکا هستند. با توجه به رقابت عربستان سعودی و ایران،‌ ما به تأثیر نگرانی‌های آمریکا در مورد بیم و هراس سعودی‌ها از توافق هسته‌ای آمریکا و ایران نیز باید نگاه کنیم. البته این توافق بین ایران و آمریکا نبود بلکه شش کشور دیگر در آن مشارکت داشتند که همگی اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل و قدرت هسته‌ای هستند؛ آمریکا، روسیه، چین،‌انگلیس و فرانسه به اضافه آلمان؛ ضمن این‌که مذاکرات با اتحادیه اروپا به عنوان یک کُل انجام شد و این یعنی 28 کشور دیگر. زمانی که این توافق امضاء شد، دولت سعودی از آن بسیار ناخشنود بود و مدعی شد که این توافق آنها را در معرض خطر بزرگ‌تری قرار می دهد. جنگ یمن به میدان اصلی استعمال تجهیزات نظامی آمریکا تبدیل شده است. بنابراین، هر چه سعودی ها بیشتر از این تسلیحات استفاده کنند، هر چه بمب‌های بیشتری روی سر کودکان یمنی بریزند و آنها را بکشند، اوضاع صنعت تسلیحاتی آمریکا بهتر خواهد بود،‌وضع مالی آمریکا بهتر خواهد بود. بنابراین دولت اوباما،‌در حالی که از نقض حقوق بشر، نقض قوانین جنگ یا نقض قوانین بین المللی می‌نالد، اما هیچ کاری در عمل انجام نداده تا بر سعودی ها فشار آورد به این جنگ و به این حمله‌ها پایان دهد.

کد خبر 343833

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار آمریکا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha