به گزارش معاونت ميراث فرهنگي، فرهاد نظري در توضيح اين خبر افزود: استاد غلامرضا نبيپور با ۹۳سال سن، از نادر استادان قناتكار است كه از دوران نوجواني با شاگردي استادكاران قديم، اين دانش بومي را آموخته و براي حفر و پايش قنات در گناباد كه از عصر هخامنشيان تا عصر حاضر در اين منطقه مورد بهرهبرداري است، آنها را بهكار برده است. او با اشاره به اهميت ميراث فرهنگي ناملموس و پاسداري از آن و تصويب كنوانسيون ۲۰۰۳ يونسكو دراين زمينه و الحاق جمهوري اسلامي ايران به اين كنوانسيون در سال۱۳۸۴ گفت: نخستين اقدام مهم در راستاي پاسداري از ميراث ناملموس و حاملان آن، تضمين شناسايي اين عناصر، افراد و گروهها با ايجاد فهرستهاي ملي و بهروزرساني آن است.
از اينرو با توجه به مهارتهاي استاد نبيپور در دانش سنتي و پايش قنات، نام وي را در اين فهرست به ثبت رسانديم. استاد غلامرضا نبيپور متولد ۱۰مرداد ماه ۱۳۰۲ شهرستان گناباد در خراسان رضوي و از استادان قناتي بنام كشور در فنون بومي و سنتي و دانش پايش قنات است. او سراسر عمر ۹۳ ساله خود را براي يادگيري مهارتهاي حفر قنات از اساتيد و بعدها براي بهكار بردن اين دانشها براي حفر قنات صرف كرده و انتقال اين دانش بومي به نسلهاي آينده از مهمترين دغدغههاي وي است. بر اين اساس بهطور دائم دانستهها و تجربيات خود را در اختيار جوانترها كه دوست دارند قناتي شوند و يا در اين حرفه مشغول بهكار هستند، قرار ميدهد.
پرونده «دانش بومي حفر قنات در گناباد» بر پايه مصاحبه با استاد نبيپور و آقاي صديقي از سوي دفتر ثبت آثار ملي خراسان رضوي تهيه و پس از ارائه در شوراي سياستگذاري ثبت، به شماره ۸۰ در تاريخ 93/11/15 در فهرست ميراث ناملموس به ثبت رسيده است.
نظر شما