مار و عقرب گزیدگی از جمله حوادثی است که سالانه جان میلیونها نفر را در جهان به خطر میاندازد اما به گفته کارشناسان در ایران سالها است گزارشی به علت مرگ ناشی از مار گزیدگی شنیده نشده است زیرا واکسن ضد مار گزیدگی با کارایی بالا و به میزان لازم در کشور تولید میشود.
این یک بخش جریان است، بخش دیگر مساله حیات مارهای سمی در طبیعت است که چندی پیش سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بود 6 گونه مار مورد استفاده سرمسازی رازی در معرض تهدید هستند از این رو از آن موسسه خواسته شد تا در زمینه برداشت مار از طبیعت مدیریت بهتری داشته باشد و از مارهای در اسارت استفاده کند بر همین اساس پیشنویس موافقتنامهای در این خصوص به موسسه سرمسازی رازی ارسال شد.
مجید خرازیان مقدم مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بود که اگر این نگاه و روند کنونی برداشت مار از طبیعت تا پنج سال دیگر ادامه داشته باشد دیگر کار از کار میگذرد و مارها منقرض میشوند.
همچنین سازمان محیط زیست پیشنهادی مبنی بر زهرگیری از مارهای در اسارت را به موسسه سرمسازی رازی داد که حمید کهرام رئیس موسسه تحقیقاتی واکسن و سرمسازی رازی در این باره گفت: تاکنون گرفتن زهر از مار یا عقرب در اسارت در دنیا انجام نشده است اما با توجه به اهمیت موضوع حفاظت از مارها در طبیعت، پروژهای تحقیقاتی در موسسه سرمسازی رازی تعریف شده است که کارشناسان در حال مطالعه بر روی آن هستند.
وی افزود: در این پروژه تحقیقاتی بر روی تاثیر و اثرگذاری سم مار در اسارت و تطابق آن با سم مار در طبیعت کار میشود که اگر نتیجه مثبتی حاصل شود و نیاز ما را برطرف کند با این روش مشکلی نخواهیم داشت.
رئیس موسسه تحقیقاتی واکسن و سرم سازی رازی تاکید کرد: مساله مهم این است که سم حاصل از مار در اسارت همان کارایی و تاثیر سم مار در طبیعت را داشته باشد و در صورت تهیه سرم از آن، ایمنی لازم حاصل شود که اگر از این مساله مطمئن شویم از این روش استقبال خواهیم کرد.
کهرام اظهار کرد: البته اکنون تقریبا 80 درصد کارهایی که روی مار انجام میشود در منطقه یعنی در طبیعت صورت میگیرد، در واقع بعد از زهرگیری مار در طبیعت رها میشود و برای این کار دیگر مار به موسسه آورده نمیشود، بنابر این مشکلی برای مارهای در طبیعت به وجود نمیآید.
با توجه به اهمیت موضوع کارگروه حفاظت از مارها در سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل شده است و آخرین نتیجه جلسه این کارگروه تهیه پیشنویس مدیریت برداشت مار از طبیعت و زهرگیری از مارهای در اسارت است که آن را به موسسه سرمسازی رازی ارسال کرده است.
نظر شما