یکشنبه ۲ آبان ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۷
۰ نفر

علی ابراهیمی: « از آغاز سال به مردم قول داده‌ام که امسال حداقل ۷ هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی کوچک و متوسط را از طریق تسهیلات بانکی فعال خواهیم کرد و باید آمار خوشحال کننده‌ای را عرض کنم که تا تاریخ ۲۷ مهرماه گذشته، ۱۲ هزار و ۵۲۵ واحد تولیدی با حدود ۹ هزار میلیارد و ۱۹۰ میلیون تومان تسهیلات از بانک‌ها توانسته‌اند حرکت خود را آغاز کنند و این به‌معنای یک حرکت بزرگ اقتصادی در کشور است.»

صنعت واحدهای تولیدی کوچک قرار است تا پایان سال ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات بگیرند.

حسن روحاني، رئيس‌جمهور كشورمان درجمع مردم اراك با بيان اين مطلب، تازه‌ترين آمار رسمي پرداخت تسهيلات 16هزار ميليارد توماني توليد به بنگاه‌هاي كوچك و متوسط را ارائه كرد؛ تسهيلاتي كه پرداخت آن براي خروج 7500واحد توليدي از ركود مدنظر قرار گرفت و پس از تصويب دولت در ارديبهشت‌ماه امسال طي بخشنامه‌ بانك مركزي به بانك‌هاي عامل ابلاغ شد.

بر مبناي اين طرح استفاده از ظرفيت‌هاي خالي و راه‌اندازي مجدد واحدهاي كوچك و متوسط تعطيل با پرداخت تسهيلات مذكور تا پايان امسال هدفگذاري و مقرر شد تا براي تخصيص بهينه تسهيلات نظام بانكي به اين بنگاه‌ها، «كارگروه تسهيل و رفع موانع توليد» در استان‌هاي كشور تشكيل شود.

اما اكنون با گذشت 7‌ماه از كليد‌خوردن پرداخت تسهيلات 16هزار ميليارد توماني و حتي با استناد به آمارهاي دولتي نيز نه‌تنها حدود يك سوم اين تسهيلات به بنگاه‌هاي مشمول پرداخت نشده و از آنجا كه تسهيلات مذكور نام تسهيلات رونق توليد در سال 95را يدك مي‌كشد، حتي پرداخت دير‌هنگام اين تسهيلات نيز قادر به رفع مشكلات بنگاه‌هاي مشمول تا پايان امسال نخواهد بود.
از سوي ديگر فعالان بخش خصوصي و توليد‌كنندگان انتقادهايي نسبت به كم و كيف پرداخت اين تسهيلات مانند استفاده از آن براي تمديد و استمهال وام‌هاي گذشته و برآورده نشدن اهداف پيش‌بيني شده اجراي اين طرح دارند.

همچنين به‌رغم اختلافات آماري قبلي، دستگاه‌هاي دولتي در مورد رقم تسهيلات پرداختي و تعداد بنگاه‌هاي دريافت‌كننده اين تسهيلات، آخرين آمار ارائه شده توسط رئيس‌كل بانك مركزي و وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد كم و كيف پرداخت تسهيلات مذكور با يكديگر مطابقت داشته و آمارهاي بانك مركزي نشان مي‌دهد از ابتداي امسال تاكنون بيش از 92هزار و 300ميليارد ريال تسهيلات به 12هزار و 361بنگاه كوچك و متوسط سراسر كشور پرداخت شده است.

  • سهم بنگاه‌هاي كوچك و متوسط

به اعتقاد مسئولان بخش صنعت مقرر شده بود تا تسهيلات 16هزار ميليارد توماني به واحدهاي صنعتي اعطا شود اما در ادامه با افزودن قيد بنگاه‌هاي كوچك، اين تسهيلات مشمول بنگاه‌هاي بخش كشاورزي نيز شد.با وجود اين گرچه بانك مركزي با استناد به آمارهاي وزارت صنعت فهرست ميزان برخورداري بنگاه‌هاي توليدي در استان‌هاي مختلف از تسهيلات 16هزار ميليارد توماني را اعلام كرده است اما نه وزارت صنعت و نه بانك مركزي رقم دقيقي در مورد ميزان تسهيلات و تعداد بنگاه‌هاي كوچك بخش كشاورزي يا متوسط بخش صنعت از اين تسهيلات اعلام نكرده‌اند.

ديروز محمود حجتي، وزير جهادكشاورزي بار ديگر تأكيد كرد كه هيچ منعي براي ارائه تسهيلات به توليد‌كنندگان اين بخش وجود نداشته و بايد بانك‌ها حمايت‌هاي مالي و اعتباري را دريغ نكرده و براي پرداخت تسهيلات به توليدكنندگان بخش كشاورزي حمايت همه جانبه‌اي داشته باشند.

با وجود اين چندي پيش رضا رحماني، معاون امور توليد وزير صنعت به خبرنگار ما اعلام كرد كه از نظر تعداد سهم بنگاه‌هاي كوچك بخش كشاورزي(صنايع تبديلي و تكميلي و واحدهاي خرد توليدي كه سرمايه كمتري نياز دارند) نسبت به بنگاه‌هاي متوسط بيشتر بوده اما از نظر رقم تسهيلات پرداختي، با توجه به سهم ريالي بالاتر بنگاه‌هاي متوسط از بنگاه‌هاي كوچك، حدود نيمي از تسهيلات مذكور به بنگاه‌هاي متوسط صنعتي پرداخت شده است.

  • آمار و اهداف مبهم تسهيلات پرداختي

به كارگيري تسهيلات16هزار ميليارد توماني توليد براي تمديد و استمهال وام‌هاي گذشته، ابهام در ميزان تسهيلات پرداختي و تعداد بنگاه‌هاي برخوردار از اين تسهيلات عمده‌ترين انتقادهاي رئيس كميسيون صنايع اتاق بازرگاني در مورد كم و كيف اجراي طرح مذكور و پرداخت اين تسهيلات است.

ابوالفضل روغني گلپايگاني با بيان اينكه بخشي از آمار تسهيلات پرداختي دولت به توليدكنندگان تمديد و استمهال وام‌هاي گذشته است به تسنيم اعلام كرد، اخيراً هم دولت با انتشار يك جدول، آماري از ميزان پرداخت تسهيلات 16هزار ميلياردي براي تكميل پروژه‌هاي صنعتي نيمه‌تمام ارائه كرده كه اين آمار ابهاماتي دارد. وي با اشاره به اينكه نقل‌قول‌هاي مختلفي از ميزان تسهيلات ارائه شده به بخش توليد مطرح است، افزود:

كمتر از 5‌ماه تا پايان سال باقي مانده و بعيد است تمام تسهيلات 16هزار ميليارد توماني تا پايان امسال در اختيار توليدكنندگان قرار گيرد. به اعتقاد بنده، پرداخت تسهيلات به 3تا 4هزار واحد توليدي با واقعيت مطابقت بيشتري دارد تا 9هزار و 500واحد. روغني تأكيد كرد كه امروز توليدكننده نيازمند سياست‌هاي جدي دولت براي رفع ركود است، اما همچنان ركود در بازار وجود داشته و اين مشكل با پرداخت تسهيلات ناچيز به توليدكنندگان برطرف نخواهد شد.

کد خبر 350383

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha