به گزارش مهر، کارن ابرینیا، مدیرکل آموزش عالی دانشگاههای غیردولتی وزارت علوم با حضور در برنامه گفتگوی خبری شبکه ۴ سیما، اختلاف وزارت علوم و دانشگاه آزاد برسر کدرشتههای این دانشگاه را بررسی کرد.
- وزارت علوم دانشگاه آزاد را بسیار تحمل کرده است
ابرینیا در پاسخ به درخواست دانشگاه آزاد مبنی بر ارزیابی دانشگاه آزاد مانند سایر موسسات آموزش عالی، گفت: این صحبتها، شگفتآور است؛ وزارت علوم طی سالهای اخیر به دنبال ارتقاء کیفیت آموزشی است، با این وجود مشکلاتی را که دانشگاه آزاد ایجاد کرده بسیار تحمل کرده و با این دانشگاه همراهی کرده است.
- تعطیلی ۶۰ درصد فعالیت دانشگاه آزاد در صورت اجرای معیارها
وی ادامه داد: وزارت علوم اگر قصد داشت معیارها، شاخصها و ضوابطی را که برای زیرنظامهای دیگر اجرا کرده برای این دانشگاه اجرا میکرد، الان شاید ۶۰ درصد فعالیتهای این دانشگاه تعطیل میشد.
مدیرکل آموزش عالی دانشگاههای غیردولتی وزارت علوم ادامه داد: بالاخره اتفاقاتی که در دورههای گذشته و دولتهای قبل رخ داده، مانند قطاری است که در ریل افتاده و نمیشود آن را متوقف کرد بلكه باید آن را به ریل اصلی خود بازگرداند.
- شورای عالی برنامهریزی بالاترین مرجع تصویب مجوزها
وی تصریح کرد: برای این کار باید به دانشگاه آزاد فرصت داده شود، که داده شد. شورای عالی برنامهریزی به عنوان بالاترین مرجع تصویب مجوزها برای آموزش عالی در کشور است، فرقی هم نمیکند که برای کدام زیرنظام باشد.
- کمیته ۳ نفره اصلا مطرح نبوده است
ابرینیا افزود: اینکه ادعا میشود یک کمیته سه نفره برای تصویب این کدرشتهها وجود داشته است. در حالي كه این موضوع اصلا مطرح نبوده است. این کمیته ۲۰ الی ۲۵ سال پیش مطرح شده و اصلا اجرایی نشده، یک عضو این کمیته از وزارت علوم بوده که اصلا شرکت نکرده است.
وی در پاسخ به این سوال که وزارت علوم نمیخواهد دانشگاه آزاد با دانشگاههایی که اغلب، اعضای هیات رئیسه دانشگاههای دولتی در آنها سهام دارند رقابت کند، تصریح کرد: اساسنامه دانشگاه آزاد در سال ۸۹ در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و اصلاح شد.
- دانشگاه آزاد نمیتواند تافته جدا باشد
مدیرکل آموزش عالی دانشگاههای غیردولتی وزارت علوم افزود: در بند اول اساسنامه دانشگاه آزاد آمده است، این دانشگاه یک موسسه آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی محسوب میشود و بنابراین زیرنظام وزارت علوم است، باید از تمام ضوابط حاکم پیروی کند و نمیتواند تافته جدا بافته باشد.
وی خاطرنشان کرد: تمام دانشگاهها و موسسات غیرانتفاعی، تحت نظارت وزارت علوم هستند، همگی دارای هیات امنا هستند، نماینده وزیر علوم در تمام این هیاتها حضور دارد و دانشگاه مادر بر این موسسات و دانشگاهها نظارت دارد.
- دانشگاه آزاد از سیستم متمرکز سنجش پیروی نمیکند
ابرینیا تصریح کرد: ما مجوز موسسات غیردولتی را در شورای گسترش صادر میکنیم و حتی یک دانشجو خارج از سیستم سازمان سنجش پذیرش نمیشود در حالی که دانشگاه آزاد اسلامی از این مساله تبعیت نکرده و پذیرش دانشجو را به صورت اختیاری انجام میدهد و از سیستم متمرکز سنجش پیروی نمیکند.
- سهامی در موسسات غیرانتفاعی ندارم
وی ادامه داد: من شخصا در هیچ موسسه غیرانتفاعی سهام ندارم، برخی همکاران ما سهام دارند و اتفاقا برخی از همکاران ما که دارای سهام هستند در سطحبندی موسسات، رتبه موسسه آنها در سطح ۴ قرار دارد. اگر قرار بود امتیاز ویژهای برای آنها قائل باشیم، میتوانستیم آنها را در سطوح بالاتر قرار دهیم. حتی سازمان بازرسی میتواند از این موسسات بازدید کند که به این موسسات مجوز خاصی ندادهایم.
- عدم رعایت ظرفیت رشته توسط دانشگاه آزاد
مدیرکل آموزش عالی دانشگاههای غیردولتی وزارت علوم ادامه داد: وزارت علوم در شهریور ماه امسال با یک بار پذیرش ۴ هزار ۶۰۰ کد رشته موافقت کرد تا به دانشگاه آزاد فرصت دهد تا این کد رشتهها را اصلاح کند، همین تعداد نیز پر از مشکل است، هیات علمی استانداردی ندارد، دانشگاه آزاد حتی ظرفیت رشته را نیز رعایت نمیکند.
- وجود گزارشهایی مبنی بر پذیرش ۱۵۰ تا ۲۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد
وی افزود: دانشگاههای غیردولتی که تحت نظر وزارت علوم هستند، نمیتوانند بیشتر از ۲۰ دانشجوی کارشناسی ارشد پذیرش کنند، اما از واحدهای دانشگاه آزاد گزارشهای متعددی وجود دارد که در واحدهایی ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر در کارشناسی ارشد پذیرفته است.
- عدم شفافسازی در تعداد پذیرش دانشجو دکتری
ابرینیا یادآور شد: ما به دنبال این هستیم دانشگاه آزاد که سهم موثری از آموزش عالی را برعهده دارد، ارتقاي کیفیت یابد و روندی را که طی میکند، روند خوبی باشد. با وجود اینکه مسئولان دانشگاه آزاد از شفافسازی صحبت میکنند، هنوز کسی نمیداند چند دانشجوی دکتری در دانشگاه آزاد پذیرش شده است.
- الزام دانشگاه آزاد به اصلاح ساختار کد رشتههای یک بار پذیرش
ابرینیا افزود: اگر در همین ۴۶۰۰ کد رشته محل که یک بار مجوز پذیرش داده شده است نیز ساختار خود را اصلاح نکنند، نمیتوانند دانشجو پذیرش کنند. با توجه به این مساله، حتی گزارشهایی وجود دارد که این دانشگاه در کد رشتههایی که بدون مجوز هستند در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو پذیرش کرده و اجرا میکند.
- پذیرش دانشجو فقط برای افزایش درآمد فاجعه است
مدیرکل آموزش عالی دانشگاههای غیردولتی وزارت علوم ادامه داد: این یک فاجعه است که دانشگاه آزاد با پذیرش دانشجو تنها درآمد خود را بالا برده و امورات خود را بگذراند، این راه صحیحی نیست، بلکه باید با وزارت علوم تعامل کند. وزارت علوم به دنبال رشد و توسعه دانشگاه آزاد است.
وی خاطرنشان کرد: ما نمیخواهیم این دانشگاه سقوط کند اما ادعای ما این است اگر این روند را پیش گیرد، کیفیت نازلی را ارایه خواهد کرد، این مساله منجر به سقوط آموزش عالی میشود و این درست نیست و باید جلوی آن گرفته شود.
- تعیین تکلیف کد رشتههای یک بار پذیرش
ابرینیا خطاب به داوطلبان دانشگاه آزاد تاکید کرد: تنها کد رشتههایی که در سایت وزارت علوم اعلام شده دارای مجوز هستند. دانشجویان به سایت وزارت علوم مراجعه کرده و کد رشتههای دارای مجوز را انتخاب کنند در صورتی که در غیر از این کد رشتهها تحصیل کنند مدارک آنها تایید نمیشود.
وی درباره تکلیف کد رشتههایی که مجوز یک بار پذیرش دارند نیز گفت: در صورتی که این کد رشتهها سال آینده اصلاح نشود، آنها نیز از لیست وزارت علوم خارج میشوند.
نظر شما