سازمان بینالمللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی معتبرترین سازمان اعلام نظر در مورد وضعیت گونهها است.
این لیست قرمز (لیست دادههای سرخ) بر روی ضوابط دقیقی جهت ارزیابی خطر انقراض هزاران گونه و زیر گونه استوار شده است. این ضوابط مربوط به همه گونهها در تمام مناطق دنیا میشود.
هدف از تدوین این لیست جلب توجه مردم، تصمیمگیران و همچنین اجتماعات بینالمللی به موضوع حفاظت از منابع طبیعی است تا از این طریق از روند رو به رشد انقراض گونههای گیاهی و جانوری جلوگیری شود.
اصلیترین ارزیابها و سنجشگران گونهها در دنیا، انجمن مطالعه بر زندگی حیوانات لندن، موسسه مطالعه بر زندگی حیوانات، مرکز جهانی نظارت بر منابع طبیعی و بسیاری از گروههای تخصصی که با کمیسیون بقای گونههای سازمان جهانی حفاظت از منابع طبیعی کار میکنند هستند. به طور کلی تا کنون ارزیابهای این سازمان و گروهها حدود نیمی از گونههای در خطر انقراض را گزارش کردهاند.
یکی دیگر از اهداف IUCN بدست آوردن دستههای هر گونه و ارزیابی آنها در صورت امکان هر 5 سال و یا هر 10 سال است. در باز بینی گونهها در سال 2006 ، بیش از 7 هزار گونه زنده برای درج در لیست قرمز شناسایی شد. این گونهها تا سال 1996 سنجیده نشده بودند.
این سازمان در آخرین ارزیابیاش در 12 سپتامبر سال 2007 گونههای لیست قرمز خود را تا 16 هزار و 306 گونه در معرض انقراض بالا برده است. این رقم 188 گونه بیشتر از آخرین ارزیابی در سال 2006 است.
طبقهبندی گونهها:
گونههای گیاهی و جانوری در 9 گروه تقسیم بندی میشوند و به ترتیب آهنگ کاهش، تعداد جمعیت موجود، جدول پراکندگی جغرافیایی گونهها را نشان میدهند. این گروهها شامل:
EX
Extinct: گونههای که کاملا منقرض شده و در طبیعت وجود ندارند در این دسته قرار میگیرند. ببر ایرانی یا ببر مازندران با نام علمی(Panthera tigris virgata) که در جنگلهای مازندران زندگی میکرده از این گونه است. آخرین ببر در مازندران که افراد محلی به آن شیر سرخ میگفتند در سال ۱۳۳۸ ه.ش در جنگل به دست یک شکارچی محلی شکار شد.
EW
Extinct in the Wild: گونههای که در طبیعت زندگی نمیکنند و فقط به صورت محدود در باغ وحشها و مراکز تحقیقاتی میتوان یافت.
CE
Critically Endangered: این گونهها به صورت بحرانی و به شدت وخیم در حال انقراض هستند. لاکپشت عقابی که در قشم یافت میشوند جزو این گروه به حساب میآید.
EN
Endangered: این گروه را به عنوان "در حال انقراض" میشناسند. گونههای این طبقه به دلیل کمی جمعیت، آسیب پذیری به دلیل تغییر در محیط زندگی و یا شکار غیر مجاز بیشتر از سایر گونهها در معرض نابودی هستند. یوز ایرانی اخیرا در این طبقه قرار گرفته است. IUCN حدود40 درصد از گونههای نمونهبرداری شده را در این طبقه قرار داده است.[آشنایی با یوز ایرانی (آسیایی)]
VU
Vulnerable : حیوانات و گیاهان این طبقه به عنوان "گونههای در معرض آسیب" معرفی میشوند. تعداد این گونهها کم است و بر اساس آمار لیست قرمز سازمان جهانی حفاظت از منابع طبیعی 8565 گونه در این طبقه جای دارند.
NT
Near Threatened : در آستانه تهدید قرار دارند ولی هنوز در معرض آسیب قرار ندارند. مانند روباه یالدار.
LC
Least Concern: با نگرانی و حساسیت کمتر به آنها نگاه میشود. گونههای این طبقه را نمیتوان در طبقه دیگری جای داد و این به معنای کمی اطلاعات از آنها نیست.
DD
Data Deficient: گونههای گیاهی و جانوری که اطلاعات کمی نسبت به آنها وجود داشته باشد مثل کبوتر کوهی و میمون پوزه دراز کوچک و... را در این گروه قرار میدهند.
EN
Not Evaluated: ارزیابی در مورد این گونهها صورت نگرفته است.