به گزارش خبرنگار مهر، محققان در دو مطالعه جداگانه دریافتهاند هر دو پروتئینها و پروبیوتیکها موجب کاهش روند هضم کربوهیدراتها میشوند و بدین ترتیب از افزایش قندخون که منجر به بروز دیابت نوع۲ یا افزایش صدمات ناشی از بیماری میشود پیشگیری میکنند.
هیوسیو منگ، سرپرست تیم تحقیق یکی از مطالعات از دانشگاه تافتس بوستون، در این باره میگوید: «خوردن ماهی تن به همراه یک برش نان سفید کمتر از خوردن کربوهیدراتها به تنهایی موجب افزایش قندخون میشود.»
آرجون پاندی، عضو تیم دیگر تحقیق از موسسه دانشگاهی واترلو کانادا، نیز میگوید: «افرادی که مواد خوراکی غنی از پروبیوتیک (نوعی باکتری خوب) به رژیم غذایی DASH که برای سلامت قلب مفید است، افزودند به کاهش قابل توجهی در سطح قندخونشان دست یافتند.»
به گفته محققان، این دو مطالعه اطلاعات مفیدی را ارائه میکند که نشان میدهد افراد میتوانند با تغییر در رژیم غذایی روزانهشان، قند خون خود را تحت کنترل داشته باشند.
در مطالعه پروتئین-کربوهیدرات، تیم منگ از چهار گروه حدود ۲۰ نفری خواستند که غذاهای خاصی را بخورند. میزان قندخون این افراد در فواصل منظم دوساعتی اندازه گیری میشد.
گروهها، نان سفید به همراه غلات برنج (کربوهیدراتها)، ماهی تن (پروتئین)، کره بدون نمک (چربی) یا غلات جودوسر (فیبر) مصرف کردند.
محققان میخواستند بدانند که آیا انواع مواد غذایی بر هضم کربوهیدراتها تاثیر دارند.
محققان مشاهده کردند پروتئین موجب کاهش آزادشدن قند در جریان خون شد، اما هیچ تاثیر مشابهی در مورد چربیهای کره یا فیبر موجود در غلات جودوسر نیافتند.
به گفته منگ، «پروتئین ممکن است موجب تحریک آزادشدن برخی هورمونهای روده شود که سرعت معده خالی را کُند میکند. سرعت معده خالی، سرعتی است که غذا برای هضم، معده را ترک کرده و وارد رودهها میشود.»
در مطالعهای دیگر، ۸۰ فرد مبتلا به فشارخون بالا از رژیم غذایی DASH (شیوه رژیمی توقف فشارخون بالا) که برنامه غذایی سالم برای قلب در جهت کاهش فشارخون است، پیروی کردند. اما پاندی از نیمی از شرکت کنندگان خواسته بود که مواد غذایی پروبیوتیک را جایگزین سایر اقلام موجود در رژیم غذایی کنند.
به عنوان مثال، آنها میتوانستند ماست پروبیوتیک را جایگزین لبنیات کم چرب کنند یا نوشیدنیهای پروبیوتیک بنوشند.
طبق گزارش پاندی، افرادی که پروبیوتیک به رژیم غذاییشان افزوده بودند شاهد هیچ تفاوتی در فشارخون خود در مقایسه با گروه دیگر نبودند، اما کاهش قندخون آنها در حالت ناشتا و میزان A۱C هموگلوبینشان بهتر کاهش یافته بود. A۱C هموگلوبین شاخص استانداردی برای آزمایش میزان قندخون در بلندمدت است.
به نظر میرسد باکتریهای پروبیوتیک، ترکیباتی را تولید میکنند که استفاده از هورمون انسولین را برای سلولها در جهت تبدیل قندخون به انرژی آسانتر مینماید.
نظر شما