به گزارش ایسنا، بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۳۹۲ میزان کشفیات مواد مخدر، پیشسازها و قرصهای روانگردان کمتر از ۲۰ تن بوده که این رقم در سال جاری به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.
پس از راهاندازی سامانه پنجره تجارت فرامرزی، در سال ۱۳۹۲ میزان کشفیات رو به فزونی گذاشت به طوریکه در سال ۱۳۹۳ میزان کشفیات این مواد با ۷۱۱ درصد افزایش به حدود ۱۵۰ تن رسید.
افزایش کشفیات گمرک در این زمینه با پیشرفت موضوع گمرک الکترونیک ادامه داشت، به طوريکه در سال گذشته نیز میزان این کشفیات ۹۵ درصد افزایش پیدا کرد و بیش از ۲۹۰ تن از این مواد کشف شد.
به این ترتیب طی دو سال گذشته مقادیر قابل توجهی مواد مخدر و پیشسازهای آنها و کالای قاچاق کشف شده و این حرکت از نگاه سازمانهای بینالمللی به قدری مهم و قابل توجه بوده که مرکز امنیت و اطلاعات سازمان جهانی گمرک اقدامات گمرک ایران را تحسین کرده و در رتبهبندی کشورها ایران را پس از نیوزیلند و پاکستان در ردیف سوم قرار دهد.
البته نمایندگان مرکز امنیت و اطلاعات سازمان جهانی گمرک پیش از این هم در سال گذشته در سفر خود به ایران از نزدیک کشفیات گمرک ایران را مشاهده کردند و پس از بازگشت نشان ویژه این مرکز را به رئیس کل گمرک ایران اعطا کردند.
پیشتر نیز بانک جهانی در گزارشهای سالانه خود، اقدامات و برنامههای اجرایی گمرک ایران برای تسهیل و توسعه تجارت از طریق کاهش زمان و هزینه ترخیص کالاهای تجاری که موجب بهبود فضای کسب و کار و در نتیجه ارتقای رتبه ایران در بخش لجستیک کالا شده است، را مورد تمجید قرار داده و بر ادامه این روند تأکید کرده بود.
همچنین معاون سازمان جهانی گمرک در مهرماه امسال که به ایران آمده بود از نمایشگاه کشفیات گمرک ایران بازدید به عمل آورد.
این اتفاقات در حالی رخ داده است که گمرک ایران از لحاظ برخورداری از دستگاههای پیشرفته الکترونیکی نظیر ایکسری کامیونی و همینطور امکانات فنی و معیشتی با کمبودهایی مواجه بوده و خواهان توجه بیشتر دولت و مجلس به تأمین نیازها و امکانات کنترلی و بازرسی این سازمان شده است، هرچند که گفته میشود دولت و مجلس توجه ویژهای به تجهیز گمرکات به تجهیزات کنترلی پیشرفته دارند و برنامه تجهیز گمرکات به دستگاههای کنترلی پیشرفته در حال انجام است و طبق برنامه قرار است تجهیز گمرکات در ماههای آتی اجرایی شود.
یکی از مواردی که میتواند به روند تجهیز گمرک و در پی آن کاهش قاچاق در کشور که یکی از بزرگترین معضلات پیشروی اقتصاد ایران است کمک کند، توجه به این اقدامات در برنامه ششم توسعه و لایحه بودجه سال آینده است.
این را نیز باید در نظر داشت که طبق قانون، درآمدهای حاصل از عوارض گمرکی کالاهای وارداتی توسط گمرک به طور کامل به حساب خزانه کشور واریز میشود و برخلاف برخی تصورات نادرست، این سازمان نمیتواند ریالی از درآمدهای کسبشده را راسا برداشت و برای خرید تجهیزات کنترلی پیشرفته و بهروز هزینه کند.
نظر شما