دوشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۰
۰ نفر

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از تاسیس بورس پسته در ۲۲ بهمن‌ماه خبر داد و اعلام کرد: همه مقدمات برای آغاز به‌کار بورس پسته آماده شده است.

به گزارش همشهري، تا سال۲۰۱۱، ايران بزرگ‌ترين توليدكننده پسته جهان به‌شمار مي‌آمد، اما از سال۲۰۱۲، آمريكا در توليد و صادرات اين محصول از ايران پيشي گرفت؛ هرچند گزارش‌هاي ضد‌و نقيضي از ميزان توليد و صادرات پسته ايران و آمريكا توسط منابع مختلف ارائه مي‌شود اما اكنون رقابت اصلي در دنيا در توليد پسته ميان ايران و آمريكاست. براساس آخرين اطلاعات موجود سطح زيركشت پسته ايران در سال1393 در حدود 380هزار هكتار بوده است. در اين سال در 26 استان كشور اين محصول كشت شده است كه 82.6درصد سطح زيركشت را درختان بارور پسته و 17.4درصد بقيه را نهال تشكيل مي‌دهد.

در چنين شرايطي با توجه به آنكه حجم رقابت بر سر تجارت پسته در جهان هرلحظه بيشتر و فشرده‌تر مي‌شود بورس‌كالا تصميم گرفته است با تاسيس بورس پسته بازار تجارت پسته در سطح جهان را بار ديگر در اختيار ايران قرار دهد؛ بر همين اساس قرار است از 22بهمن امسال با همكاري مسئولان استان كرمان و همچنين نمايندگان مجلس براي نخستين‌بار معاملات پسته در بورس‌كالا آغاز شود.

اين كار از اين جهت اهميت دارد كه در طول سال‌هاي گذشته بسياري از محصولات ايراني كه سال‌ها تجارت آنها فقط در اختيار ايران بود از دست ايران خارج شده است و با برند كشور‌هاي ديگر توليد و در دنيا توزيع مي‌شود. بر اين اساس بورس‌كالا در تلاش است تا گام نخست را براي احياي دوباره محصولات باستاني ايران در عرصه جهان آغاز كند؛ در اين زمينه محمدرضا پورابراهيمي رئيس كميسيون اقتصادي مجلس كه خود نماينده استان كرمان به‌عنوان قطب توليد اصلي پسته در ايران است از آغاز به‌كار مبادلات اين محصول در بورس پسته در 22بهمن‌ماه امسال خبر داد و گفت:

همه مراحل مربوط به راه‌اندازي بورس پسته انجام شده است ، مقدمات آماده است و هم‌اكنون در حال هماهنگي با عرضه‌كننده‌هاي پسته در استان كرمان هستيم.او افزود: مسائل مربوط به پذيرش پسته در بورس‌كالا همچنين انتشار گواهي سپرده كالا و مسائل مالياتي عرضه پسته در بورس‌كالا انجام شده است اما نكته‌اي كه هنوز در حال بررسي است تنوع عرضه‌كننده‌ها در بورس‌كالا است.

او گفت: براي اينكه انحصار در بازار ايجاد نشود بايد عرضه‌كننده‌هاي پسته متنوع باشند يعني اينكه فقط يك عرضه‌كننده وجود نداشته باشد تا اينكه قيمت به‌صورت رقابتي كشف شود و در نهايت بورس پسته به درستي كارش را انجام دهد. رئيس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: گفت‌وگوي‌هاي لازم در اين زمينه با عرضه‌كننده‌ها انجام شده و هم‌اكنون بحث‌هاي نهايي در حال انجام است و ما اميدواريم همه اين مراحل تا 22بهمن كه زمان نهايي براي آغاز به‌كار بورس پسته از طريق بورس‌كالاست به پايان برسد.

  • معاملات پسته تا يك‌ماه ديگر

حامد سلطاني‌نژاد مديرعامل بورس‌كالا هم در اين‌باره گفت:تالار معاملات بورس پسته با مركزيت استان كرمان، به همت اتاق بازرگاني و فعالان عرصه پسته تاسيس خواهد شد. او با بيان اينكه مهم‌ترين بحث پسته موضوع استاندارد‌هاست، اعلام كرد: با اتاق بازرگاني كرمان و فعالان پسته توافق شده كه از استانداردهاي ملي و موردقبول بازارهاي دنيا استفاده شود.

در عين حال محصول پسته كشاورزان به شكل گواهي سپرده كالايي در انبارهاي مجهز كالايي مورد پذيرش‌شده و سپس گواهي سپرده پسته در بورس‌كالا مورد مبادله قرار خواهد گرفت. او گفت: براي كشاورزاني كه محصولات پرحجمي ندارند و همواره مجبور هستند محصول خود را به تجار و شركت‌هاي بزرگ واگذار كنند، از طريق اين مكانيسم مي‌توانند كالاي پسته خود را در انبار‌ها ذخيره كرده و در عين حال از طريق بورس‌كالاي ايران به فروش برسانند كه تنها اين اقدام مستلزم وجود استانداردهاي لازم در اين زمينه است.

مديرعامل بورس‌كالا يادآور شد: امسال و سال آينده بايد روي انجام معاملات پسته كار كرد و نهادهاي مالي نيز در اين زمينه بايد فعال شوند زيرا اوراق مبتني بر خريد كالا مثل گواهي سپرده مي‌تواند براي اين نهاد‌ها جذاب باشد.

نمودار

کد خبر 358963

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بيمه و بانك

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha