اين خبر را سعيد هاشمينژاد، نماينده ايران در اتحاديه جهاني غارنوردي و مسئول سابق ارتباطات بينالملل انجمن غار و غارشناسي ايرانيان كه مسئوليت كارگروه غارنوردي استان خراسان جنوبي را نيز برعهده داشته است، به همشهري اعلام كرد.
اتحاديه جهاني غارنوردي متشكل از 60كشور است و ايران نيز توانسته در سال2013 با رأي 39كشور از 41كشور حاضر در كنگره اين اتحاديه در جمهوري چك، صاحب يك كرسي در اتحاديه جهاني غارشناسي شود. پيشتر اعضاي انجمن غار و غارشناسي ايرانيان توانسته بودند در سال2009 و پيش از عضويت در اين اتحاديه بهمنظور معرفي غارهاي ايران به غارنوردان جهان، زبان فارسي را به ديكشنري 12زبانه اتحاديه جهاني غارنوردي به همت سعيد هاشمينژاد و همسرش كه او نيز از اعضاي انجمن غار و غارشناسي ايرانيان است، وارد كنند.
سعيد هاشمينژاد، نماينده ايران در اتحاديه جهاني غارنوردي به همشهري ميگويد: از سال2009 تاكنون تمام فعاليتهاي جهاني ايران در حوزه غار و غارشناسي و حتي غارنوردي با هزينه شخصي انجام و تمام هزينهها از جيب اعضا پرداخت شد. حتي در سفر به كنگره جمهوري چك نيز 20ميليون تومان هزينه سفر شد كه همه هزينهها بهصورت شخصي توسط اعضا پرداخت شد.
نماينده ايران در اتحاديه جهاني غارنوردي با تأكيد بر لزوم حفظ جايگاه و كرسي ايران در اتحاديه جهاني غارنوردي و حضور فعال در كنگره سال2017 استراليا ميگويد: زحماتي كه براي اين كار كشيده شده نبايد از دست برود، چون غارنوردي ايران با عضويت در اين اتحاديه دچار تغيير و تحول بزرگ شد و غارنوردهاي ايراني توانستند با تكنيكهاي روز غارنوردي دنيا و اهميت حفاظت از غارها فراتر از آنچه در تصور ما پيش از عضويت در اتحاديه جهاني بود، آشنا شوند و پي به اهميت زيستمحيطي غارها و حفاظت از آنها ببرند.
به گفته وي، حضور نماينده ايران در اين اتحاديه از آن جهت اهميت دارد كه بايد نمايندهاي از ايران در كنگره جهاني غارنوردي ديدگاههاي منفي نسبت به ايران را از بين ببرد و بتواند پس از 4سال عضويت در اين اتحاديه جهاني باز هم در اجلاس غارنوردان جهان حضور داشته باشد.
به گفته سعيد هاشمينژاد، حداقل هزينه پرواز به استراليا بين 5تا 6ميليون تومان است و هزينه ثبتنام در كنگره نيز 500دلار براي هر كشور است. حداقل هزينهها با درنظر گرفتن هزينه اقامت براي 8روز حضور در اين كنگره براي هر شب حدود 80دلار است.
سال2013 كه ايران در كنگره جهاني غارنوردي در جمهوري چك توانست رأي بالاي عضويت در اين اتحاديه را بهدست آورد، تنها يك مقاله در مورد غارنوردي در ايران ارائه كرد و چند نقشه غار از مجموعه غارهاي ايران نيز به گفته سعيد هاشمينژاد به اين كنگره ارائه شد. پيشتر نيز انجمن غار و غارشناسي ايرانيان بهعنوان يك انجمن مردمنهاد براي عضويت ايران در اين اتحاديه زمينه آشنايي غارنوردهاي خارجي با غارهاي ايران را آماده كرده بود. جالب آنكه هزينه عضويت ايران در اتحاديه جهاني غارنوردي از سوي هيچيك از نهادهاي متولي غار در ايران ازجمله فدراسيون كوهنوردي و حتي كارگروه غارشناسي كشور كه رياست آن برعهده سازمان حفاظت محيطزيست است، پرداخت نشده و در 4سال اخير هر سال انجمن غار و غارشناسي ايرانيان كه يك سازمان غيردولتي است، هزينه 100يورويي حفظ جايگاه كشور در اتحاديه جهاني غارنوردي را پرداخت كرده است.
حفظ جايگاه ايران در اتحاديه جهاني غارنوردي از آن جهت اهميت دارد كه اعضاي اين اتحاديه پيگير ثبت سال2020 بهعنوان سال جهاني غارها و كارست در يونسكو هستند و ايران نيز نظر مثبت خود را در اين خصوص با تكيه بر كرسي جهاني خود اعلام كرده است. درصورت موافقت يونسكو با اعلام سال جهاني غار كشورهاي عضو اتحاديه جهاني غارشناسي ملزم به حفاظت از غارهاي جهان و افزايش آگاهي عمومي نسبت به ارزش زيستمحيطي غارها و لزوم حفاظت از آنها به همراه فعاليتهاي غارنوردي متضمن حفاظت از غارها را در كشورهاي جامعه خود دارند. مردادماه سال96 در سيدني استراليا نيز ايران بايد پيشنهادهاي خود را براي اصلاح منشور سازماني اتحاديه جهاني غارنوردي اعلام كند كه درصورت كنسلشدن اين سفر بهدليل نبود بودجه 30ميليون توماني براي اعزام نماينده ايران به كنگره جهاني اين اتحاديه، شانس فعاليت ايران در اتحاديه جهاني از دست ميرود.
نظر شما