خبرهای غیررسمی درباره تلگرام، فراگیر‌ترین پیام‌رسان موبایلی روسی در ایران همچنان ادامه دارد.

۴هزار کانال از ۲۴۰هزار کانال ایرانی ساماندهی شدند

در روزهايي كه وزارت ارتباطات جدي‌تر از گذشته ساماندهي كانال‌هاي تلگرامي را دنبال مي‌كند، دبير كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه اين كار را نشدني توصيف مي‌كند و كاربران شبكه‌هاي اجتماعي هم احتمال فيلترينگ را زمزمه مي‌كنند. ماه گذشته مسئولان وزارت ارتباطات اعلام كردند همه پيام‌رسان‌هاي موبايلي و شبكه‌هاي اجتماعي را ساماندهي مي‌كنند.

آنها اگرچه اسمي از تلگرام نبردند اما تأكيد بر كليدواژه «كانال» روشن مي‌كرد تمركز اين طرح‌ها روي تلگرامي است كه ارتش‌اش در ايران مرز 45 ميليون نفر را هم رد كرده است. بر اين اساس كانال‌هاي با بيشتر از 5هزار عضو بايد هويت‌شان را ثبت ‌كنند كه در اين صورت بسته‌هاي تشويقي دريافت مي‌كنند و در غير اين صورت فيلتر مي‌شوند. وزارت ارتباطات براي اينكه حجت را تمام كند، يكشنبه اعلام كرد كه اين مهلت تا 15اسفند تمديد شده و پس از آن برخورد‌ها آغاز خواهد شد. اما اين عبدالصمد خرم‌آبادي، دبيركارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه است كه تلويحا اين كار را بي‌فايده توصيف مي‌كند و مي‌گويد: «مديريت تلگرام خود را ملزم به تبعيت از قوانين ايران نمي‌داند و به همين دليل اگر مديران اينگونه كانال‌ها همكاري نكنند و شناسايي نشوند، اين مصوبه شوراي‌عالي فضاي مجازي ضمانت اجرا ندارد. يكي از كانال‌هاي ضدانقلاب كه صرفا با هدف نشر اكاذيب و تشويش اذهان عمومي طراحي و راه‌اندازي شده، مملو از مطالب كذب و غيرقابل باور است. تاكنون چندين بار دستور فيلتر اين كانال و كانال‌هاي اينچنيني به وزارت ارتباطات ارسال شده اما اين وزارتخانه توانايي اجراي اين دستورات را ندارد.» اما روز گذشته اين وزير ارتباطات بود كه به ميدان آمد و درباره اين ساماندهي اظهارنظر كرد.

  • تأكيد وزير بر ساماندهي

محمود واعظي روز گذشته در مورد احراز هويت كانال‌هاي تلگرامي و ساير صفحات شبكه‌هاي اجتماعي كه بيش از ۵ هزار عضو دارند، گفت: «موضوع برخورد و پيگيري اين موضوع با وزارت ارشاد است اما طبق آخرين آمار ارائه شده از بين ۱۱ هزار كانال تلگرامي و ساير شبكه‌هاي اجتماعي كه بيش از ۵‌هزار عضو دارند، تاكنون ۴ هزار كانال نسبت به ثبت هويت خود اقدام كرده‌اند.» به گفته وي، از نظر قوه قضاييه كانال‌هايي كه ثبت شده‌اند قانوني هستند و آنهايي كه ثبت نشده‌اند از سوي مراجع قضايي در مورد برخورد با آنها تصميم مورد نظر اتخاذ خواهد شد. محمود واعظي اگر چه اسمي از «فيلترينگ» نبرد اما اين «برخورد» چه چيزي غير از اين مي‌تواند باشد. آنچه وزير ارتباطات از بيان روشن‌اش خودداري مي‌كند، خواسته جامعه‌شناسان و كارشناسان علوم ارتباطات هم هست. در يك نمونه محمدرضا جوادي يگانه، رئيس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در گفت‌وگو با همشهري با اشاره به آسيب‌هاي فراوان الگوي فعلي عملكرد تلگرام كه مبني بر فعاليت ناشناخته و بي‌هويت است، توصيه مي‌كند كه در ايران به جاي توييتر، كانال‌هاي بي‌نام و نشان تلگرام فيلتر شوند.

حالا با وجود تمركز وزارت ارتباطات بر تلگرام، آمار محدودي از ميزان نفوذ تلگرام در كشور منتشر مي‌شود. اما به استناد گزارش‌هاي سامانه هوشمند جمع‌آوري اخبار كانال‌هاي فارسي تلگرام كه زيرنظر آزمايشگاه شبكه‌هاي اجتماعي در دانشكده برق و كامپيوتر دانشگاه تهران فعاليت مي‌كند هم‌اكنون حدود 240هزار كانال ايراني در تلگرام فعال هستند. هر روز بين 5. 1 تا 6. 1 ميليون مطلب در تلگرام منتشر مي‌شود كه در روزهاي غيرعادي مثل حادثه پلاسكو تا 2ميليون يا بيشتر هم افزايش مي‌يابد. هر مطلب به‌طور متوسط هزار بازديد دارد و هر كانال كه به‌روز مي‌شود به‌طور متوسط 17مطلب منتشر مي‌كند. در هر روز هم تقريبا نيمي از اين كانال‌ها به‌روزرساني مي‌شوند.

تعداد مطالب منتشر شده در ساعات مختلف شبانه‌روز

کد خبر 360519

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha