سخنان سیدحسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله لبنان در سالگرد شهادت سرداران این حزب، پیام‌های متعددی در حوزه‌های داخلی لبنان و منطقه‌ای در بر داشت.

سیاست عربستان

او به شهروندان لبناني درباره آمادگي كامل حزب‌الله براي پاسخ به اسرائيل درصورت هرگونه تجاوزي اطمينان‌خاطر داده و با هشدار به ساكنين سرزمين‌هاي اشغالي مبني بر تخليه پايگاه هسته‌اي ديمونا، سطح تهديدات خود را به شكل بي‌سابقه‌اي افزايش داد.
البته نصرالله ارسال پيام به طرف‌هاي داخلي لبنان را (حتي در پوششي منطقه‌اي) فراموش نكرد و در سخنان خود، 2بار از ميشل عون، رئيس‌جمهور اين كشور نام برده و از مواضع وي در قبال مقاومت و مسئله فلسطين قدرداني كرد.

اين در حالي است كه دبيركل حزب‌الله به طرز قابل توجهي، بدون اشاره مستقيم به مواضع اخير جريان المستقبل و سعد حريري، نخست‌وزير لبنان، در مورد غيرقانوني دانستن سلاح حزب‌الله، تنها با تأكيد بر اينكه حمايت‌هاي مردمي و رياست‌جمهوري از مقاومت كافي است و مقاومت نيازي به حمايت «ديگران» ندارد، پيام مورد نظر خود را به صراحت اعلام كرد.

نكته مهم ديگر در مورد سخنان نصرالله، تأكيد او بر مواضع تند پيشين نسبت به عربستان سعودي بود. وي سعودي را بار ديگر به توليد داعش و كشتار بي‌وقفه مردم يمن، بحرين و سوريه متهم كرد. به اين ترتيب، باور عده‌اي مبني بر اينكه بخشي از توافق ملي لبنان، خودداري حزب‌الله از موضعگيري‌هاي تند عليه عربستان است را رد كرده و اين پيام را در بر داشت كه تا زماني كه عربستان تغييري در سياست‌هاي منطقه‌اي خود ايجاد نكند، تغييري در مواضع حزب‌الله نسبت به اين كشور مشاهده نخواهد شد.

شايد مهم‌ترين بخش سخنان نصرالله براي اسرائيلي‌ها نيز ناظر به موارد غافلگير كننده‌اي است كه به گفته دبير كل حزب‌الله، روند جنگ را تغيير خواهند داد. نكته قابل توجه آن است كه آنچه در مورد مواضع سيدحسن نصرالله، ساكنين سرزمين‌هاي اشغالي را دچار نگراني مي‌كند، نه سخنان بيان شده از سوي وي بلكه واقعيت‌هايي است كه از بيان آنها خودداري مي‌كند.

نصرالله به خوبي قادر به بازي با افكار عمومي و مراكز تصميم‌گيري اسرائيل است و اين بار نيز، با بيان دسترسي مقاومت به اهداف راهبردي در قلب سرزمين‌هاي اشغالي، بدون بيان چگونگي اين دسترسي‌ها، مهارت قديمي خود را به رخ كشيده است.از سوي ديگر، روزنامه الديار از طريق منابع ديپلماتيك در بيروت مطلع شده كه مقامات مصري، تحريم وضع شده از سوي كشورهاي عربي خليج‌فارس عليه حزب‌الله را ناديده گرفته و تاكنون چندين پيام دوستانه براي اين حزب ارسال كرده‌اند.

آخرين مورد از اين پيام‌هاي دوستانه نيز، از طريق يك شخصيت سياسي نزديك به حزب‌الله، كه اخيرا به قاهره سفر كرده ارسال شده است.براساس اطلاعات موجود، شخصيت مذكور در فرودگاه بين‌المللي قاهره، ابتدا متوقف شده و سپس براي ديدار با يك مسئول امنيتي بلندپايه احضار شده است.

بر مبناي اين گزارش‌ها، مقام امنيتي مصري بدون هيچ پيچيدگي‌اي با چهره سياسي نزديك به حزب‌الله وارد گفت‌وگو شده است و زماني كه فرد مورد نظر، بر مبناي نگراني نسبت به‌عواقب اطلاع نيروهاي امنيتي از ارتباط وي با حزب‌الله، اين مسئله را انكار كرده، مسئول امنيتي مصري به او اطمينان داده كه ارتباط وي نه‌تنها خطري ندارد بلكه حتي مفيد هم هست و نيروهاي مصري هيچ برنامه‌اي براي اقدامات منفي عليه او ندارند.

به گفته اين مقام امنيتي مصر، هدف از اين جلسه، ارسال پيامي به رهبري حزب‌الله در لبنان بوده، مبني بر اينكه مصر با حزب‌الله در سنگري واحد براي مبارزه با گروه‌هاي تكفيري قرار دارد، ديدگاه هر دو در مورد ماهيت جنگ سوريه يكسان است و موارد اشتراك ديدگاه دو طرف بسيار بيشتر از موارد اختلافي است.

براساس گزارش‌هاي موجود، مسئول امنيتي مصر، همچنين به تنش‌هاي جدي ايجاد شده در روابط مصر و عربستان و حركت براي نزديك‌تر شدن مواضع كشورش به ايران سخن گفته است.خلاصه اين نشست دوستانه، بر مبناي سخنان اين افسر بلندپايه مصري، گام‌هاي عملي در جهت ايجاد تحولي بنيادي در روابط دوجانبه تا پايان‌ماه جاري و برقراري گفت‌وگوهاي دوجانبه در بالاترين سطح، براي رايزني در مورد مسائل مرتبط با دو طرف، خواهد بود.

در اين زمينه، بازپخش شبكه المنار از ماهواره نايل‌ست، مي‌تواند نشانه‌اي براي پيشرفت اين تلاش‌ها يا ناكامي آن باشد.
به گفته منابع خبري اين گزارش در بيروت، اين اسلوب بي‌سابقه تماس با حزب‌الله، بي‌ارتباط با تغيير مواضع مصر در منطقه نيست.
به اين ترتيب، مصر با آگاهي از وزن منطقه‌اي حزب‌الله، مايل به گشايش كانال‌هايي در سطوح بالا براي ارتباط با ايران است و اين برنامه، پس از تماس‌هاي امنيتي اوليه ميان دو كشور در دمشق آغاز شده است.

بر همين اساس، سامح شكري، وزير خارجه مصر به عمان سفر كرده و ايده استفاده از كانال مصر براي ارتباط با ايران درخصوص روابط اعراب و ايران، پرونده سوريه و ساير مسائل منطقه را مطرح كرده است.قاهره در تلاش است تا نمايندگي جامعه عربي براي ارتباط با ايران را از آن خود كند، اين در حالي است كه عربستان و ساير كشورهاي عربي خليج‌فارس، تمايل دارند اين تماس‌ها از طريق كويت برقرار شود.

  • روزنامه الديار
کد خبر 362456

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha