براساس گزارش ديسكاوري، كشف جديد بيش از 100 دانه متعلق به دو هزار سال پيش در مغولستان موجب شگفتي باستانشناسان شدهاست، اين دانههاي هلالي شكل شبيه به دانههاي انارهاي امروزي هستند اما به گفته موسسه باستانشناسي محلي، هويت واقعي اين دانهها ناشناخته است.
اين كشف در حين كاوش در معبد باستاني منطقه دنگكو در غرب مغولستان رخ داده و به اواخر دوران سلسله هان غربي و اوايل دوران سلسله هان شرقي تعلق دارد. به گفته محققان دانشگاه وستويرجينيا، يكي از فوايد كشف چنين نمونههايي اين است كه ميتوان به تنوعي از گياهان دسترسي پيدا كرد كه ديگر در زمين وجود ندارند.
نگهداري كد ژنتيكي گياهان متنوع امروزه به يكي از علايق دانشمندان تبديل شدهاست كه يكي از بهترين و بزرگترين نمونههاي آن بانك بذر سالبارد در نروژ است كه بيش از 880 هزار نوع دانه در آن نگهداري ميشود. از ديگر فوايد كشف چنين دانههاي باستاني كسب اطلاعات درباره سبك غذايي انسانها در گذشتههاي دور است.
هنوز مشخص نيست كه آيا امكان احياي اين دانهها وجود دارد يا خير، اما در سالهاي اخير چندين تلاش موفقيتآميز در زمينه احياي دانههاي باستاني انجام گرفتهاست. براي مثال در دهه 1960 مقداري دانه 2000 ساله در كاخ بزرگ هرود كشف شد و به مدت چهل سال اين دانهها در محفظهاي نگهداري شد اما در سال 2005 گياهشناسي تصميم گرفت تعدادي از اين بذرها را بكارد و نهايت تعجب شاهد رشد درخت خرماي يهودي بود. اين درخت هماكنون قديميترين درخت جهان است كه جوانه زدهاست و حتي در سال 2011 آغاز به گل دادن كرد.
نظر شما