به گزارش مهر بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران که دوشنبه ( 2 اسفند) برگزار شد پیرامون مذاکره ایران با عربستان در خصوص اعزام حجاج اظهار داشت: بعد از دریافت دعوتنامه از سوی دولت عربستان برای حضور هیات ایرانی در آن کشور به منظور مذاکره پیرامون حج، دوباره این پرونده به جریان افتاد و هیاتی ۵ اسفند عازم عربستان خواهد شد و مذاکراتی را در مورد برگزاری حج سال آتی شروع خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه، در خصوص سفر آقای روحانی به کویت و عمان تصریح کرد: سفر ایشان به آن دو کشور با دعوت پادشاه عمان و امیر کویت صورت گرفت و بسیار فشرده بود و علی رغم کوتاهی آن دو سفر، کاملا سفر کیفی بود و در هر دو کشور هیات ایرانی توسط پادشاه عمان و امیر کویت استقبال و بدرقه شدند.
قاسمی با بیان اینکه رابطه بهتر و سازنده با همسایگان از سیاستهای جمهوری اسلامی ایران است، افزود: صحبتهای خوبی در این دو سفر با مقامات عمانی و کویتی مطرح شد. طرفهای مقابل دیدگاههای ما را شنیدند و ما نیز دیدگاههای آنها را شنیدیم. زمینههای خوبی برای ادامه رایزنیها وجود دارد.
وی ادامه داد: بدخواهانی هستند که سعی میکنند روابط میان ما با برخی کشورهای عربی منطقه را دچار مشکل کنند، اما اصل سفر آقای روحانی به آن دو کشور عربی توانست فضای جدیدی را به وجود آورد تا ادامه رایزنیها میسر شود و ما امیدواریم که بتوانیم با دیگر کشورهای منطقه هم بر اساس اصلِ احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر، روابط خود را تنظیم کنیم.
- عربستان صدای واحدی ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در کنفرانس مونیخ، برخی کشورها مواضعی را اتخاذ کردند که تکراری بود و بعضاً قابل اعتنا نبود، در یک کشور در خلیجفارس، ما با یک تناقضی مواجه هستیم و نمیدانیم که چه کسی آنجا حاکم است و همزمانی که پیامهای منفی از آنجا به ما مخابره میشود، گاهاً پیامهای مثبتی را هم دریافت میکنیم و باید دید نهایتاً چه کسی آنجا را هدایت میکند و سیاست آنها نسبت به ایران چگونه خواهد بود، چرا که ما از آنجا چند صدا را میشنویم.
- در مورد ترکیه صبوری خواهیم کرد ولی صبوری حدی دارد
وی در خصوص ترکیه و برخی اقدامات مقامات این کشور گفت: بعد از کودتای نافرجام در ترکیه، ایران حمایتهای لازم را در مواقع حساس از ترکیه انجام داد و ما نمیدانیم که باید به آنها بابت برخی مواضعی که اتخاذ میکنند، حق بدهیم یا نه؛ اما به هر حال به دلیل وضعیت بیثبات و نگرانکنندهای که در آن کشور حاکم است، برخی سیاسیون آن کشور، رفتارهایی را از روی عصبانیت و فرافکنی انجام میدهند، چرا که میخواهند بر مشکلات داخلی و خارجی خود سرپوش بگذارند.
قاسمی با بیان اینکه ما علاقهمند به این نوع گفتمان میان خود و ترکیه نیستیم، تصریح کرد: امیدوارم مقامات ترکیه در گفتار و بیانی که در مورد ایران مطرح میکنند، با ذکاوت بیشتری عمل کنند تا نهایتاً منجر به پاسخگویی ما نشود و در مورد ترکیه صبوری خواهیم کرد ولی صبوری حدی دارد.
- اختلاف نظری با روسیه درباره «آستانه۲» نداشتیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص مذاکرات «آستانه ۲» و ادامه رایزنیها میان ایران و روسیه در مسئله سوریه گفت: ما در بهترین شرایط همکاری و رایزنی با روسیه قرار داریم و اختلافنظری با آنها در مورد «آستانه۲» نداریم. اختلافهایی میان برخی گروههای معارض سوری وجود داشت که منجر شد هیأت ترکیه در این نشست هم با تأخیر و هم با سطح پایینتری از حد معمول شرکت کند.
وی ادامه داد: نشست «آستانه ۲»، اجلاس موفقی بوده و این مسئله را ما علیرغم تبلیغات منفی که از جانب برخی محافل خاص مبنی بر شکست آن نشست صورت گرفته است، بدان معتقدیم و ارزیابی مثبتی از نشست «آستانه» داریم؛ این را بگویم که ما در خصوص آئیننامه اجلاس سهجانبه و سه کشور ضامن در نشست «آستانه ۲» با یکدیگر تفاهم کردیم.
قاسمی با بیان اینکه اجلاس ژنو به زودی انجام میگیرد و در آن سطح وسیعتری از موضوعات مطرح میشود، گفت: نشست سهجانبه و نشست «آستانه» معنای آن نیست که همه نگاهها در مورد سوریه یکسان است، چرا که ما منافع خودمان را دنبال میکنیم و هر یک از کشورها نیز چنین کاری را انجام میدهند و ایده ترکیه را هم مبنی بر ایجاد منطقه امن در سوریه، ایده غلطی میدانیم و آن را مردود میشماریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: باید آرزو کرد که ترکیه به عنوان کشوری قدرتمند و همسایه خوبی برای ما باقی بماند و به صلح و ثبات منطقه کمک کند و دعا کنیم که آنها بتوانند از این مرحله حساس خارج شوند و نهایتاً امیدواریم همکاریهای خوبی را که از گذشته با آن کشور داشتیم را بتوانیم همچنان ادامه دهیم.
- حضور ۱۶ رئیس پارلمان در کنفرانس فلسطین
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اهمیت برگزاری اجلاس «حمایت از انتفاضه فلسطین» گفت: بیش از ۵۰ کشور در اجلاس «حمایت از انتفاضه فلسطین» که قرار است در تهران برگزار شود، حضور خواهند داشت و بیش از ۱۶ رئیس پارلمان، برخی رؤسای کمیسیونهای سیاست خارجی مجالس کشورها و تعدادی از نمایندگان مجلس و گروههای فلسطینی و متعلق به محور موسوم به «مقاومت» در این همایش شرکت خواهند داشت.
قاسمی با بیان اینکه موضوع برخورداری رژیم صهیونیستی از کلاهکهای هستهای، بحث جدیدی نیست، خاطرنشان کرد: این رژیم تاکنون به هیچ قانونی پایبند نبوده و امروز تهدیدی جدی برای کل منطقه و جهان است و یک زرادخانه بزرگ جهانی محسوب میشود. خلع سلاح آن رژیم سالها است که در دستور کار جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورها در مجامع عمومی و بینالمللی بوده و است؛ البته انجمن چنین کاری، نیاز به عزم و اراده جدی و عمومی دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در اجلاس امنیتی مونیخ که به تازگی برگزار شد، ملاقاتهای متعددی طراحی شده بود که طرفهای مقابل علاقهمند بودند با وزیر خارجه ایران رایزنی داشته باشند و مجموع این گفتگوها در آن اجلاس با توجه به زمان محدودی که وجود داشت، به شکل کلی در خصوص مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی بود.
قاسمی در خصوص احتمال رابطه جدید میان آمریکا و روسیه با توجه به شایعات نزدیکی دو رئیسجمهور آن کشور به یکدیگر، تصریح کرد: در خصوص آینده روابط آمریکا و روسیه قضاوت کردن زود است، چرا که این دو کشور مشکلات عمیق و ایدئولوژیکی را میان خود دارند و از آن آگاه هستند و آمریکا هم نمیخواهد که روسیهای چنین قدرتمند و با این قامت وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: بنابراین بهتر آن است که این مسئله را به گذر زمان بسپاریم و در مورد آن پیشبینی نکنیم و ایران هم طبعاً بر اساس منافع خودش چه با آمریکا و چه با روسیه و دیگر کشورها روابط خود را تنظیم میکند.
- سخنان اردوغان بیربط و نابجا است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اظهارات برخی مقامات ترکیه که ایران را به دخالت در امور داخلی کشورها متهم کردند، افزود: سخنان رئیسجمهور ترکیه نابجا و بیربط است و در مورد ایران مصداقی ندارد، چرا که بر همگان مشخص است که ایران با یک عزم و اراده جدی و بالایی به صلح و امنیت منطقه در عراق، سوریه و حتی ترکیه کمک کرده است و این قبیل اظهارات همانطور که گفتهایم، ناشی از سرخوردگی مقامات ترکیه در دست نیافتن به آمال آنها است و اینکه به دنبال نوعی فرافکنی هستیم.
قاسمی با بیان اینکه موضع ایران کاملاً شفاف است و ما از ابتدا گفتهایم که چرا و چگونه در سوریه و عراق به کمکهای اقتصادی و یا مستشاری مشغول هستیم، گفت: نباید برخی مقامات کشورها برای سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی و خارجی خود، دیگران را متهم به دخالت در امور داخلی کشورها کنند.
- با دولت جدید آمریکا هیچ ارتباطی نداریم
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا ایران توانسته با تیم سیاست خارجی جدید آمریکا در خصوص حل و فصل مشکلات اجرای برجام و به طور خاص مشکلات مالی و پولی ارتباطی برقرار کند یا خیر؟ تصریح کرد: ما با دولت آمریکا هیچ رابطهای نداریم و صرفاً در خصوص مسائل هستهای با آنها رابطه داشتهایم. با به ثمر نشستن توافق هستهای، نهایتاً مذاکرات میان ایران و آمریکا به سرانجام رسید، در دوران جدید هم ما هیچگونه ارتباطی با دولت جدید آمریکا نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آنچه که در خصوص بحث برجام وجود دارد، بحث سیاسی نیست و آنچه که باقی مانده است، بحثهای فنی است که میتواند گاهاً به وجود بیاید و آن هم بر اساس تفاهماتی که وجود دارد، بر عهده آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و ما هم آن را پیگیری خواهیم کرد. بدعهدیهای آمریکا همچنان در برخی از حوزهها وجود دارد که مهمترین آن در حوزه مسائل بانکی است که بخشی از آن مربوط به بدعهدیهای آمریکاست و بخشی دیگر از آن مربوط به مسائل دیگری است که جای پرداختن به آن، اینجا نیست.
قاسمی افزود: ما همواره تلاش خود را نسبت به تفهیم این مسئله به طرف مقابل داشتهایم که به تعهدات خود پایبند باشد و اروپاییها هم در این خصوص تا حد زیادی با ما همنوا هستند و در این رابطه تلاش میکنند و ما هم با تمام توان در جهت احقاق حقوق ملت بزرگ ایران، تلاش و پیگیریهای خود را ادامه خواهیم داد.
وی در خصوص طرح تکریم و سپاس از خانوادههای شهدا اظهار داشت: این طرح که از ۲۲ بهمن تا ۲۲ اسفند در کشور برگزار میشود، دوره زمانی خوبی است که توجه بیشتری را به شهدا داشته باشیم. روز ۷ اسفند، روز یادبود شهدای عزیز وزارت خارجه است که شامل همه شهدای این وزارتخانه در کشورهای مختلف هم میشود و لذا ما برنامه جامعی برای آن روز تدارک دیدهایم تا بتوانیم از خانوادههای آن عزیزان تجلیلی درخور به عمل آوریم.
- رفراندوم هیچ کمکی به ماجرای قره باغ نمی کند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره رفراندومی که قرار است در موضوع قرهباغ صورت بگیرد، گفت: این رفراندوم که قرار است برگزار شود، اقدامی نابجا و ناپسند محسوب میشود و از نظر ما غیرقابل قبول است و تصور ما این است که این اقدام هیچگونه کمکی به حل بحران قرهباغ نمیکند و همواره توصیه کردهایم که برای حل این مشکل، تنها باید از راه گفتگو و رایزنی، اتفاقی صورت بگیرد و دیگر راهحلها کارساز نیستند.
قاسمی در خصوص طرح شدن موضوع «سایکس پیکو ۲» در برخی از محافل سیاسی و یا رسانهای تصریح کرد: ما با هر گونه تغییر در مرزها و جابجایی آنها و همچنین تجزیه کشورها مخالفیم و آن را به ضرر منطقه و عاملی جهت ناامنی و بیثباتی منطقه میدانیم. مطرح کردن چنین موضوعی بیشتر یک تئوری و فرضیه است و در عمل هم قطعاً به نفع هیچ یک از کشورهای منطقه نخواهد بود.
وی در خصوص طرح برخی شایعات مبنی بر تبعید شیخ عیسی قاسم به کشور دیگری از طرف حکومت آلخلیفه گفت: باید به دولت بحرین یادآوری کرد که مسائل داخلی خود را امنیتی نکند و بداند که باید از طریق گفتگو، به حل و فصل مشکلاتش بپردازد و ما امیدواریم که بتوانیم با همین دولت و همین بحرین، روابط خوب و دوستانهای را داشته باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با سیاستهای کلی ایران در منطقه اظهار داشت: تنها راه عبور از معضل تروریسم و افراطگرایی و دستیابی به صلح و ثبات سیاسی و اقتصادی، چیزی جز همکاریهای کشورهای منطقه با یکدیگر نیست و هیچ کشوری هم از خارج از منطقه نمیتواند چنین کاری را برای ملتها و کشورهای منطقه ما انجام دهد.
قاسمی ادامه داد: ما نگاه کلی خودمان را در خصوص مسائل و تحولات منطقهای و بینالمللی در اجلاس مونیخ توسط آقای ظریف و همچنین در سفر آقای روحانی به دو کشور کویت و عمان مطرح کردیم. این را هم اضافه کنم که برخی بازیگران خارجی میخواهند برای توجیه حضور خودشان در منطقه، موضوع ایرانهراسی را دامن بزنند که باید به این مسئله هم دقت داشته باشند.
وی در خصوص مسئله منا و برخی اتفاقات در رابطه با مسائل میان ایران و عربستان افزود: آنچه که در مسئله منا اتفاق افتاد، فاجعه دلخراشی بود که ما همچنان در حال پیگیری این مسئله از طُرق مختلف هستیم. بحث سفارت عربستان هم موضوعی قابل سرزنش است که نباید چنین اتفاقی میافتاد و موضوع ناگواری بود که دولت و مقام معظم رهبری و تمام کسانی که مسئولیتی داشتند، این اتفاق را محکوم کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در مذاکرات ۵ اسفند میان ایران و عربستان در خصوص مسئله حج و اعزام حجاج، ما قطعاً از تجارب گذشته بهره خواهیم برد، گفت: ما هر آنچه که مرتبط با بحث حقوق، منزلت و امنیت مردم باشد و برخی مسائل و دغدغههای دیگر را پیگیری کرده و خواهیم کرد و این مسئله در دستور کار سازمان حج هم قرار دارد.
- در میهمانی سفارت سوئد همهچیز خیلی خوب، شفاف و منطقی اتفاق افتاد
قاسمی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح آنچه که در مراسم ضیافت منزل سفیر سوئد در تهران اتفاق افتاد، پرداخت و گفت: این قبیل مراسم در عُرف دیپلماتیک بسیار مرسوم است و معمولاً در اینگونه ضیافتها، از چهرههای سیاسی، اجتماعی، هنری و ... دعوت به عمل میآید. وقتی مقام بلند پایهای از کشوری به کشور دیگری سفر میکند، سفیر آن کشور به عنوان میزبان، ضیافتی را به افتخار حضور آن هیأت عالیرتبهای که از کشور خودش سفر کردهاند، ترتیب میدهد و این یک نوع اقدام متقابل هم محسوب میشود؛ یعنی اگر طرف مقابل در سطح معاون وزیر در این قبیل ضیافتها شرکت کند، شما هم حتماً باید در همین سطح در این ضیافت شرکت کنید.
وی با بیان اینکه نخستوزیر سوئد برای اولین بار به کشور ما سفر کرد، گفت: در انتهای حضور این مقام بلندپایه در ایران، سفیر این کشور ضیافتی را ترتیب داد. در این سفر فکر میکنم حدود ۵ سند همکاری میان دو کشور امضا شد که در کاخ سعدآباد با حضور رئیسجمهور ایران و نخستوزیر سوئد به امضا رسید. پس از آنکه نخستوزیر سوئد به دیدار مقام معظم رهبری رفتند، ایشان توصیه به اقدام و عمل کردند و نهایتاً همان شب ضیافت مذکور هم به افتخار حضور نخستوزیر سوئد در تهران و هم به مناسبت افتتاح دفتر اقتصادی سوئد در تهران برگزار شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: لذا با توجه به همه موارد گفته شده، هیچ جای اشکال و ایرادی در خصوص انجام این ضیافت وجود ندارد و با توجه به نوع روابط ما با سوئد، هر دو وزیری که در مراسم شرکت داشتند، بیشترین کار و ارتباط را با همتایان سوئدی خود داشتند و هیچ ابهامی در این خصوص نمیبینم و همهچیز خیلی خوب، شفاف و منطقی اتفاق افتاد و دلیل آنکه در برخی از رسانههای ما این موضوع به یک سوژه تبدیل شد را نمیدانم.
قاسمی افزود: شاید تنها ایرادی که میتوان نسبت به این ضیافت گرفت، این باشد که چرا خانمهای شرکتکننده در آن مراسم از پوشش اسلامی برخوردار نبودند که این هم طبق کنوانسیون بینالمللی وین در محدودهای که آنها زندگی و یا کار میکنند، ما هیچگونه حق دخالتی در چگونگی زیستن اینها نداریم، همانگونه که آنها هم چنین حقی ندارند.
نظر شما