اما گاهي اضطراب فراتر از اين حرفهاست و در يك لحظه بدون هيچ دليلي به شما حملهور ميشود و علائم جسمي و رواني خاصي ايجاد ميكند. به اين وضعيت، حمله اضطرابي گفته ميشود كه اتفاقا شيوع آن هم كم نيست و بيش از 22درصد مردم دنيا آن را تجربه كردهاند. حمله اضطرابي وضعيت ترسناكي است اما آنقدرها كه بهنظر ميرسد خطرناك نيست و ميتوان آن را كنترل كرد. درباره اين حملهها با مريم بزرگي، روانشناس باليني گفتوگو كرديم و روشهاي كنترل آن را پرسيديم كه در ادامه ميخوانيد.
- حمله اضطرابي چطور رخ ميدهد؟
حمله اضطرابي بدون مقدمه يا هشدار قبلي از راه ميرسد و در يك لحظه تمام آرامش شما را از بين ميبرد. حس ترس، تپش قلب، خفگي و نفس تنگي، سرما و سرگيجه سراغتان ميآيد و ممكن است احساس كنيد در مرز ديوانگي هستيد. در برخي موارد هم بدنتان بيحس ميشود، عرق ميكنيد، احساس تهوع خواهيد داشت و فكر ميكنيد همين حالا نقش بر زمين خواهيد شد. گاهي وقتها فرد بيمار ممكن است حتي احساس كند كه فرق واقعيت و خيال برايش مشخص نيست و جسم و جانش در حال جدا شدن از همديگر هستند. اين وضعيت بين 15دقيقه تا يك ساعت طول ميكشد اما بعد از آن همهچيز آرام ميشود و كمكم به حالت عادي برميگرديد. در اين لحظهها، چيزي كه از نظر فيزيولوژيك در بدن شما اتفاق افتاده، ترشح مقدار زيادي آدرنالين (هورمون دفاع از خود) در خونتان است اما ممكن است در دفعات اول فكر كنيد دچار حمله قلبي شدهايد يا خداي نكرده در حال مرگ هستيد؛ همين هم وضعيت را بدتر ميكند و باعث اضطراب بيشتر ميشود.
- آشنايي با دلايل حملههاي اضطرابي
حملههاي اضطرابي البته هميشه هم بيدليل و غيرمنتظره نيستند و گاهي بهخاطر مواجهشدن با موقعيتهاي استرسزا بهوجود ميآيند؛ مثلا اگر فرد دچار ترس از مكانهاي سربسته، ترس از ارتفاع، ترس از جمعيت و... باشد، درصورتي كه در چنين فضايي قرار گيرد دچار حمله اضطرابي شده و حتي ممكن است از حال برود. اما به هر حال نكته مهم اين است كه بدانيد حملات اضطرابي نه كشندهاند، نه خطرناك و نه جنونآميز. كسي كه اضطراب شديد دارد ديوانه نيست و از اين اضطراب هم نميميرد بلكه فقط در دورههايي دچار اضطراب شديد و علائم جسماني خواهد شد كه خودبهخود هم خوب ميشوند. اضطراب، هم ژنتيك است و هم ممكن است اكتسابي باشد و بهخاطر تجربيات گذشته فرد اتفاق بيفتد. اما شايد بد نباشد كه بدانيد محققان به تازگي متوجه شدهاند افراد مضطرب طور ديگري دنيا را ميبينند و شيوه تحليل مسائل در مغزشان متفاوت است. پژوهشگران ميگويند انسانها بهعنوان يك مكانيسم دفاعي در برابر محركهاي استرسزا يا خطرات احتمالي، واكنش نشان ميدهند. اما زماني كه شخصي قادر به تفكيك محركهاي استرسزا و محركهاي خنثي و فاقد استرس نباشد، پديدهاي رخ ميدهد كه به آن تعميم بيش ازحد گفته ميشود و نشانههاي شديدي از اضطراب را در فرد بهوجود ميآورد.
- راههاي رسيدن به آرامش
حملههاي اضطرابي درمانهاي متفاوتي دارند؛ از درمان دارويي گرفته تا شناختدرماني و رفتاردرماني كه تصميمگيري درباره روش درمان بهعهده روانشناس يا روانپزشك است. اين حملات در خانمها 2 تا 3 برابر آقايان است و بيشتر در سن جواني بروز ميكند. اما 90درصد مبتلايان بهبود پيدا ميكنند و تنها 10درصد آنها ممكن است هنوز علائم بيماري را داشته باشند. در هر صورت ممكن است درمانگر براي كنترل و درمان علائم بيماري، قرصهاي آرامبخش و ضداضطراب مثل آلپروزولام و پاروكستين تجويز كند كه معمولا بهخوبي و به سرعت هم جواب ميدهند و حملات اضطرابي را درمان ميكنند. در برخي موارد هم ممكن است درمانگر شما را به يك مركز بيوفيدبك بفرستد تا بدون دارو و با كمك حسگرهاي الكترونيك ذهنتان را براي كنترل بهتر علائم اضطراب آماده كنيد. اما در بسياري از موارد كه حملات اضطرابي خفيف هستند يا كم اتفاق ميافتند، روانشناس با آموزش روشهاي آرامسازي به شما كمك ميكند تا قبل از اوج گرفتن نشانهها، اضطرابتان را مهار كنيد.
يك روش مؤثر در مهار اضطراب اين است كه اضطراب را عجيب و غيرعادي ندانيد و مطمئن باشيد كه بهزودي بهتر خواهيد شد. در اين شرايط به محض شروع علائم ميتوانيد براي كنترل اضطراب بهخود كمك كنيد. وقتي نفسهايتان در حال تند و سطحيشدن است، نفس عميق بكشيد و بعد از نگهداشتن نفستان، بازدم را در مدتي طولاني از دهان بيرون دهيد. همين تمرين تنفسي ساده ميتواند شما را كاملا آرام كند. در اين وضعيت سعي كنيد در جاي آرامي بنشينيد و عضلاتتان را شل كنيد و بر خروج تدريجي نفس، فشار و تنش از بدنتان متمركز شويد. در مراحل اوليه بروز حملات اضطرابي، تنفس درون كيسه نايلوني يا چند دقيقه سريع دويدن هم ميتواند به آرامش شما كمك كند.
- 4 قدم تا مهار اضطراب
به جز روشهاي درماني معمول، براي رسيدن به آرامش بيشتر بايد سبك زندگيتان را تغيير دهيد. براي اين كار:
1- بهطور منظم ورزش كنيد. فعاليت بدني باعث آزادشدن اندورفين در مغز ميشود و اندورفين، احساس نگراني و اضطراب را كم ميكند. اما براي شروع، ورزشهاي سنگين مناسب نيستند چون فشار بيش از حدي به بدن وارد ميكنند كه باعث ايجاد احساسي ناخوشايند ميشوند.
2- تغذيهتان را اصلاح كنيد: براي داشتن آرامش بيشتر، كافئين كمتري مصرف كنيد. كافئين در نوشيدنيهايي مثل قهوه، چاي، نوشابههاي سياه و همچنين در شكلات به مقدار زيادي وجود دارد و ميتواند علائمي شبيه به حمله اضطرابي در بدن ايجاد كند يا باعث تشديد علائم اضطراب شود. همچنين كربوهيدراتها (قندها) هم موجب تشديد اضطراب ميشوند و تحريكپذيري بدن نسبت به محركهاي خارجي را افزايش ميدهند. در نتيجه قند و نشاسته كمتري بخوريد و به جاي آن از سبزيجات و ميوههاي تازه و ويتامينها استفاده كنيد.
3- فعاليت ذهني و جسمي داشته باشيد: سعي كنيد مشغوليتهاي خود را زياد كنيد تا كمتر در مورد حملههاي اضطرابي خود فكر كنيد. به اين ترتيب كمتر نگران تكرار حملات اضطرابيتان خواهيد بود و آرامش بيشتري خواهيد داشت.
4- اضطراب خود را بپذيريد: وحشتي از بروز حمله اضطرابي نداشته باشيد. هر قدر بيشتر از اضطرابتان بترسيد، علائمتان تشديد ميشوند. خانوادهتان را از اختلال اضطرابي خود آگاه كنيد و اگر در جمع دچار اين مشكل شديد به راحتي توضيح دهيد كه مدتي است اضطراب زيادي داريد و در حال درمان هستيد. وقتي با خودتان راحت باشيد، مشكلتان كمتر آزارنده ميشود. بهخودتان بگوييد: «اين بار هم مثل دفعات قبل ميگذرد و بهزودي آرام ميشوم».
نظر شما