اسدالله افلاکی: بحران آب و تولید ریزگرد در خوزستان ناشی از ۲عامل درون‌مرزی و برون‌مرزی است.

ریزگرد-خوزستان

 مهندس منصور قطبي‌سرابي، كارشناس پيشكسوت مهندسي آب با بيان اين مطلب به همشهري گفت: يكي از عوامل اصلي بحران موجود در خوزستان در حوزه آب و خاك، ناشي از تخريب ساختمان خاك و پوشش گياهي است كه به‌دليل 6دهه مديريت نادرست آب در اين حوزه اتفاق افتاده و باعث زهدار شدن حدود 2ميليون هكتار از منابع خاك 26دشت رودخانه‌اي و دشت‌هاي آزاد اين استان شده است. وي با اعلام اينكه در بيش از 60سال گذشته 21سد بدون ملاحظات زيست‌محيطي روي 5رود خانه مهم استان خوزستان احداث شده است، تصريح كرد: آنچه امروز ما در خوزســــــــتان شاهديم ناشي از عدم‌تعادل‌بخشي منابع آب‌هاي زيرزميني در دشت‌هاي رودخانه خوزستان است كه به‌دليل توسعه سد‌سازي‌ و شبكه‌هاي آبياري و زهكشي بدون ملاحظات زيست‌محيطي رخ داده است.

خشك شدن منابع آب هورالعظيم و هورهويزه و شكل‌گيري كانون‌هاي بزرگ ريزگرد ناشي از احداث سدها و انتقال آب‌هاي عظيم و بدون ملاحظات زيست‌محيطي در اين استان است. قطبي سرابي افزود: تبخير و اتلاف سالانه حدود 12ميليارد مترمكعب آب از منابع آب‌هاي سطحي و زيرزميني در اراضي زهدار استان خوزستان نيز از پيامدهاي تصميمات غلط وزارت نيرو، وزارت جهادكشاورزي و مهندسان مشاور مربوطه در اين استان، محسوب مي‌شود. وي با اشاره به اينكه ميزان توليد ريزگردهاي داخلي استان خوزستان نسبت به ريزگردهاي عربي، حدود 40 الي 60درصد تخمين زده مي‌شود، تصريح كرد: گرچه سهم ريزگردهاي برون‌مرزي در كشور قابل توجه است اما اين بهانه نبايد موجب تبرئه و غفلت بيشتر مديريت منابع آب كشور شود.

  • عوامل اصلي برون‌مرزي

قطبي سرابي درباره علل برون‌مرزي وضعيت بحراني ريزگردها هم گفت: همانطوري كه در كشور ما مديريت منابع آب راه ناصواب را طي 60 سال گذشته طي كرده است كشورهاي تركيه و عراق هم شيوه‌هاي غلط مديريت منابع آبي را در پيش گرفته‌اند و با احداث سد به‌روي دجله و فرات و انتقال آب بدون ملاحظات زيست‌محيطي، باعث خشك شدن هورهاي اطراف رودخانه‌هاي دجله و فرات شده‌اند. وي بخشي از ريزگردها را ريزگردهاي ثابت و قابل جلوگيري (به‌طور نسبي) برخاسته از صحاري عربستان و كشورهاي ديگر عنوان مي‌كند كه منشا آنها تپه‌هاي شني و ماسه بادي است.

ضوابط، معيارهاي فني و شرح خدمات ناكارآمد سازمان برنامه و بودجه در 60 سال گذشته، اجراي اشتباه و غيراصولي طرح‌هاي زهكشي زيرزميني افقي در دشت‌هاي رودخانه‌اي استان خوزستان به‌جاي روش زهكشي زيرزميني عمودي تخليه از چاه‌هاو غفلت سازمان‌ها و مؤسسات تحقيقات آب و آب و خاك كشور در زمينه اجراي روش زهكشي زيرزميني كلاسيك در دشت‌هاي رودخانه‌اي در خوزستان، از ديگر مواردي است كه به‌گفته اين كارشناس به وضعيت بحراني موجود در خوزستان دامن زده است.

کد خبر 371528

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha