به گزارش همشهري، سال قبل وقتي حسن روحاني به تركيه سفر كرد زمزمههاي عرضه سهام پتروشيمي جم مطرح شد. قرار بود بعد از آنكه صورتهاي مالي اين شركت را يك حسابرس بينالمللي تأييد كرد صندوق بازنشستگي كشوري بهعنوان سهامدار عمده اين شركت سهام اين شركت بزرگ را در بورس استانبول عرضه كند.
مطابق آخرين اخبار دريافتي مراحل پاياني مذاكرات بين بورسهاي تهران و استانبول براي عرضه سهام در جريان است و ديروز در جريان انجام يك كنفرانس ويدئويي بين 2 بورس بزرگ منطقه توافقهاي نهايي در اينباره انجام شده است. صندوق بازنشستگي كه با خريد هزاران ميليارد تومان از سهام شركتهاي بورس، از بزرگترين بازيگران بورس است، قصد دارد 15درصد از سهام اين شركت را در استانبول عرضه كند.
پتروشيمي جم اكنون با ارزشي معادل 7600ميليارد تومان دستكم 2ميليارد دلار ارزش دارد و جزو 10شركت بزرگ بورس است. صندوق بازنشستگي همچنين درنظر دارد بخشي از سهام شركت ملي نفتكش و پروپيلن جم را در بورس تهران واستانبول عرضه كند. تحليلگران فقط ارزش سهام شركت ملي نفتكش ايران را 5ميليارد دلار برآورد ميكنند.
شركت ملي نفتكش ايران پسازخريد ٢٠ شناور حمل نفتخام در دو سال و نيم گذشته از كشور چين، هماكنون 42 نفتكش غولپيكر (ويالسيسي) در ناوگان خود دارد و هماكنون بزرگترين ناوگان نفتكشهاي غولپيكر دنياست. اين شركت هماكنون در حال مذاكره براي بازگشت به بنادر اروپايي پس از لغو تحريمهاست.
بخش ديگري از سهام اين شركت در اختيار تأمين اجتماعي است. شركتهاي شبه دولتي سرمايهگذاري تأمين اجتماعي و صندوق بازنشستگي كشوري براي اصلاح ساختارشان نياز به عرضه سهام شركتهاي زير مجموعهشان دارند.اين اتفاقها بعد از ان افتاد كه رئيسجمهور در سفر به تركيه مذاكراتي با مقامات بورس استانبول انجام داده است. هنوز مقامات بورس تهران خبرهاي مربوط به عرضه سهام پتروشيمي جم در بورس استانبول را علني نكردهاند اما خبرهاي دريافتي همشهري نشان ميدهد كه مذاكرات نهايي براي عرضه پتروشيمي جم انجام شده و صورتهاي مالي اين شركت نيز از سوي يك حسابرس بزرگ بينالمللي تأييد شده است.
ديروز 5عصر به وقت تهران جلسهاي از طريق ويدئو كنفرانس بين مقامات ارشد بورس استانبول و بورس تهران برگزار شد و مقدمات عرضه سهام پتروشيمي جم مورد بحث و بررسي قرار گرفت.آن طور كه خبرهاي دريافتي نشان ميدهد توافقهاي نهايي در اين زمينه انجام شده است. اهميت عرضه سهام اين شركت در بورس استانبول به قدري است كه قادر است حتي روي شاخص بورس تهران هم تأثير داشته باشد. درصورتي كه سهام اين شركت به قيمت بالاتري نسبت به بورس تهران عرضه شود پيشبيني ميشود اين موضوع روي قيمت سهام همه شركتهاي بورس اثربگذارد.
پيش از اين شركتهاي ملي صنايع مس، سرمايهگذاري غدير و فولاد مباركه اصفهان هم تلاش كرده بودند كه سهامشان را در بورسهاي خارجي عرضه كنند اما بهدليل اينكه صورتهاي ماليشان با استانداردهاي بينالمللي همخواني نداشت در اين راه موفق نبودند.
- عرضه ايرانسل در تعليق
يكي ديگر از شركت هاييكه قرار بود سهامش بهطور همزمان در3بورس تهران، استانبول و ژوهانسبورگ عرضه شود، شركت ايرانسل بود. همزمان با پرونده عرضه سهام پتروشيمي جم پرونده عرضه سهام ايرانسل در بورس تهران، آفريقاي جنوبي و استانبول هم در دست بررسي است اما بهدليل پيچيدگيهاي قرارداد منعقد شده ميان طرف ايران و آفريقايي عرضه سهام اين شركت با دشواريهاي بزرگي مواجه شده است.
سهامدار عمده شركت ايرانسل بايد بر اساس قانوني كه در سال 84 بهتصويب رسيد، براي انطباق با شرايط و روال وزارت ارتباطاتوفناوري اطلاعات، 21درصد كل سهام دارند ه پروانه را طي 3 سال از طريق بورس واگذاركرد اما باگذشت 12سال از آن تاريخ سهام اين شركت همچنان نه در بورس تهران و نه در بورسهاي منطقهاي عرضه نشده است. طولاني شدن زمان عرضه سهام ايرانسل در بازار سهام به اين دليل است كه در زمان عقدقرار داد مشاركت شركتام تي ان آفريقاي جنوبي براي تاسيس شركت ايرانسل هيچ بندي در قرارداد براي اينكه طرف آفريقايي ملزم به عرضه سهام از طريق بورس است نشده بود.
اين در حالي است كه براساس قانون سهام اين شركت بايد بعد از مدتي در بورس عرضه ميشد و مسئولان دولت بارها از اين موضوع سخن گفته بودند كه طرف آفريقايي موظف است پس از مدتي سهامش را عرضه كند. ماجرا از اين قرار است كه اگر قرار باشد هريك از طرفين بخشي از سهامشان را عرضه كنند كرسيهاي هيأت مديره را به نفع ديگري از دست خواهند دادو اين موضوع در نحوه مديريت ايرانسل تغييرات بزرگي ايجاد خواهد كرد بر همين اساس هيچيك از طرفين حاضر به عرضه سهام نيستند. هماكنون 49درصد از سهام اين شركت در اختيار ام تي ان آفريقاي جنوبي و 51درصد در اختيار طرف ايراني است بنابر اين اگر قرار باشد سهامدار ايراني بخشي از سهامش را بفروشد كنترل اين شركت را از دست ميدهد.
پيش از اين يكي از مسئولان سابق سازمان بورس و از مديران فعلي بورس تهران راهحلي را براي حل مشكل عرضه سهام ايرانسل ارائه كرده بود كه از جزئيات به نتيجه رسيدن اين راهحل اطلاعاتي در دست نيست. در تازهترين رويداد سال قبل هيأتي متشكل از شركتام تي ان آفريقاي جنوبي به تهران سفر كرد و در ملاقات با مقامات بورس تهران راهحلهاي عرضه سهام را بررسي كرد.
آنطور كه مسئولان بورس تهران هم سال قبل تأييد كردند بهدنبال انجام اين مذاكرات در خواست عرضه سهام ايرانسل به مقامات بورس تهران ارسال شده اما بورس تهران در تلاش است بخشي از سهام اين شركت را در بورسهاي استانبول و ژوهانسبورگ هم بهصورت همزمان عرضه كند. به اعتقاد كارشناسان درصورت عرضه سهام اين شركتها در بورسهاي بينالمللي راهي براي عرضه سهام ساير شركتهاي ايراني در بورسهاي منطقهاي هم باز شده و بازار سهام ايران از حالت جزيرهاي خارج خواهد شد و به يك بورس منطقهاي تبديل ميشود. به زعم تحليلگران اين اتفاقات همچنين اثرات بينالمللي و سياسي مناسبي براي تحكيم روابط ديپلماتيك ايران دارد.
نظر شما