يكي از اين صنوف، كساني هستند كه جلوي چشم مشتري روغن دانههاي روغني را ميگرفتند. با وجود اينكه وزارت بهداشت دولت يازدهم، ميزان واردات روغن پالم و استفاده از آن در صنايع غذايي مختلف را محدود كرد، رونق تجارت اين صنف برقرار بود ولي ماجرا به اينجا ختم نميشود. استفاده گسترده از اين دست روغنها كه تا پيش از اين براي استعمال خارجي و ماليدن به پوست ترويج ميشد، حالا به دانههاي خوراكي پر مصرف مانند روغن كنجد و هسته انگور رسيده است. در اين مغازهها كه حالا مشتريهايشان روزبهروز بيشتر ميشود، روغن زيتون، فندق يا نارگيل، كنجد، بادام تلخ، بادام شيرين، هستهانگور، سياه دانه و... جلوي چشم مشتري كشيده ميشود. مهمترين ويژگي اين روغنها كه براي آن تبليغ بسيار ميشود، نداشتن مواد نگهدارنده است.
در كارخانههاي روغنگيري تمام مراحل شامل روغنگيري، صمغ زدايي، خنثيسازي اسيدهاي چرب، رنگبري و بوگيري تحت نظر آزمايشگاه كنترل كيفي صورت ميگيرد تا سطح عواملي كه موجب فساد روغن ميشود بهصورت استاندارد كاهش پيدا كند، اما در روش دستي اين نوع كنترلها صورت نميگيرد بنابراين بهنظر ميرسد كه روغن به روش صنعتي به شرط استاندارد بودن، مناسبتر است. دكتر صفوي متخصص تغذيه در گفتوگو باهمشهري درباره اين روغنّها گفت: حكايت روغنهاي خياباني با شعار نداشتن مواد افزودني و بدون ماده نگهدارنده، فقط براي جلب مشتري است. اين روغنها به لحاظ سلامتي اصلا قابل اتكا نيستند و دستگاههايي كه در اين مغازهها استفاده ميشود، نمونه كوچك شده از دستگاههاي بزرگ كارخانههاي روغنكشي است، با اين تفاوت كه اين دستگاه بر سر ورود و خروج خود هيچ فيلتري براي تصفيه آلايندهها ندارد. در كارخانهها همه فرايند توليد با حضور مسئولان فني و نظارت دقيق انجام ميشود.
وي گفت: روغن خام داراي صمغ، موم و ذرات ريز، رطوبت، اسيدهاي چرب آزاد و تركيبات زائد است. وقتي در مجاورت هوا، رطوبت، حرارت و نور قرار ميگيرد، فعل و انفعالات مختلف، باعث مضر شدن روغن بهدست آمده ميشود. عمل اكسيداسيون را كه باعث فاسد شدن ماده غذايي بهخصوص روغنها ميشود، يك پروسه آسيبزننده به محصول غذايي ميدانيم. وقتي روغنكشي در مغازهها انجام شود مقداري روغن در دستگاه باقي ميماند، همچنين از آنجا كه نظارتي بر آنها صورت نميگيرد، ممكن است شستوشوي مناسبي هم صورت نگيرد. در نتيجه روغن موجود در دستگاه با اكسيژن هوا راديكالهاي آزاد ايجاد كرده و باعث ايجاد تصلب شرايين و پيري زودرس و سرطان ميشود. در واقع روغن در اكسيژن ۸ برابر بيشتر از آب حل ميشود. درنتيجه اين روغنها خيلي زود اكسيده ميشوند. اكسيده شدن يعني راديكال آزاد و ابتلا به سرطان.
وي با اشاره به اينكه تفت دادن غذا با اين روغنها مضر است، گفت: نقطه دود اين روغنها بسيار پايين است و نميشود با آن غذا تفت داد. از روي ظاهر كنجد و سياهدانه نميتوان كپك آن را تشخيص داد، در نتيجه مصرف اين روغن مسموم، باعث بيماريهاي شديد كبدي ميشود.
- مخالفت سازمان استاندارد
به اعتقاد متخصصان سازمان استاندارد به دلايل عدماطمينان از مواداوليه مصرفي مناسب از نظر نوع دانه و احتمال بالا بودن ميزان آلودگي ميكروبي ازجمله كپك زدگي، سموم قارچي مانند آفلاتوكسين، شرايط نامناسب نگهداري مواداوليه، عدمرعايت بهداشت دستگاههاي روغنكشي طبق معيارهاي استاندارد ملي، وجود برخي ناخالصيهاي مضر در محصول نهايي مانند فلزات سنگين و همچنين فسادپذيري روغن استحصالي از خريد و مصرف اينگونه روغنها خودداري كنيد.
نظر شما