همشهری آنلاین: شانزدهمین نشست کرسی یونسکو در فرهنگ و فضای مجازی: دوفضایی شدن جهان با سخنرانی دکتر یونس شکرخواه روز سه شنبه ۷ آذرماه ۱۳۹۶ در محل تالار ایران دانشکده مطالعات جهان، دانشگاه تهران برگزار شد.

گزارش روند و نتایج نشست‌ها از ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۷

دکتر یونس شکرخواه رئیس گروه اروپای دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در این نشست روندی را از گزارش اجلاس سران درباره جامعه اطلاعاتی به تصویر کشید که خود شخصا از سال ۲۰۰۳ تا کنون به عنوان عضو گروه وسیس ایران در آن حضور داشته است.

وی در ابتدا به دو اجلاس سران جهان درباره جامعه اطلاعاتی (وسیس) و مصوبات آن‌ها و همچنین ضمیمه موسوم به ۱۱ خط عمل جامعه اطلاعاتی اشاره کرد و گفت: اجلاس اول ۱۰ تا ۱۱ دسامبر ۲۰۰۳ در ژنو برگزار شد که اعلامیه اصول، ایجاد و ساخت جامعه اطلاعاتی: چالش جهانی هزاره جدید (۶۷ ماده) و سند طرح اقدام (۲۹ ماده) به همراه ۱۱ خط عمل را شامل می‌شد، و اجلاس دوم ۱۶ تا ۱۸ نوامبر ۲۰۰۵ در تونس برگزار شد که دو سند به نام‌های تعهد تونس با ۴۰ ماده و سند دستور جلسه تونس برای جامعه اطلاعاتی با ۱۲۲ ماده صادر کرد.

دستور جلسه تونس برای جامعه اطلاعاتی متشکل از یک مقدمه و سه بخش مشتمل بر مکانیزم های مالی برای مواجهه با چالش های ICT در توسعه؛ حاکمیت اینترنت و و همچنین بخش اجرا و تعقیب می‌باشد.

رئیس انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتی سپس به ۱۱ خط عمل جامعه اطلاعاتی اشاره و آنها را به ترتیب زیر تشریح کرد:

۱-نقش مسئولان دولتی عمومی و تمامی ذینفعان در تقویت تکنولوزی های ارتباطی و اطلاع رسان (ICT) برای توسعه
۲- زیر ساخت اطلاعات و ارتباطات
۳- دسترسی به اطلاعات و دانش
۴- ظرفیت سازی
۵- ایجاد اعتماد و امنیت در به کارگیری تکنولوزی های ارتباطی و اطلاع رسان
۶- فعال سازی محیط
۷- کاربردهای تکنولوزی های ارتباطی و اطلاع رسان: منافع در تمامی جوانب زندگی
۸- تنوع فرهنگی و هویت، تنوع زبانی و محتوای محلی
۹- رسانه ها
۱۰- جوانب اخلاقی جامعه اطلاعاتی
۱۱- همکاری منطقه ای و بین المللی

دکتر یونس شکرخواه رئیس گروه اروپای دانشکده مطالعات جهان در ادامه سخنان خود به مسائل عمده پس از نشست تونس ۲۰۰۵ و به نقش یونسکو نیز اشاره کرد او سپس به نقش و جایگاه کمیسیون علم و فناوری برای توسعه (CSTD) پرداخت و گفت: این کمیسیون وابسته به اکوسوک (شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل) است که هدف آن رسیدگی به مسائل مربوط به علم و فناوری و کاربردهای آن در توسعه، بهبود درک سیاست های مربوط به علم و فناوری به خصوص در رابطه با کشورهای در حال توسعه و فرموله کردن توصیه های مربوط به موضوعات علم و فناوری در سازمان ملل است.

عضو کرسی یونسکو همچنین درباره مأموریت گروه سازمان ملل درباره جامعه اطلاعاتی (UNGIS) خاطر نشان کرد: این گروه مأموریت داشت با فراخواندن اعضای هیأت اجرایی کل سازمان ملل، به ارتقای برنامه‌ریزی‌ها و سیاست گذاری‌های مربوط به جامعه اطلاعاتی بپردازد و راهبر سازمان ملل در زمینه موضوع جامعه اطلاعاتی باشد.

دکتر شکرخواه در پایان سخنرانی خود به موضوع مهم حاکمیت اینترنت و نقش آیکان (ICANN) و نیز به بحث جاری روند انتقالی حاکمیت آیکان و نقش آیانا (IANA) اشاره کرد.

او در ادامه معرفی روندهای بزرگ پس از دو نشست سران جهان درباره جامعه اطلاعاتی به شباهت‌های فراوان تاکیدهای اسناد اجلاس‌های سران جهان درباره جامعه اطلاعاتی با تاکیدهای گزارش حلقه گمشده سردونالد میتلند و روندهای اصلی؛ فراسوی وسیس + ۱۰ و نشست مجمع عمومی سازمان ملل درباره مصوبات جامعه اطلاعاتی و نیز فروم ۲۰۱۸ پرداخت.

در خاتمه دکتر سعید رضا عاملی رئیس کرسی یونسکو، ذیل چند نکته در ارتباط با موضوع نشست بیان داشت: کشورها، سازمان های بین المللی را نباید دست کم بگیرند چرا که آنها رویه هایی را به تصویب می رسانند و در سازمان ملل نهایی می کنند که بعد از آن دیگر رهایی از الزامات آنها وجود ندارد.

امروزه این نهادهای بین المللی هستند که با تصمیمات خود به نوعی دنیا را اداره می کنند و نیز استقلال و ائتلاف دو امر مهم هستند که در نشست های بین المللی به چشم می خورد. حضور و مشارکت تأثیر گذار در این نشست های بین المللی یک امر مثبت است. و تأکید پایانی ایشان بر این موضوع استوار بود که: ما باید سعی کنیم خود یک مرجع تصمیم گیری اولیه باشیم نه اینکه دنباله رو تصمیمات کشورهای دیگر باشیم. جمهوری اسلامی ایران از یک استقلال معنادار و موثر برخوردار است که باید بتواند حول ایده های اساسی خود ائتلاف جهانی ایجاد کند. مدیریت اینترنت مدعایان سلطه گری مثل آمریکا را دارد که مسیر زورگویی در جهان اول را به جهان دوم نیز سرایت داده اند.

جلسه با پرسش و پاسخ شرکت کنندگان و اهداء لوح تقدیری از طرف رئیس کرسی یونسکو به آقای دکتر یونس شکرخواه به پایان رسید.

کد خبر 391955

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ارتباطات و فناوری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha