مجموع نظرات: ۰
یکشنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۶ - ۱۵:۱۷
۰ نفر

مهدی صارمی‌فر: مجله تایم، در اجرای سنت همه ساله خود، در آستانه سال جدید میلادی، در اکثر حوزه‌های اجتماعی و خبری، 10موضوع مهم سال گذشته را از دیدگاه کارشناسان خود اعلام کرده‌است.

در حوزه دانش و فناوری هم تایم، در 4 دسته کشفیات علمی، ایده‌های سبز، فاجعه‌های طبیعی و فاجعه‌های حاصل دست بشر 10 واقعه مهم سال را بررسی کرده‌است.

در بخش فاجعه‌های حاصل از فعالیت‌های بشری، مثل چند سال گذشته، گرمایش زمین رتبه اول را به‌خود اختصاص داده‌است.

سقوط ایرباس 320 در برزیل، آتش‌سوزی فاجعه‌بار در جنوب کالیفرنیا که حتی دولت فدرال ایالات متحده را با چالش مواجه کرد، اعلام رسمی انقراض دلفین رودخانه یانگ‌تسه در چین، نابودی پل‌ها در چین، گینه و به‌خصوص پل مینیا‌پولیس در ایالات متحده، ریزش معدن در ایالت یوتا، انفجار خط لوله نفت کره‌شمالی که آلودگی‌های زیست‌محیطی زیادی را به بار آورد، انفجار معدن در سیبری، انفجار انبار مهمات در موزامبیک و بالاخره تصادف قطار در کنگو، به‌ترتیب، بزرگ‌ترین فجایع سال حاصل فعالیت‌های بشری بودند.

ما در بین فجایع طبیعی، توفان در بنگلادش که بیش از 1000نفر را ازبین برد و نیم‌میلیون نفر را بی‌خانمان کرد، در رتبه اول قرارگرفته است.

پس از آن فجایعی مانند خشکسالی بی‌سابقه در جنوب‌شرقی ایالات متحده، سیل در مکزیک، توفان فلیکس در کارائیب، انتشار گدازه‌های آتشفشانی در اندونزی، سیل در جنوب آسیا، سیل در کره‌شمالی، زلزله در پرو، آتش‌سوزی بی‌سابقه در جنگل‌های یونان و بالاخره سیل در چین، مهم‌ترین فجایع طبیعی بودند.

امااگر  این فهرست  فجایع طبیعی را یک‌بار دیگر با این دید که مهم‌ترین فاجعه حاصل دست بشر، گرمایش زمین بوده‌است، دوره‌کنید، می‌بینید که غیراز آتشفشان در اندونزی و زلزله پرو، بقیه این حوادث طبیعی هم ریشه در فعالیت‌های بشری داشته که منجر به‌تخریب
محیط زیست شده‌است.ایده‌های سبز، چند سالی‌است که به لیست مجله تایم اضافه‌شده است و این هم باز ریشه در همان فاجعه گرمایش زمین دارد.

گروه‌های دوستدار طبیعت و محققان و پژوهشگران طرفدار محیط‌زیست، توجه خاصی به ایده‌ها و محصولاتی دارند که کمترین ضربه را به محیط زیست وارد کند. تشکیل هیات فرادولتی برای مقابله با تغییرات آب‌وهوا (IPCC) که در سال‌جاری میلادی جان دوباره‌ای گرفت، مهم‌ترین پدیده سال در این زمینه اعلام شده است. ایالات متحده آمریکا، بزرگ‌ترین تولیدکننده گازهای آلاینده جو است که به پیمان کیوتو هم نپیوسته ،برای همین، تایم، ایجاد سازمان مشارکت فعالیت‌های آب‌وهوا (USCAP) در این کشور‌که کورسوی امیدی برای دوستداران محیط‌زیست است را به‌عنوان دومین ایده برای داشتن زمینی سبز انتخاب کرده‌است.

اما بخش جالب ‌فهرست مهم‌ترین وقایع علمی و طبیعی سال، به انتخاب 10 کشف برتر علمی سال 2007 برمی‌گردد.

1. زیست شناسی سلولی و مولکولی
در ماه نوامبر، شینیا یاماناکا از دانشگاه کیوتو و جیمز تامسون از دانشگاه وسکانسین، 2 زیست‌شناس مولکولی، در مقاله‌ای اعلام کردند که توانسته‌اند با دستکاری سلول‌های پوستی، سلول بنیادی جنینی تولید کنند. چنین کشف بزرگی منجر به آن خواهد شد که در آینده نزدیک دانشمندان بتوانند بدون ازبین بردن جنین، سلول‌های بنیادی درست کنند که نقش اساسی در درمان بیماری‌های ناشی از نقص اعضا و... دارد.

2. ژنتیک
اطلاعات لازم برای نقشه ژنوم انسانی تا سال 2002 کامل شد، اما این حجم عظیم اطلاعات نیاز به پایش داشت که این کار زیر نظر پروفسور ماوریک کاریگ ونتر، فیزیولوژیست مولکولی، در مریلند در ماه سپتامبر خاتمه یافت و عنوان دومین کشف بزرگ علمی سال را از آن خود کرد.

3. اخترفیزیک
ثبت درخشانترین انفجار ابرنواختری در تاریخ فعالیت‌های نجومی توسط دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در برکلی و دانشگاه تگزاس، بزرگ‌ترین پدیده نجومی سال و سومین پدیده علمی شناخته‌شد. در کهکشان راه‌شیری، 400میلیارد ستاره وجود دارد که تنها 1000تای آنها اندازه‌ای برابر ستاره SN 2006gy دارند که انفجار آن ثبت‌شده است. جرم این ستاره، حدود 200برابر خورشید است.

4. جانورشناسی
در اعماق 700 تا 6000 متری دریای ودل در اقیانوس منجمد جنوبی، پژوهش‌هایی در سال گذشته انجام شد که منجر به کشف بیش از 700 گونه جانور جدید شد که چنین کشف یکجایی در تاریخ جانورشناسی‌ بی‌نظیر است. مجله نیچر هم این کشف را به‌عنوان مهم‌ترین کشف سال اعلام کرده‌است.

5. مهندسی پزشکی
ساخت دریچه مصنوعی برای قلب‌ توسط تیم دکتر یاکوب در امپریال کالج لندن، که مشکلات 600هزارنفر را در سراسر جهان رفع خواهد کرد، پنجمین فعالیت مهم علمی سال نام‌گرفته‌است. این اختراع، 3 تا 5 سال دیگر‌ کاربردی خواهد شد.

6. اختر فیزیک
یک کشف نجومی دیگر رتبه ششم را از آن خود کرده‌ است؛ «مشتری‌های داغ». محققان انگلیسی طرح WASP، که دنبال سیارات خارج از منظومه شمسی می‌گردند، چند سیاره مشتری‌گونه پیدا کرده‌اند که دمای سطح آنها 2000درجه است و تداعی‌کننده سال‌های اولیه تشکیل منظومه شمسی هستند.

7 . دیرینه‌شناسی
کشف فسیل دایناسور پرنده عظیم‌الجثه در شمال چین و مغولستان که برآوردها نشان می‌دهد ‌ یک‌ونیم تن وزن داشته است، تعجب دیرینه شناسان را برانگیخت. ساختار بدن این پرنده که 70 میلیون سال پیش‌ می‌زیسته، شبیه پرنده‌های امروزی است.

8. دیرینه‌شناسی
باز هم دیرینه‌شناسی رتبه هشتم را از آن خود کرد. بررسی اسکلت‌های انسان، تقریبا این ادعا را که انسان امروزی «هموساپینس - ساپینس» حدود 65 تا 25 هزار سال پیش در جنوب آفریقا شکل گرفته و از آنجا به شمال این قاره و سپس اروپا، آسیا و استرالیا مهاجرت کرده ،به یقین نزدیک کرده‌است.

9 . جانورشناسی
پیرترین موجود زنده روی زمین، صدف دوکپه‌ای است که در اقیانوس آتلانتیک شمالی در نواحی شمالی ایسلند و در 80متری عمق آب کشف شد و لقب نهمین کشف علمی سال را هم از آن خود کرد.

10. زمین‌شناسی
زمین شناسان موزه علوم طبیعی لندن، در صربستان سنگ‌های معدنی‌ای را کشف کردند که بسیار جالب وغیرمنتظره بودند. کریپتونیت افسانه‌ای، رنگ سبز خیره‌کننده‌ای دارد و نحوه شکل‌گیری آن هنوز در پرده‌ای از ابهام قرار دارد.

کد خبر 39322

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دانش

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز