همشهری آنلاین: ۳۰ درصد بر میزان حریق در جنگل‌ها افزوده شده است، گفت: به دلیل کاهش بارندگی‌ها و رطوبت، احتمال بروز آتش سوزی در جنگل‌ها افزایش یافته که این امر نیازمند مراقبت و توجه ویژه مردم در حفاظت از منابع طبیعی است.

آتش‌سوزی

سرهنگ قاسم سبزعلی، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در گفت‌و‌گو با ایرنا ضمن بيان اين خبر، افزود: براساس آمارها سال گذشته 475 فقره حریق در سطح سه هزار و 700 هکتار از جنگل‌ها صورت گرفت که امسال تعداد حریق ها به 618 فقره حریق در سطح 2 هزار و 400 هکتار رسیده است.

وی اظهار داشت: البته در مجموع، امسال یک هزار و 600 فقره آتش در سطح هشت هزار هکتار در مراتع و جنگل‌های کشور رخ داده است که نسبت به سال گذشته نشان دهنده کاهش 50 درصدی است.

به گفته وی، سال گذشته 2 هزار و 100 فقره آتش سوزی در سطح 19 هزار هکتار صورت گرفته بود. او اضافه کرد: این در حالیست که امسال تعداد حریق در استان خوزستان با افزایش 300 درصدی مواجه بوده است.

 سرهنگ سبر‌علي، توصیه کرد: با توجه به کاهش بارندگی‌ها، پایین بودن رطوبت و افزایش دمای هوا در سالجاری ضرورت دارد مردم بیش از پیش مراقب رفتار خود با منابع طبیعی باشند زیرا 95 درصد عامل حریق‌ها در جنگل ها و مراتع عوامل انسانی به دلیل بی‌توجهی است که البته نزدیک به 60 درصد آن سهوی صورت می‌گیرد.

وی تصریح کرد: به منظور کاهش خسارت‌های ناشی از آتش سوزی در جنگل‌ها و مراتع حاصل عوامل انسانی، نیازمند فرهنگ سازی هستیم تا شاهد خسارت‌های کمتری باشیم.

سبزعلی اضافه کرد: به دلیل کمبود بارندگی‌ها طی روزهای اخیر شاهد حریق‌های پراکنده در مناطق جنگلی الموت استان قزوین، رودبار و رضوانشهر استان گیلان، گلستان اردبیل و (آمل) مازندران بوده‌ایم.

وی اظهار داشت: طبق آمارها سالیانه 15 هزار هکتار از اراضی منابع طبیعی کشور طعمه حریق می‌شود که سهم جنگل‌ها از این میزان حدود 25 درصد است.

فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان این که ایران در کمربند خشک و نیمه خشک از لحاظ جغرافیایی و اقلیمی قرار دارد، گفت: چنانچه به هر میزان بر مقدار بارندگی تغییر و نزولات آسمانی کاهش می‌یابد آسیب و خطر حریق‌ها افزایش پیدا می‌کند.

وی کاهش آب سفره‌های زیرزمینی، تخریب اراضی منابع طبیعی، گردو غبار و تخریب سرزمینی را از دیگر عوامل خشک شدن جنگل‌ها و مراتع و بروز آتش سوزی‌ها دانست و افزود: ما هر ساله با کاهش چشمگیر سطح آب سفره‌های زیرزمینی مواجه‌ایم که این امر نیز ناشی از برداشت‌های غیراصولی و اصراف است.

سبزعلی افزود: اگر 10 سال گذشته برداشت آب در عمق 100 تا 150 متری صورت می‌گرفت امروز در عمق 300 متری به آب می‌رسیم.
وی اقداماتی همچون اطفای حریق، مبارزه با تخریب سرزمین، تغییر کاربری‌های اراضی ملی، تصرفات و مبارزه با قاچاق چوب را از عوامل کاهش تهدید‌ها و خسارت های منابع طبیعی توسط سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور دانست و اظهار داشت: البته این مهم و انتقال منابع ارزشمند به نسل‌های بعدی بدون همدلی و همکاری مردم میسر نیست.

  • منابع مالی فعلی کفاف وسعت منابع طبیعی کشور را نمی‌دهد

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور گفت: در سال‌های 94 ، 95 و 96 با تامین اعتبارات چند میلیاردی برای خرید خودرو، خرید دستگاه‌های آتش خاموش کن، آب پاش و دمنده‌های کارآمد برای اطفای حریق مناطق مرتعی اقدام شد، اما به دلیل وسعت سرزمین اراضی ملی این تجهیزات و امکانات کافی نیست.

وی وسعت ارضی منابع طبیعی کشور را 135 میلیون هکتار دانست و افزود: با توجه به وسعت سرزمینی در اراضی ملی، 82 درصد از اراضی کل کشور را در بخش‌های تصرفات، تغییر کاربری‌ها، قاچاق چوب، کوره‌های زغال و چرای غیرمجاز دام و حریق با وجود کمبود نیروی انسانی حفاظت می‌کنیم.

این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد که در دولت و مجلس به تخصیص اعتبارات بخش منابع طبیعی کشور نگاه ویژه و زیربنایی شود تا حفاظت به شکل قابل توجهی گسترش یابد.

  • افزایش 30 درصدی قاچاق چوب جنگلی در سالجاری

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور تصریح کرد: به رغم اقدامات حفاظتی صورت گرفته و تشکیل 2 هزار و 200 پرونده نسبت به سال گذشته، امسال 30 درصد افزایش قاچاق چوب داشته‌ایم.

وی یادآور شد که سال گذشته یک هزار و 600 پرونده در این خصوص تشکیل شده بود که کمبود نیروهای حفاظتی، پایین بودن درآمد و معیشت مردم حاشیه جنگل‌ها با توجه به موضوعات طرح تنفس جنگل، در افزایش قاچاق چوب موثر بوده است.

  • کاهش 6 درصدی تصرفات اراضی منابع طبیعی

سبزعلی اظهار داشت: سال گذشته نزدیک چهار هزار و 900 فقره پرونده تصرفات منابع طبیعی در سطح 13 هزار هکتار داشته‌ایم که امسال این رقم به چهار هزار و 600 فقره در سطح 10 هزار هکتار رسیده است که نزدیک به 6 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وسعت کل منابع طبیعی ایران 135 میلیون هکتار است که 82 درصد کل مساحت کشور را تشکیل می‌دهد. از این میزان 14.3 میلیون هکتار اراضی جنگلی، 32.5 هکتار اراضی بیابانی و 84.5 هکتار اراضی مرتعی است.

کد خبر 395320

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha