سرطان کلیه انواع متعددی دارد که شایعترین آن، شناخته شده با نام آدنوکارسینوم کلیه است و حدود ۸۵ درصد سرطانهای بدخیم کلیه را به خود اختصاص داده است.
در صورت عدم تشخیص بموقع علائم این سرطان، فرد ممکن است زمانی به پزشک مراجعه کند که دیگر خیلی دیر شده و تومور سرطانی به اعضای دیگر بدن وی تهاجم کرده باشد. در این زمان بیمار با این علایمی نظیر سرفه و تنگی نفس (تهاجم به ریه)، سردرد (صرع و تهاجم به مغز) یا دردهای استخوانی (تهاجم به استخوانها) به پزشک مراجعه میکند که در واقع وجود این علایم نشانه بیماری پیشرفته و غیرقابل علاج خواهد بود.
در اینجا ۵ علامت بسیار شایع و قابل تشخیص سرطان کلیه بیشتر معرفی شده است:
- کمخونی و خستگی: خستگی یک علامت شناخته شده در بسیاری از سرطانها است. این نوع خستگی ناشی از سرطان با احساس خستگی متداول و رایج، فرق دارد. خستگی ناشی از سرطان با استراحت برطرف نمیشود و منجر به تداخل با فعالیتهای طبیعی و روزمره ميشود ضمن این که فرد را تحریک پذیر و خسته میکند. البته کم خونی و کاهش گلبولهای قرمز نیز در این نوع کمخونی مقصر است اما به هر صورت، هر گونه خستگی غیر معمول باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
- از دست دادن وزن، اشتها و بروز تب: یکی دیگر از نشانههای سرطان کلیه، کاهش وزن ناگهانی و غیر منتظره است. علاوه بر لاغری غیر قابل توصیف و پائین آمدن توانایی بدن، تب ناشناخته و تعریق داغ نیز میتواند با سرطان کلیه در ارتباط باشد.
- وجود خون در ادرار: شایعترین علامت بالینی سرطان کلیه، وجود خون در ادرار است که یا خود بیمار آن را به طور واضح و آشکار در ادرار میبیند و یا اینکه این خون تنها با میکروسکوپ و به وسیله آزمایشگاه قابل شناسایی است. در این هنگام رنگ ادرار فرد صورتی، قهوه ای و یا قرمز است. اغلب حتی مقدار کمی خون در ادرار باعث تغییر رنگ میشود. البته سایر علل وجود خون در ادرار میتواند به عفونت مثانه، سنگ کلیه، کیست یا التهاب ربط داشته باشد. در هر صورت با مشاهده این علامت، حتما پزشکتان را باید در جریان قرار دهید.
- درد پایین کمر: علايم سرطان كليه ممكن است دير ظاهر شود و در مواقعي ممكن است فرد تنها با علامت درد مختصر پهلو مراجعه كند و به دنبال سونوگرافي متوجه اين بيماري شود. این درد تیز بیشتر در منطقه بالاتر از لگن و زیر دندهها احساس میشود. هر گونه درد ناگهانی در پهلو که به طور ناگهانی شروع میشود و بیش از چند روز طول میکشد را باید به اطلاع پزشک رساند.
- وجود توده: وجود توده در شکم میتواند نشانه سرطان کلیه باشد. انجام آزمایشهای تشخیصی مانند سونوگرافی و یا سی تی اسکن برای تعیین توده ضروری است. گاهی اوقات این توده در لمس آنقدر بزرگ است که کل حفره شکمی را پر میکند. توده شکمی اغلب با درد همراه است.
- برای تعیین علائم سرطان کلیه، پزشک معمولا آزمونهایی را شامل آزمایش ادرار و آزمایش خون برای کشف هر گونه مواد شیمیایی غیر معمول در خون و بررسی عملکرد کبد انجام میدهد. در صورت وجود توده، انجام آزمایشات تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی ضروری است. نمونه برداری از توده تشخیص داده شده برای اثبات وجود سلولهای سرطانی در آن ضروری است.
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي
نظر شما