مجموع نظرات: ۲
دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۲
۰ نفر

هر بیماری که بر رگ‌های خونی تأثیر بگذارد از جمله دیابت، فشار خون بالا و گرفتگی عروق، می‌تواند توانایی کلیه‌ها را در تصفیه خون و تنظیم مایعات در بدن مختل کند. به این موارد باید سنگ کلیه را نیز اضافه کرد! افرادی که با علائم سنگ کلیه دست و پنج نرم می‌کنند، اغلب از درد و اخلال در روند زندگی شکایت دارند.

image_60649d1c8e550ad8b35913dc07c8b54a079e1480.jpg

از آنجا که نقص در کلیه عامل تهدیدکننده زندگی است اما با مشاهده اختلالات و انواع بیماری‌های کلیه و مجاری ادراری باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد.

درحقیقت، بیش از ۱۰۰ اختلال و بیماری کلیه و مجاری ادراری وجود دارند که می‌توانند منجر به تخریب تدریجی کلیه شوند. این بیماری‌ها ممکن است از طریق راه‌های زیر ایجاد شوند:

آسیب حاد کلیه (AKI)

این عارضه به معنای از دست دادن سریع عملکرد کلیه است. ممکن است تشخیص داده شود که فرد به طور ناگهانی ادرار بسیار کمتری تولید می‌کند یا افزایش قابل توجه مواد زائد در خون دارد. اگر آسیب ناشی از این بیماری ادامه یابد، در نهایت می‌تواند به بیماری مزمن کلیه تبدیل شود.

آسیب حاد کلیه

بیماری مزمن کلیه (CKD)

شایع‌ترین علل بیماری‌های مزمن کلیه، دیابت و فشار خون بالا است. تقریباً از هر ۱۰ نفر، یک نفر بیماری مزمن کلیه دارند. در برخی موارد بیماری مزمن کلیه قابل پیشگیری است یا در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است.

سندرم نفروتیک

سندروم نفروتیک با از دست دادن بیش از حد پروتئین در ادرار مشخص می‌شود. این بیماری کلیه در اثر آسیب به گلومرول رخ می‌دهد و می‌تواند یک اختلال اولیه در کلیه یا به شکل ثانویه به دلیل بیماری دیگری مانند دیابت یا سرطان باشد.

نارسایی کلیه

بیماری انتهایی کلیوی یا ESRD نیز نامیده می‌شود که به از بین رفتن کامل یا تقریبی عملکرد کلیه اشاره دارد. درمان با همودیالیز، دیالیز صفاقی و پیوند کلیه، گزینه‌های درمانی این مرحله از بیماری کلیه هستند که برای حفظ زندگی ضروری می‌باشند.

شرایطی که می‌توانند باعث ایجاد انواع بیماری‌های کلیه و مجاری ادراری شوند به شرح زیر هستند:

انسداد مجاری ادرار

دستگاه ادراری می‌تواند تا حدی دچار انسداد شود. مواردی مانند سنگ کلیه، تومور، بزرگ شدن رحم در دوران بارداری یا بزرگ شدن غده پروستات باعث انسداد مجاری ادرار می‌شوند. تجمع فشار ناشی از ادرار می‌تواند منجر به عفونت و آسیب به کلیه شود. در اثر وجود سنگ کلیه، ادرار کردن اغلب دردناک خواهد بود.

انسداد مجاری ادراری

سنگ کلیه

سنگ کلیه می‌تواند جریان ادرار را مسدود کرده و باعث عفونت، آسیب یا حتی نارسایی کلیه شود. خطر ابتلا به سنگ کلیه در مردان از هر ۱۰ نفر یک نفر و برای زنان از هر ۳۵ نفر، یک نفر است. علائم سنگ کلیه اغلب شامل درد کمر، خون در ادرار، لرز، تعریق و تب، خروج سنگ‌های ریز، بوی بد ادرار و احساس فوری نیاز به دفع ادرار هستند.

عفونت دستگاه ادرار

عفونت‌های دستگاه ادراری مانند سیستیت می‌توانند منجر به مشکلات جدی‌تر در مجاری ادراری شوند. علائم عفونت شامل تب، تکرر ادرار، نیاز به دفع ادرار فوری و درد یا احساس سوزش در هنگام ادرار است. در قسمت زیر شکم یا کمر اغلب فشار یا درد وجود دارد. عفونت استرپتوکوکی یا عفونت باکتریایی در قلب ممکن است از طریق جریان خون به کلیه منتقل شوند و در آنجا مشکل ایجاد کنند.

گلومرولی

بیماری گلومرولی به واحدهای فیلترکننده خون در کلیه‌ها که گلومرول نامیده می‌شوند حمله می‌کنند. دیابت و فشار خون بالا می‌تواند منجر به بیماری گلومرولی شود. بیماری‌های ناشی از گلومرولی بیش از هر علت دیگری باعث نارسایی مزمن کلیه می‌شود. با کم شدن فیلتراسیون خون، میزان ادرار کاهش می‌یابد، آب و مواد زائد در خون جمع می‌شوند و خون در ادرار ظاهر می‌شود.

دیگر بیماری‌های کلیه و مجاری ادراری

کم آبی شدید، جراحی آئورت و قلب، عفونت شدید در خون یا نارسایی شدید قلبی، نمونه‌هایی از مشکلاتی هستند که می تواند منجر به بیماری‌های کلیه و مجاری ادرار می‌شود. شود. در برخی موارد، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، رنگ اشعه ایکس، مهارکننده‌های ACE و برخی از آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند به کلیه‌ها آسیب برسانند.

چه زمانی به متخصص کلیه و مجاری ادرار مراجعه کنیم؟

وقتی دچار عارضه قلبی، دیابت، درد در پهلو و کمر، سوزش مداوم ادرار سهتید و چند نوع از علائم سنگ کلیه را مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک سؤالاتی در مورد علائم فرد، سابقه پزشکی، داروها، آلرژی‌ها و اختلالات موجود در خانواده را می‌پرسد. به طور معمول، پزشک از افراد مبتلا به انواع بیماری‌های کلیه و مجاری ادراری، موارد زیر را سؤال می‌کند:

  • مقدار، دفعات و زمان ادرار کردن شما چقدر است؟
  • آیا ادرار دردناک دارید؟
  • در زمان ادرار کردن، احساس سوزش دارید؟
  • در زمان ادرار کردن، خون می‌بینید؟
  • در زمان ادرار کردن، سنگ‌های ریز مشاده می‌کنید؟
  • در شروع جریان ادرار مشکل دارید؟
  • احساس خالی نشدن ادرار دارید؟
  • آیا قبلاً عفونت ادراری داشته‌اید؟
  • در ناحیه پهلو، کمر یا شکم یا نزدیک دستگاه تناسلی درد دارید؟
  • رژیم غذایی و زمان و نوع مصرف مواد غذایی و مایعات شما چگونه است؟

برای طرح سؤالات بیشتر و ارتباط نزدیک با پزشک، می‌توانید از سامانه رِسا بستر ارتباط تلفنی با پزشک استفاده کنید. دسترسی آسان در هر زمان، ایجاد فضای خصوصی و بهره‌مندی از پزشکان مجرب، بخشی از فواید و ویژگی‌های استفاده از بستر ارتباط تلفنی با پزشک در سامانه رِسا هستند.

کد خبر 585093

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بازار

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha