شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۴
۰ نفر

همشهری آنلاین: رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای شهرستان هامون در شمال سیستان و بلوچستان گفت: همایش پاکسازی کوه خواجه برای استقبال از آیین سال نو با حضور پررنگ علاقه‌مندان به طبیعت روز جمعه برگزار شد.

کوه خواجه سیستان پاکسازی شد

به گزارش ايرنا، صادقعلی نخعی در حاشیه مراسم پاکسازی کوه خواجه گفت: علاقه‌مندان به طبیعت امروز با تجمع در محل پارکینگ میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بطور دسته‌جمعی عازم کوه خواجه شده و به پاکسازی بخش‌هایی از این کوه پرداختند.

وی اظهار داشت: این پاکسازی با همکاری گروه کوهنوردی اوشیدا، باشگاه کوهنوردی هامون، کوهنوردان سیستان، گروه کوهنوردی ایرانمهر زاهدان و انجمن پاکبانان سیستان برگزار شد.

کوه خواجه یا کوه اوشیدا و کوه رستم تنها عارضه طبیعی در دشت سیستان است که در 30 کیلومتری جنوب غربی شهر زابل در شهرستان هامون قرار دارد.

این کوه نام خود را از آرامگاه خواجه مهدی یکی از دوستداران خاندان علوی که مزارش بر فراز این کوه واقع شده گرفته است و به دلیل مقدس بودن این کوه نزد ایرانیان باستان، جز در موارد چندی سازندگان و معماران هرگز در صدد برداشت سنگ و استفاده از مواد و مصالح این کوه در ساخت و سازهای خود نبوده و با وجود فراوانی سنگ در محل از خشت استفاده کرده‌اند.

بر روی این کوه آثاری از دوران اشکانیان، ساسانیان و دوران اسلامی به جای مانده که کهن دژ، قلعه کک کهزاد، قلعه چهل دختران، بقایای راه قدیمی، حصارهای مختلف، قبور سنگی، چند زیارتگاه اسلامی، قبرستان دوره میانه اسلامی و آرامگاه خواجه مهدی (خواجه غلطان) از جمله این آثار است.

نقاشی دیواری سه مغ یا سه پادشاه، نقش خدای اوروس خدای پیروزی سوار بر اسب، نقش شاه و ملکه و تصاویری از بزرگان پارتی و برج و باروهای قلعه نیز از نقوش اصلی این بنای به جای مانده از تمدن عظیم ایرانی است.

2 نقش برجسته گلی با تصویر سه سوار بر اسب در حال حرکت در پشت هم و دیگری تصویر شیری که یورش برده به سوی فردی که سوار بر اسب است که به وسیله میخ‌های چوبی به دیوار نصب شده از دیگر آثار به دست آمده از کوه خواجه است.

در کاوش‌های انجام شده در کوه‌ خواجه و قلعه‌‌های موجود در آن دیوارهایی با ارتفاع ‎ 40 متر که با خشت ساخته شده و بیش از هزار سال قدمت دارد نیز کشف شده‌اند.

روزگاران نه چندان دور دریاچه هامون پر آب بود و کوه خواجه به مانند جزیره‌ای سر برآورده از میان آب‌های این دریاچه از دور خودنمایی می‌کرد، آن زمان کوه خواجه و قلعه اشکانی آرام گرفته بر پشته آن خوشبخت بودند.

خوشبخت از آن رو که انسان کمتر می‌‌توانست به آن دسترسی داشته باشد و همه از دور به زیارت این کوه مقدس می‌‌پرداختند اما به مرور زمان با استمرار خشکسالی و خشکی دریاچه هامون این بنای مهم در آستانه تخریب قرار گرفت.

کد خبر 399817

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha