همشهری آنلاین: مغز زنبورها به خودی خود پدیده‌هایی جذاب و فوق‌العاده به شمار می‌روند اما تحقیقات اخیر نشان داده‌اند هریک از اعضای یک گروه از زنبورها عملکردی مانند نورون‌های مغز انسان دارند.

زنبور

براساس گزارش دیسکاوری، محققان دانشگاه شفيلد بريتانيا با كمك مدل نظري كه معمولا از آن براي مطالعه روانشناسي انسان‌ها استفاده مي‌شود،‌به بررسي رفتاري كلوني زنبورها پرداختند. ديدن پیروی از قوانین روانشناسانه که بر مغز انسان‌ها سلطه دارند توسط دیگر جانداران پدیده‌ای عادی نیست.

برای مثال در حوزه روان-تن شناسی قانونی به نام قانون وبر وجود دارد که ارتباط میان ابعاد محرک و افزایش شدت عملکرد آن را توصیف می‌کند. مثلا برای شما بلند کردن یک سیب متفاوت است با بلند کردن سه سیب و شما متوجه این تفاوت می‌شوید. اما اگر کسی مخفیانه چند سیب به داخل سبد خرید شما بیاندازد، متوجه این تفاوت نخواهید شد.

محققان برای مشاهده نقش این قانون در روند تصمیم‌گیری زنبورهای عسل اروپایی، فرایند پراکنده شدن زنبورهای یک کندو برای یافتن خانه‌هایی جدید را مورد بررسی قرار دادند. به صورت ویژه سرعت تصمیم‌گیری کلونی زنبورها درباره مناطق مختلف براساس کیفیت این مناطق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و محققان داده‌های به دست آمده را با چندین قانون روانشناسانه تطبیق دادند تا میزان سازگاری رفتار زنبورها با انسان‌ها را دریابند.

برای مثال علاوه بر قانون وبر، قانون پیرون، قانونی که می‌گوید زمانی که دو گزینه از کیفیت بالایی برخوردار باشند انتخاب میان آنها سریعتر رخ می‌دهد و قانون هایک، که براساس آن زمانی که تعداد گزینه‌ها برای انتخاب زیاد می‌شود سرعت انتخاب کاهش پیدا می‌کنند نیز مورد بررسی قرار گرفتند.

فرایند تصمیم گیری در مغز انسان شامل عمل شلیک سیگنال‌های الکترومغناطیسی از رشته‌های عصبی است. در زنبورها اما روند انتخاب کندو متکی بر تعامل زنبورهای گشت‌زن است که کشفیات خود را از طریق نمایش بیرونی اطلاعات از طریق تکانه‌های بدن با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند.

محققان دریافتند این رفتار زنبورها درست شبیه شلیک سیگنال‌های الکترومغناطیسی در نورون‌های مغز است و هردو این رفتارها از قانون یکسانی در فرایند تصمیم‌گیری پیروی می‌کنند. به بیانی دیگر توده زنبورها مشابه یک مغز عمل می‌کنند که هر زنبور در آن نقش یک نورون را ایفا می‌کند. محققان امیدوارند با استفاده از این مدل بتوانند مطالعه روی سیستم‌های پیچیده‌ای مانند مغز را ساده‌تر سازند.

کد خبر 401533

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha